Praskající strop.

Prosím o Váš názor. Bydlím v RD z roku 1938 v Krajském městě, 20 minut pěšky od centra, 5 minut od lesa, 5 minut do nemocnice, moc dobré místo. ;-) Jedná se o dvojdomek, v přízemí je 4 + 1, v patře 2 +1. Zahrada 1000m2, dvojgaráž, pergola, studna... Dům se průběžně udržuje, máme nová okna, střechu, rozvody vody. Problém je, že stropy jsou staré – škvára, rohože.... Takže v prvním patře se podlahy houpou, v přízemí máme stropy stále popraskané. V patře bydlí rodiče, kterým je více jak 70 let, můj manžel je také po nedávném úraze částečně omezen na pohybu. Potřebovala bych vyřešit nějak opravu stropů, mám obavu, že nám rodiče spadnou na hlavu. Máte zkušenosti, že by byla rekonstrukce možná, aniž by se rodiče z patra vystěhovali? Také si říkám, co bude za pár let, až bude pro rodiče schodiště problém. Volili by jste raději pořízení domku v lepším stavu? Já osobně bych si představovala zcela jiný typ RD než ve kterém bydlím.
Odpovědět
Dobrý den Tam většinou není problém s únosností nýbrž s pružností, někdy se zkrátka dělaly větší "rozteče" mezi trámy, ty se používaly sice správně nadimenzované většinou i předimenzované ale vlivem větších mezer horní pochozí desky zřejmě pruží což se přenáší i na strop ze spodu kde je na deskách pravděpodobně palach (rákos) nahozený omítkou...čili klasika . Řešení je jistě více, takové jednoduché bez nutnosti zasahovat do stávající skladby (rozdělávat) by mohlo být udělat nahoře na původní podlaze ještě nějakou "roznášecí plochu" pod níž by se dala nějaká pružná vrstva (kročejová) tak by se "rázy" roznesly a tím i ztlumily. Dole pak by šel udělat pod původní strop např. sádrokartonový nebo palubkový podhled (z čeho to už záleží na vás) na nezávislé konstrukci, (sám jsem dělal ze dřevěných hranolů kotvených ve zdi bez vazby na původní strop) , tudíž nedojde k přenosu rázů ze stropu na podhled. Mezera mezi podhledem a původním stropem pak lze užít např. k instalaci dodatečného osvětlení apod. Možná by tedy stačilo dole pod původní strop udělat jen podhled, ten už by nepraskal..... U těchto starších domků (třicátá léta prvorepublikové vilky) je většinou dostatečná světlá výška (místností) stropů tudíž jak zvýšení shora, nebo jen snížení ze spod (podhled) nebo obojí by bylo šlo udělat předpokládám bez snížení hyg. standardu bydlení.
Odpovědět
Až rodiče nebudou moci do schodů, přestěhoval bych je do přízemí a pak "vylepšil" tu podlahu nahoře jak jsem psal, je-li tam dostatečně vysoký strop, můžete na původní podlahu udělat v podstatě ještě jednu "roznášecí" tzn. pružná vrstva dřevěný rošt + např. palubková podlaha apod. bylo by to nové hezké roznášelo by to rázy, nebo tedy pak shora skladbu rozebrat na trámky a pak je řešení víc, včetně dnes se tuším opět (ale z jiných materiálů) dělají "zásypy" apod. Možností je vždy víc.
Odpovědět
Jestli ale do budoucna plánujete koupi nebo stavbu jiného domku, pak je otázka jestli to má cenu na pár let řešit. Někdy se může stát že se palach pod omítkou uvolní a dole vznikne na nahazovaném stropu "boule" nestává se to často nicméně může, pak je možné vyboulené místo také oklepat (nemusí se kvůli tomu shazovat nahození celého stropu) palach opravit nebo dát pletivo (rabico) a znovu nahodit, případně jen zapravit praskliny na "těch pár let" co tam budete. Jinak tedy staré domy mají "velké skryté možnosti" bývají dobře pevně stavěné (v těch 30 letech se stavělo již většinou dobře , pevně) a po dobré opravě mohou ku spokojenosti bydlících sloužit další stovky let, ale to už záleží na každém
Odpovědět
@liska12 udělejte kdyžtak rekonstrukci spodního patra přestěhujte rodiče dolů a udělejte patro. Rodiče nechte dole bydlet už jsou starší, určitě mají problémy s chuzi a je pro ně spodní patro lepší. Jinak koupi nového domku bych asi ted moc neřešila. Buď by jste museli nechat rodiče bydlet v domku ve stavajicím domku a příp. k nim dojíždět a pomáhat jim což může být v pokročilejším věku velmi časté a nebo je přestěhovat což starší lidé snašejí špatně. Ono i fajna rekonstrukce se vám může za pár let vratit kdyby jste se rozhodli dům prodat zvedne se vám cena domku. Jinak docela tě chapu že by jsis představovala jiný typ domů. Já taky, ale mám strach že za pár let mi nic jiného nezbude a já zůstana na rodinném baráku..
Odpovědět
Moc díky za rady. Jste super. :-) Varianta jít nahoru a rodiče dolů není moc praktická. Horní patro je 2+ 1 a děti by neměly samostatné pokoje. Bytové jednotky jsou zcela samostatné a nějak je spojit by vyžadovalo další úpravu. Dost mě trápí i skutečnost, že možná brzo bude pro rodiče problém sejít schody. Rodiče nechtějí o rekonstrukci nahoře ani slyšet - stále si myslí, že to nahoře nějak dožijí. Budeme muset dát rodinou radu a problém řešit, dokud jsou ještě soběstační, za 10 let na tom bude zdravotně ještě hůře a pak se bude úprava o to složitější.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?