Snižování stropů ve starém domě kvůli úsporám za vytápění

Dobrý den. Budeme předělávat starý baráček a přemýšlíme jak na stropy. Teď jsou tam vysoké 3,1 m. Mně se takto líbí ale nemám představu, jaký může být rozdíl ve vytápění když by jsme je o 30-40 cm snižovali. Jestli se vyplatí je takto nechat a nebo je v tom velký rozdíl a nechat stropy raději snížit?? Baráček má cca 110 m2.
Odpovědět
Každá metr krychlový potřebuje určité množství příkonu tepla. Takže je racionální snížit stropy, ale vyplatí se to ve chvíli, kdy snížíte o 60cm plochu větší než 80m čtverečných. Také pozor na souvislosti se zateplením. Aby snížení mělo význam, je potřeba vložit alespon 5cm zateplovacího materiálu. Vznikne dutina, kam jen neochotně bude pronikat teplo z místností a vznikne rozdíl ohřívané plochy obvodových zdí a mohlo by dojít k posunutí rosného bodu do dutiny. Proto doporučuji snížení jen v případě, že je dům zateplený. Není to samozřejmě nutná podmínka a musí se zvážit další okolnosti.Jen upozorňuji na možná rizika než mě zase nějaký blb bude chytat za slovo.
Odpovědět
Děkuji za radu :-) zateplovat sice budeme, ale jestli by to nebyl až takový rozdíl tak stropy necháme tak jak jsou:)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme také teď snížili stropy. Sice jen o 10 cm, ale přijde mi že se dům daleko snáze vytopí..máme také starý dům. Někde je strop dřevěný, jinde byly už dělané hurdisky. Ale za mne určitě snížit a zateplit.
Odpovědět
Tak deset cm je podle mě vyhozené peníze. Zvlášt jestli jste to nezateplili. Zřejmě jde spíš jen o pocit, ale kvůli 10 číslům bych teda podhledy nedělala. Leda v případě, že bych musela vyrovnat nějakou velikou nerovnost stropu.
Odpovědět
Pro inkajanakova: a 30 cm si myslíte, že rozdíl už je? A nebo by jste souhlasila s stavitel_jf ?? :-)
Odpovědět
@pavca77 Já bych to nechala tak jak je. Vysoké stropy jsou tak krásné. My máme taky vysoké stropy, i když ne tolik. A když jsem u někoho na návštěvě v paneláku, mám pocit, že na mě ten strop padá.
Odpovědět
Souhlasila bych se stavitel jf. 30cm s tepelnou izolací už nějakou úsporu dá, 10 bez jsou vyhozené peníze, to teplo konstrukcí projde a řekne vám to každý projektant.
Odpovědět
Dobrý den, máme stropy 3,10-3,40 m, nikdy bych stropy nesnižovala, nemám pocit, že protopíme víc. Ale mi máme zdi 80-90 cm široké. Je pravda, že ve starém domě se musí člověk naučit žít a topit, co je úsporné v novostavbě neplatí ve starém domě. Užitnou plochu máme 200 m2.Úmyslně jsem hledala dům, kde jsou vysoké stropy. Když zmenšíte prostory pro bydlení, hermeticky uzavřete zateplením, dáte plastová okna, vzduch se rychle vydýchá, je vlhký, ten se pak špatně ohřívá a tak musíte často větrat a nedej bože časem ubit plísně. Místo uzavírání domu bych raději přidala na střechu http://www.solarventi.cz/produkt/sv20... , ten nejúčinnější vyjde asi na 45.000,-Kč hodně pomůže při vytápění a zároveň vysušování starých donů, provoz je solární. Přeji hodně štěstí.
Odpovědět
my bydlíme v bytovce, nad námi je půda, snižovali jsme stropy zateplením a super. krásně se tudrží teplo, je to fajn.
Odpovědět
Ahoj, řešíme to teď taky. Rekonstruujeme dům z 30. let, stropy v přízemí 2,95 m, v patře 3,1 m. Stavebník navrhnul všude snížit - vyrovnat stropy tak, že budou v rovině, snížit max. o 15 cm a zateplit. Nad patrem je půda, která bude zatím neobývaná, patrně do té doby, než doslouží střecha. Já od začátku prosazuju výšku místností nechat - líbí se mně vysoké stropy, nemám ráda sádroš obecně, neplánujeme nikde dávat bodovky. Mezi patrem a půdou jsou trámy, mezi kterýma je 15 čísel - prostor mezi nima se vyplní vatou. Dům zvenku zateplovat zatím nebudeme, ale je potřeba vyměnit stará okna. Prostředkem baráku povede schodiště z přízemí do patra - tzn. bude to takový profukovací komín. :) Vstup na půdu bude z předsíně. Pořád se teď o tuto problematiku zajímám, ale mám v tom trochu zmatek - 100 názorů, že jo. :) Jaké máte zkušenosti vy? Snižovat x nesnižovat? Budeme topit pánubohu do oken (plynem - nahoře krb. kamna) a jak moc? Samozřejmě mě straší kondenzace vlhkosti a plísně - když dáme plast. okna a nezateplíme? Díky za názory a zkušenosti.
Odpovědět
@hribek007 15 cm izolace ve stropě pod nevytápěným podlažím - půdou je strašně málo. Pokud si chcete nechat vysoké stropy, proč ne, ale potom musíte přidat ještě izolaci nahoru, na záklop stropu na půdě. Jinak vám bude teplo opravdu utíkat. Snížení stropů je jen na vás . Nikde nepíšeš, jaká je konstrukce a tloušťka obvodových zdí. Podle toho se musí stanovit tloušťka zateplení fasády. K plesnivění by mohlo dojít v případě, že budete málo/špatně větrat, a současně s výměnou oken např. zlikvidujete komíny.
Odpovědět
@inkajanakova Izolace na záklop půdy by byla rozhodně přijatelnějším řešením, než snížení stropů. Tloušťka zdí je 50 cm, přízemí je částečně pod zemí. Stávající komíny nejsou využitelné a místo nich právě bude schodiště. Říkáš, že je lepší zateplit fasádu rovnou? Budou izolované podlahy, nějakým způsobem i stropy a nová okna. Zateplení fasády jsme zatím odložili. Stavebník tvrdí, že to není problém, když se bude správně větrat, někde jsem tady zas četla, že když zateplit špatně, tak radši vůbec..:D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Osobne bych nesnizoval a radeji zateplil zvenku. My mame v novostavbe v prizemi strop 290 a v patre 310 plus otevrene krovy az do vysky 4m. Ten pocit vzdusnosti se neda nahradit. Naopak bych jeste to prizemi klidne snesl vyssi...
Odpovědět
způsob zateplení, tloušťku izolace a provedení vám určí projektant na základě výpočtu. A dá se skutečně udělat fasáda až nakonec, v nejhorším případě i o rok dva později, nic se nestane. Jenom budete mít větší ztráty zkrátka. Důležité je vybrat kvalitní ona, a mít je správně osazená. Tady se velmi často chybuje a pak jsou potíže skutečně dost velké.
Odpovědět
Ano, ohledně oken nás taky upozorňovali, že je lepší udělat i izolaci špalet i pod vnitřní parapet. Spousta lidí si to nenechává, protože to není až tak "životně důležité", ale zabraňuje to právě srážení té vlhkosti.
Odpovědět
A jaký máte názory na to zateplování z venku?? Máme stěny taky 50 cm tlusté a setkávám se s názorama tak půl na půl, někdo tvrdí, že u starých domků s touhle tloušťkou je zbytečné zateplovat. My už střechu máme novou a plastová okna taky. Budeme izolovat podlahy a zateplovat stropy, už jsme se rozhodli, že je necháme tak jak jsou :-) Jenže tím jsme se zase dostali k další otázce jak nejlepe to provést. Dostala jsem nabídku od IP IZOLACE POLNÁ, prý je výhoda, že přijedou jen zvednou na půdě pár prken a nafoukají to tam, práce hotová ta 3 hodiny. Jen ta cena 62 000 za tři hodiny práce mi přijde šílený.. Čím jste zateplovali půdy vy?? :-)
Odpovědět
Taky dělám rekonstrukci domu z roku 1930 a me stropy jsou 3metry snižoval jsem stropy o 10 cm latemi do krize,na strope parozabrana a vata a potom zaklopeno sadrosem.Na pude bude foukaná vata od ip Polná a mezi patra bude jeste foukaný čedič.Moji rodiče dávaly taky foukanou vatu od Polné pred 4 lety a ta úspora je opravdu znát,než to tam nechaly dát tak v pokoji ze severu bylo chladno,mají stropy 240cm a dávaly to pod střechu,mají rovnou.Kdyz bylo všude 21 tak v tom pokoji vřelé radiátory ale v místnosti 17.Takže ja budu tuhle izolaci urcite dělat
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?