Ceny od stavebni firmy vs nabidky od dodavatelu

Preji vsem pekne odpoledne! Obracim se na vas s prosbou o pomoct s pochopenim rozdilu v nabidce od stavebni firmy a nabidkach od dodavatelu stavebnich materialu, protoze se v stavebnine moc neorientuju a verim, ze se tu najdou lidi, pro ktere to bude jednoduche a kteri budou ochotni pomoct. Mame pozemek a s architektem jsme pripravili projektovou dokumentaci pro stavebni urad a nechali si vypracovat vykaz-vymer. Na zaklade referenci jsem nasel par stavebnich firem a poslal vykaz-vymer pro naceneni. Udelal jsem si taky pruzkum trhu - identifikoval jsem veskere polozky z vykaz-vymeru nad 200 000 Kc, nasel ruzne dodavatele stavebnin a poslal jim tyto polozky k naceneni. K memu udivu napriklad cihly Porotherm vysli az skoro 2 krat levneji a je to kolem 500 000 Kc. Kdyz jsem se ale dival na omitku, tak mi to vyslo o 800% levnejsi a tak si rikam, jestli se nekde nemylim a spatne jsem to pochopil. Na obrazkach prikladam poptavku a nabidku od dodavatele. Pochopil jsem spravne, ze dodavatel mi nacenil celkem omitku, zateplovaci system a poter ze SMS Cemix? Stavebni firma mi omitku na 340 000 Kc, zateplovaci system na 504 000 Kc a poter na 247 500 Kc. Predpokladam, ze tyto ceny jsou vcetne prace. Jsou tyto ceny v poradku nebo jsou hodne prehnane? Taky bych se chtel zeptat - setkali jste se nekdy s podobnymi praktikami od stavebnich firem? Dekuji predem za pomoct.
Odpovědět
@prazak23 tak vkalkulaci firmy asi budete mít rozpis za kolik je materiál a jak práce atd. Ale nejvíc mě pobavila ta cena za polystyren sleva 72% 🤣🤣 ale Drk je v tom známí. To samé Vekra 😁. Jinak musíte počítat že je tam i pronájem lešení to jsou za to pálky a podle přezdívky tipuju že jste z Prahy a tam je vysokohorská přirážka co my uděláme za 200tisic u vás je za 600tisic.
Odpovědět
Pustit se do něčeho a nic si předem nenastudovat, ničemu nerozumět a jenom věřit, to si koledujete býti oškubán. Ekonomové tomu říkají situace asymetrických informací, typicky např. v autobazaru. Pro osvětlení praktik ve stavebnictví vám přiblížím svůj případ. V roce 2021 jsem v Brně dostavoval 2-podlažní RD s rovnou střechou o zastavěné ploše 100 m2 a podlahové 150 m2. Měl jsem hrubou stavbu bez příček, šlo o mírně členitou "krabici od bot" z Porothermu s betonovými stropy. Po doslova sociologickém průzkumu oboru spočívajícího v oslovení 7 stavebních firem jsem se rozhodl pro dobrodružství řídit si dostavbu sám, tj. poptávat cenové nabídky a sjednávat si dílčí dodávky. Před tímto rozhodnutím jsem měl k dispozici podrobný rozpočet od rozpočtáře a rozpočet od zkušeného stavbyvedoucího dle cenových nabídek, s nimiž pracuje. Níže naleznete tabulku, s podrobným rozpadem ceny dle stavebních dílů. V prvních 2 sloupcích jsou oba uvedené rozpočty, ve 3. sloupci je smluvená fakturovaná cena, v ostatních 7 sloupcích jsou cenové nabídky dostavby na klíč, od 1-mužných po veliké stavební firmy. Standardy vybavení domu ve stručnosti: velkoformátová dřevěná eurookna a HS portál s trojskly, zateplení fasády 20 cm, podlahové topení v obou podlažích, plynový kotel, vnitřní omítky stěrkové broušené, dlažba a obklady s rektifikovanými hranami, 2 kompletně vybavené koupelny a 1 samostatné WC, větší množství skleněných prvků (oddělení vstupní haly, schodiště, podesta), dubová podlaha. Dle statistik vzrostly od roku 2021 ceny stavebních dodávek (materiál a práce dohromady) pro zděné rodinné domy o 31%. Můžete si tedy udělat hrubé srovnání. Žlutou barvou jsem označil ceny s významnou odchylkou od rozpočtu, cihlovou barvou jsou kvalifikované odhady nepodložené podrobnou kalkulací. Moje rada zní: učit se, učit se, učit se, pak znovu a lépe 😉
Odpovědět
Zdravim. Diky za odpovedi - cenim si Vas cas a snahu pomoct. @edison101 ve vykaz-vymeru nevidim rozdelene material a praci. Prikladam pro znazorneni par oblasti z nabidky i s cenami. @prestavbar prave proto jsem si udelal pruzkum trhu, poslal nabidky a pisu sem na forum. 🙂 Stavime dvoupartovy rodinny dum u Prahy s rovnou strechou, zastavena plocha 207 m2 (vcetne terasy) a podlahova 234 m2. Oslovil jsem celkem 4 ruzne firmy a k tomu jeste vybral z vykaz-vymeru drahe polozky a obeslal kolem 10 firem s poptavkou. Prave me zarazilo, ze ceny v nabidkach od dodavatelu jsou nekolikrat nizsi. Prikladam svoji analyzu trhu, kde jsou cervene vyznacene polozky, ktere jsou vyrazne levnejsi.
Odpovědět
@prazak23 Koukám na vaše obrázky. Najděte někde ve svém okolí stavoše, kterému lze věřit. Vím, že je to velmi vzácný druh, ale je to jediný způsob, jak někdo znalý vše překontroluje, včetně výkazu výměr, pomůže vám s výběrem dodavatelů a prvními krůčky, než se v tom sám naučíte chodit. Uvedu vám dva příklady, jak být oškubán. Soused, boháč, který je zvyklý, že vše za něj řeší jiní, si najal chlápka, kterého mu dohodil jeho nejlepší kamarád. Chlápek ho odíral ve velkém stylu, i když mu zařizoval nabídky od více dodavatelů. Běžná praxe je, že dodavatelé jsou se stavošem domluveni, kdo to má získat a ostatní dodavatelé to kryjí značně přestřelenými nabídkami. Chlápek takto jen na provizích od dodavatelů souseda oškubal střízlivým odhadem o 1-1,5 mega. Např. stejný systém vytápění za skoro dvojnásobek, co stál mě. Když to soused zjistil, na další ceny se mě už neptal. Druhý případ je můj kamarád, majitel firmy, co kompletně rekonstruoval domek za Prahou. Taky vkládal víc úsilí do víry než do vlastních znalostí. Řídit něco vírou nedopadá většinou slavně. První stavební firmu po dlouhém trápení v polovině akce vyhodil. Druhá sice držela termíny a cenu, ale kvalita v řemeslech mizerná. Tak např. firma, která mu dělala podlahovku, vůbec neřešila, aby všechny okruhy měly přibližně stejnou délku. I voda jde cestou nejmenšího odporu, tedy nejkratším hadem, takže v zimě zjistil, že má v některých místnostech přetopeno a v obýváku zimu. Rozdíly v délce byly tak značné, že nešlo řešit ani nastavením na rozdělovači. A bourat všechny podlahy půl roku po nastěhování není zábavná zkušenost. Začal bych tím, že bych si nechal překontrolovat nebo sám vypočítal výkazy výměr. Když se kouknu na váš třetí obrázek, velmi hrubě odhaduju, že samotný dům má zastavěnou plochu 150-160 m2, tedy cca 1000 m3 obestavěného prostoru. Co mě zarazilo je disproporce plochy vnitřních svislých omítek. Tipuji jen dvě koupelny, ale větší počet menších místností. 763 m2 gletované omítky se blíží dvojnásobku mých 391 m2 v o třetině menším domku. Plochu pod obklady máme skoro stejnou. Pokud jsem parametry domu odhadl správně, pak byste jej v dnešních cenách při vysokém standardu materiálů a vybavení měl cestou vlastního najímání subdodavatelů kompletně postavit za 10-11 mil. Kč. Pokud nejste případ „lehce nabyl, lehce pozbyl“, máte čas a odhodlání, rozdělte akci na více částí. Podobně jako Němci, kteří 80% času stráví přípravou a řízením dobře připravené akce už jen 20%. Vyberte firmu jen na hrubou stavbu a současně vybírejte dodavatele samostatných částí (okna, zateplení s fasádou, plyn-voda-topení, elektro, vnitřní omítky atd.). Když vám někdo nacení celý systém bez položek, např. jako u vás zateplovací systém, je prakticky jistota, že skrývá hodně peněz. Hodně zdaru!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Děkuji za informace!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

Pustit se do něčeho a nic si předem nenastudovat,…
@prestavbar @prazak23 Tak tohle opravdu není podrobný rozpočet😁 Pro představu běžný podrobný rozpočet na RD má cca 400položek 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?