Rekonstrukce RD, na čem se dá nejvíc ušetřit?

Profilova fotka
Ahoj, prosím máte nějaké rady, na čem se dá nejvíc ušetřit v rozpočtu? Dostali jsme naprosto hrozný rozpočet a já se vůbec nevyznám v tom, co je nutné a co ne, na čem se dá ubrat a na čem je to nereálné. Na čem jste podle vlastních zkušeností nejvíc ušetřili vy?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
prilis vysoky rozpocet muze pramenit z nedostatecnych podkladu, mate provadeci dokumentaci? jinak se totiz firma jisti...radsi pocita vsechno drahe.., kdyz se to vic nespecifikuje
Odpovědět
Profilova fotka
@xajaneckova odhad rozpočtu nám vytvořil architekt, který dělal celý projekt :-(
Odpovědět
@janneys tak mi ho pošlete a já vám řeknu co je nadsazené :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 posílám v interní poště ;) jen jsem nevěděla, jak tady poslat celý soubor, tak je to trochu neforemné.
Odpovědět
Proc si myslíš, že je rozpočet nadsazeny? Jen proto, že se ti zdá částka za ni vysoká, třeba v porovnání za nový dům? Jinak nevím, co by ti k tomu mohl kdo napsat, když Nezna ten objekt, jeho stav a požadované změny při rekonstrukci...
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 Dobrý den, trochu se vmísím :-) Víte si rady i s dřevostavbou? Nechali jsme si udělat rozpočet na patrový dům o 76m2, ten byl na nás vysoký, tak jsme dům zmenšili zhruba o 1/3 a posunuli jsme se "jen" 223tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 ptám se především na vlastní zkušenosti - jaké byly odchylky od plánované ceny a v čem se nejvíc reálná cena lišila ;) @maky_s dřevostavbu nechceme, dům je teď zděný. A jsem spíš zastánce zděného domu, než dřevostaveb či montovaných domů.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že se to tady takhle ani nedozvíš,tohle se nedá paušalizovat,co je při rekonstrukci jednoho domu nutné,nemusí být u jiného a na čem ušetří jiní,druzí nemohou... Nechte si udělat více rozpočtů,více lidí i různých firem,ať navštíví příslušný dům a máte nějaké porovnání alespoň jednotlivých položek,ty pak se dají konzultovat s někým,kdo už má něco podobného v domě za sebou... Pokud budete mít rozpočet a bude vám dělat práci firma,tak byste se neměli dostat vůbec do situace,aby jste měli reálnou cenu vyšší,než v rozpočtu. My, když jsme si rekonstruovali minulé byty sami,tak jsme se vždy odchýlili cca o 30%,směrem nahoru od našeho plánovaného rozpočtu...
Odpovědět
@janneys aha, promiň to jsem nepochopila. Vlastní zkušenost nemám. Ale souhlasím s Gigi.
Odpovědět
@maky_s to neporadím ale koukněte se na nabídky firem dělajících dřevostavby a tam ceny jsou
Odpovědět
@lenka5731 z čeho vycházím? pohybuji se ve stavařině 16let a sám jsem rekonstruoval před 2lety barák, tak si myslím, že dokáži odhadnout ceny zda jsou vysoké či ne :-) 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys taky naprosto souhlasím s @gigi2, každý dům potřebuje něco jiného!např. staré domy a vlhkost-náš dům vidělo několik lidí (projektant, dvě stavební firmy, stavební dozor atd.) a každý měl jiný názor na to, jak dům opatřit proti vlhkosti...takže si myslím, že ti nikdo neřekne, co je na vašem domě potřeba a co můžete oželet, nebo na čem ušetřit, když ten dům neviděli a neznají :-( Takže také radím nechat si těch rozpočtů udělat více a podle toho se pak rozhodovat. A pak už přemýšlet o konkrétních položkách, jako třeba o nějakém materiálu na kterém by jste mohli ušetřit díky tomu, že objevíš akční nabídku a tak podobně. Nebo některé práce zvládnete sami, takže ušetříš na práci. Ale pozor ani to se nemusí vždy vyplatit.
Odpovědět
Článek se načítá
nejde přeci o to co potřebuje daný projekt ale jaké jsou jednotkové ceny? někdo nabídne omítky za cca 200kč/m2 a někdo za 300Kč/m2 a pořád jsou to jen omítky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Otázka zní, na čem jste VY proti předpokladu nejvíce ušetřili. Reálně. A opakování pořád dokola toho, že každý dům je jiný (což je naprosto jasná věc) mi opravdu nepomůže a neřekne vůbec nic. Takže dál skutečně prosím jen o konkrétní případy z vašich zkušeností, co jste měli v rozpočtu třeba nadsazené a ve finále částka byla menší apod.
Odpovědět
My jsme ušetřili dost na zedníkách, stačí si sehnat pár šikovných zedníků, který to budou brát jako melouch o víkendech a pokud to bude neofiko tak se dájí ušetřit desetitícíce. Pak jsme ušetřili na materiálu víc než jsme počítali, vyjeli jsme si na netu třeba nejlevnější cenu sádrokartonu, oběhli pár stavebnictví a dostali se na stejnou cenu a bez dopravy, sice to stálo trochu času navíc ale ve finále to byla dost velká částka, také jsme dost věcí nakoupili na bazos.cz, kde se dá sehnat materiál, co zbyl ostatním za pár korun ( koupili jsme tam sloupky, pletivo na celý plot a polystyren téměř za půlku). Nezadávala bych celou rekonstrukce jedné firmě, nechala bych si udělat rozpočty a uvidíš. Třeba my jsme za eletriku měli rozdíl i 55 tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneta15 děkuji za rady :) koukneme na to. O kolik myslíš, že vám to prodloužilo dobu stavby?
Odpovědět
@janneys Nám to neprodloužilo nic, děláme rekonstrukci svépomocí a když něco neumíme tak si pozveme nějakého řemeslníka, kdyby jsme chvátali tak už dávno bydlíme. Ale my čekáme ažprodáme byt tak teď neděláme nic a čekáme :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Slyšela jsem tu spoustu rad o tom, že si máme najít levného a dobrého zedníka a na fušku, ale nikdo neradil, kde ho hledat! Ti dobří na takovéto srandy nemají čas! Buď celá firma nebo nic. Popravdě to většinou funguje tak, když si nakoupíte levný materiál, tak vám firma hodí vyšší cenu za práci. Někde to musí dostat zaplaceno, buď si natáhnou materiál nebo práci. Ve výsledku se neušetří, pokud si práci neuděláte vyloženě sami. Ale zase na druhou stranu je většinou ten úžasně levný materiál z hobby márketů o dost dražší než vám firma dokáže nacenit nebo nacení na stejnou částku jako na internetu a i tak má provizi a nedře zákazníka z kůže za práci... Ušetřit se dá hlavně ve volbě materiálu - ytong x cihly, tloušťce zateplení, barvách, sanitě, oknách, dveřích, podlahách, vybavení atd. A pokud si něco neuděláte sami, tak vždycky proděláte. A i když bude levná práce, tak to třeba nebude kvalitně udělané (vlastní zkušenost). Přijde mi naprosto zbytečné si volat třeba malíře na vymalovaní, to snad zvládne každý, když se dají koupit už namíchané barvy. Se zbytkem prací neporadím, my do většiny šli po hlavě, ale i tak jsme si na hodně věcí zvali firmu. Vždycky jsme si pak říkali, že bychom to zvládli také a ušetřili bychom 30, 50 nebo 100 tisíc, ale rekonstrukce by nám asi trvala 10 let nebo bychom byli za chvíli na vozíku. Všechno se dá naučit, ale záleží dost na čase a fyzické kondici... A ještě jedna rada na závěr, čím větší objednávka (u jedněch stavebnin), tím větší slevy na materiál. My jsme se u Dektrade dostali na 58% slevy a to jsme ještě nebyli zlatá klientela. Ten můžu opravdu doporučit, měli výborné ceny i proti různým akcím jinde a hlavně doprava za dobré peníze. Jinak jsme ještě stálí zákazníci v Hornbachu a Bauhausu + tchán instalatér má také jiné ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneta15 aha, tak to jo...my svépomocí neuděláme nic, manžel si nemění sám ani kola na autě. Ale právě že budeme na dostavění hodně chvátat, protože po celou dobu budeme muset barák vybydlet. Takže navíc budeme platit podnájmy pro nás a babi s mamkou :-/ @ewelinkaaa děkuji za rady :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@janneys Ahoj, jsme na tom úplně stejně. Nyní čekáme na rozpočet od projektanta a jeden rozpočet už máme od stavební firmy. Potřebujeme ho dát bance, kvůli hypotéce. Chceme si co nejvíce práce udělat sami, ale nemáme žádné zkušenosti. Bydlíme v pronájmu a tak chceme bydlet taky co nejdřív a to je vražedná kombinace.
Odpovědět
Ušetřit se dá hlavně ve volbě materiálu - ytong x cihly, tloušťce zateplení, barvách, sanitě, oknách, dveřích, podlahách, vybavení atd. A pokud si něco neuděláte sami, tak vždycky proděláte. A i když bude levná práce, tak to třeba nebude kvalitně udělané (vlastní zkušenost). Tak tady pozor! Není zrovna dobrý nápad měnit materiál bez porady s projektantem - je třeba dost rozdíl ve váze Ytongu a keramiky, takže by to s sebou mohlo nést následné problémy. Dál úplný nesmysle je šetřit na izolacích. Leda na tepelných s tím, že budete potom topit pánubohu do oken. Totéž okna - jejich kvalita je hodně důležitá. Jinak obklady ,vnitřní dveře, typy zárubní, podlahy - nášlap, tam se šetřit dá. Stejně jako třeba na vypínačích a zásuvkách, vybavení koupelny. Spoustu věcí můžete ted pořídit levných a až se finančně vzpamatujete, tak je prostě vyměníte. Viz třeba kuchyn - Sykora je krásný, ale ty peníze? tak si dám z Ikei, ona nějaký ten pátek -cca 20 let - taky vydrží.
Odpovědět
Profilova fotka
@multina my už bydlíme, vzali jsme firmu, šlo to rychle. 1.4. jsme jim předali staveniště a 1.10. jsme se stěhovali zpět. Nakonec jsme investovali se vším všudy kolem 3,9 mil.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys 4 mil. za rekonstrukci? Za tu cenu budeme mít nový dům i s pozemkem. Jsem ráda, že občas někdo přizná konečnou částku rekonstrukce.. aspoň mě to utvrdí v tom, že stavět nový dům byla správná volba ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici předpokládám, že nový dům máte na mysli 1 generační :-) Nám ze starého zbyl pozemek, základová deska a 3 zdi. Vše ostatní se bouralo a bourání a odvoz suti také něco stálo. Ale v této ceně vznikl dům se 3 bytovými jednotkami včetně vybavení (přičemž jen naše kuchyň byla cca 270 tis). To si nemyslím, že s cenou pozemků v lokalitě, ve které se nacházíme, by nás vyšlo levněji. Přece jen 20 min pěšky (3 min autem) od historického centra Českého Krumlova není pozemkově levná lokalita.
Odpovědět
@janneys tak to ano, tady se většinou mluví o domě pro jednu rodinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys Tak to ano, standartně je to tu o domech pro jednu rodinu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova @slabici jojo, většinou :-) To je u nás nemyslitelné :-)
Odpovědět
@janneys Tak at se vám všem dobře pohromadě žije, velké rodiny jsou paráda - když mají každá své, kam se můžou zavřít a být i samy.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova děkujeme :-) víceméně tu žijeme jen my s manželem, jeden byt má mamka a jeden byt babička. Ale je fajn je mít tak blízko a zároveň mít soukromí :-)
Odpovědět
@janneys Tak nás to všechno teprve čeká, jsme na začátku a už teď nevim co a jak...máme teda o hodně nižší rozpočet, až se stydim to tady napsat :-) Tolik peněz bychom nedali, musíme se uskromnit a pořádně vše zvážit, kde bychom ušetřili a kde musíme přidat...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?