Jakou část stavebních prací je adekvátní zaplatit?

Aktuálně má firma hotovo cca 85% díla, zbylých 15% není dle našich představ, musí se komplet předělat a dle nás ani není technicky možné to jejich navrženým postupem udělat kvalitně. Aktuálně má firma zaplacena cca 60% z rozpočtu a chtějí doplatit celých 85%. Je běžné firmě toto zaplatit? Jen zmíním, že s výsledkem prací nejsme úplně spokojeni a máme k němu výhrady, které ovšem firma odmítá.
Odpovědět
Záleží, co máte ve smlouvě, tj. jestli proplacení dodávky bude realizováno po předání díla, zálohově na začátku či po dílčích platbách v průběhu. Pokud nemáte ve smlouvě nic, je toto na dohodě. Dílo můžete převzít po dokončení s připomínkami a písemně se dohodnout na nápravě, poté proplatit část a část zadržovat do doby bezvadného stavu. To, co je bezvadný stav, může být relativní a sporné, pokud tomu nerozumíte. Takže k převzetí, pokud si nejste jisti, bych povolal znalce, technika od výrobce materiálu či za úplatek někoho znalejšího. Teď se Vám může stát, že firma od rozpracované práce odejde. Je na Vás, jak se zachováte, tj. jestli to vůbec někdo dodělá, opraví. Ale pokud ano, můžete jim pak poslat ještě další fakturu na opravu realizované práce, ale budete se zřejmě soudit. Oni Vás možná také budou nahánět výzvami a hrozit soudem, toho bych se ale v případě, že dílo je v rozporu se smlouvou nebo v rozporu s technologickými postupy, nebál. Není to ale jednoduché a rychlé řešení a Vy hlavně chcete mít dílo doděláno. Obraťte se spíš na právníka. Ze své zkušenosti bych do záloh ani dílčích plateb nešel (ani za materiál) - dodavatel pak ztrácí motivaci dílo řádně a včas dokončit. Znám i případ, kdy si zákazník nadiktoval podmínky na začátku, a to tak, že dílo proplácí u všech dodavatelů (byla to kompletní stavba domu) až za půl roku, kdy se ukáže, že dílo je v pořádku, netrpí vadami ani neblokuje navazující práce. Ale to byl starší pán, odměřený, znalý, prostě jiný kalibr.
Odpovědět
Profilova fotka
Buď se musíte dohodnout, nebo je to na soud. Oni vás dají k soudu, že chtějí doplatit rozdíl, vy je dáte k soudu, že to reklamujete a doplatit odmítáte. Záleží na tom, kdo bude mít lepší právníky a odborný posudky. Ale pokud udělali 85% a to nerozporujete, jde jen o těch 15%, tak bych předpokládala, že chtějí doplatit 85%, tj. to, co udělali.
Odpovědět
Ejste spokojeni konkretne s cim? S kvalitou odvedene prace, pouzitym materialem, rychlosti?
Odpovědět
@jaasminka Tak tomu tedy nerozumím, to chápu tak, že je 85%hotovo, zaplaceno 60%. Těch zbylých 15% je rozdíl 100% minus těch 85% nebo jak? To tedy ještě není hotovo a už to není podle Vašich představ? To se musí předělat to, co ještě hotovo není nebo jsou ty počty nějak jinak? A na základě čeho víte, že se to musí předělat (není jasné co) a že i kdyby to firma udělala, že to kvalitně nebude, prostě tomu nerozumím. Co a jak na té stavbě je, ovšem víte nejlépe Vy. Ono se nestaví obvykle podle představ zákazníka, nýbrž podle nějaké dohody, projektu nebo něčeho, co bývá víceméně jasné. Teď už je to na to, vzít si odborníka, který bude vědět, co a jak, ono že z nějakého důvodu nejste spokojeni, na to nelze hrát, a firmy to dobře vědí, že někteří stavebníci tomu vůbec nerozumí, podle toho také pracují. Jo, pokud tomu člověk rozumí (nejlépe zpočátku hrát blbého), a udolá je pak v případě nějaké rozepře konkrétními argumenty, co je špatně (pokud možno bez soudu), pak opravují za své a rády (vlastně nerady), ale se k tomu soudu se dostat nechtějí. Má rada prozatím neplatit firmě, raději zaplatit nějakému odborníkovi, ať posoudí, zda je někde chyba, a pokud jo, pak jaká.
Odpovědět
@jaasminka To jde zase o tu příjezdovku? Myslím, že to tady padlo už mockrát, nechte si udělat znalecký posudek, jinak je to jen hádání se o bábovičky na písku. Oni tvrdí je to v pořádku zaplaťte, vy tvrdíte není, nezaplatíme.....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?