Momentální situace ve světě - odvážili byste se v této nejasné době začit stavět?

Dobrý den, Hledám jestli někdo na toto téma neotevřel diskuzi, ale nic jsem nenašla. Chci se Vás upřímně zeptat - odvážili byste se v této nejasné době začit stavět? Mám tu nějaké stavitelé, kteří do toho půjdou, ať se děje co se děje? Tento týden jsme dostali stavební povolení, máme objednané zdivo, předschválenou hypotéku a příští týden bychom měli řešit čerpání, ale máme strach a obavu z toho, co se děje ve světě. Nikdo neví, jak to bude pokračovat, jak moc bude chybět stavební materiál. Kdyby byly jeho dodávky opravdu dlouhodobé, čerpání by se muselo furt a furt prodlužovat. Měla by banka pochopení? Už jsem z toho opravdu vyčerpaná. Samozřejmě se zeptám naší poradkyně, ale zajímá mě Váš názor na věc.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, no my do toho jdeme, vyřizujeme teď hypotéku. Nechceme počkat, kdyby se něco náhodou stalo. Od dubna se mají zpřísňovat podmínky na hypotéky, tak nechceme riskovat, že by nám třeba v létě nebyla schválená. Je to hrozná situace co se děje, ale my Už se ma jednom místě plácáme strašně dlouho a chceme se konečně někam posunout dále, tak jsme se rozhodli, že budeme normálně pokračovat.
Odpovědět
@luucap zdravím je to těžké říct nikdo neví co bude dál. Hlavně jak se postaví západ k dodávkám ropy a plynu pokud sám zavře kohoutky což se prosazuje tak bude velký problém spousta se vyrábí z ropy. A potom to nebude. Třeba mám objednaný polystyren a zjišťoval jsem jak to vypadá a dodavatel mi řekl že už mu přišlo že se zdražuje o 20% naštěstí já to mám za starou cenu a příští týden přijede. A není to konečné zdražení . Plus spousta věcí se dováží z východu a nebude to. Osobně určitě bych nešel teď řešit hypotéku a stavbu s těmi úroky ale pokud už peníze máte nevím no ceny už dolů asi nepůjdou a stavby domu budou už opravdu jen pro hodně bohaté.
Odpovědět
Taky si jdu příští týden vyzvednout stavební povolení, trvalo nám 2 roky vyřizování projektu, souhlasů, SP. Odkládat stavbu nebudeme, zdražuje se pořád, levnější to stejně nebude a peníze se nám budou časem jen znehodnocovat.
Odpovědět
Stavební povolení bychom měli dostat letos, ale taky nic odkládat nechceme. Pojedeme plus mínus podle plánu. Ono asi lidem nic jiného nezbyde. Já mám takový názor, že se nemůžu neustále strachovat z toho co bude. To by mě upřímně řečeno hrozně sžíralo. Stavba v jakékoli době je svým způsobem risk, protože nikdy nevíte co se může stát. A když přijde nějaká nečekaná situace, tak se jí hold budu snažit vyřešit dostupnými prostředky.
Odpovědět
Urcite se bude zase zdrazovat. Zdrazeni plynu se dotkne citelne treba zdiva. My snad mame vetsinu veci objednanych, spoustu zaplaceneho, tak pokracujeme, co jineho. A dodelavek se tohle asi moc nedotkne, spis hrube stavby. Kdybych stala uplne na zacatku, nejspis bych to odlozila.
Odpovědět
Dnes už to nebude ani o penězích ale o dostupnosti. Takže jestli máte místo na pozemku, tak to tam lifrujte hlava nehlava.
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že nikdo nemá "křišťálovou kouli" která by dokázala věštit co nastane, být Vámi - stejně bych do toho šel. Minulý rok jsem na podzim řešil s bankou prodloužení čerpání - nebyl nám dodán materiál / myslel jsem že na zimu budeme mít hrubou stavbu, ale Ytong jsme obdrželi až v listopadu a to už jsme stavět nechtěli s ohledem na počasí - takže následovala žádost bance o prodloužení čerpání. Zaplatili jsme poplatek - asi 4000 a banka prodloužila čerpání o 1 rok. To samé nastane s celkovým prodloužením hypotéky - kdy na podzim letošního roku by jsme měli mít zkolaudováno - samozřejmě že vzhledem ke všem okolnostem mít nebudeme / nepůjde to stihnout /. Takže jsem již jednal předběžně s bankou - zda to půjde prodloužit - a ano - půjde o další rok. Být Vámi - šel bych do toho, máte stavební povolení, předobjednaný materiál. Ceny teď půjdou ještě nahoru - záleží jak se bude situace dále vyvíjet, ale na dřívější ceny se již nikdy nedostanou. Je sice blbá doba na stavění, ale ...
Odpovědět
Moje babička taky začala stavět roce 1953, byla sobota všichni chlapi z rodiny a známí zrovna kopali sklep a základy, když prababi přišla na stavbu a jak ti chlapi stali v tom vykopánem sklepě tak jim sdělila že právě byla vyhlášena měna a všechny peníze co měli nasetrene tak rázem ztratili hodnotu. Dům dnes stojí a vyrostlo v něm několik generací. Takže za mne doporučuji stavět, vím že může být ještě hůř.
Odpovědět
@guteman Jen s tim rozdilem, ze za minuleho rezimu nebyl material nedostatkovy. A jak se k nemu lide mnohdy dostali tu psat nemusim. Rezim to mlcky toleroval, aby si lid jeste vic nenastval. Stavelo se z toho, co se dalo sehnat. Ze to nekde profukovalo se neresilo, protoze vytapeni bylo relativne levne.
Odpovědět
@puhelin jo houby material nebyl a stavelo se z cihel z bouracek a okna taky nebyla vsechny stejne. To podstatne co chybelo byly penize. Sila a vule stavet byla a to bylo to hlavni. Jo chapu ze dnes je taky potreba dodrzet nejake standarty stavby, ale cim min lidi bude stavet tim vic toho "zbude". Ale kdyz je nekdo dnesni dobou rozmazleny a byl zvykly mit vse na klic az pod nos, tak samozrejme ten at nestavi.
Odpovědět
@guteman Vsak to jsem myslela. Tu nekde nekomu "prebyvaly" cihly, tu nekdo pracoval v betonarce a prostrkaval cement plotem, tu jel nekdo okolo nehlidaneho staveniste akce Z. Netvrdim, ze vsichni, ale nic neobvykleho to nebylo. Neni dum, ktery by mel vsechen material poctive koupeny.
Odpovědět
Asi tak v patek jsem dostal stavebni povoleni. Ano mam hypoteku domluvenou jeste loni na 7 let za 2,19% a ze je vse drazsi chapu a pocital jsem s tim uz loni. Proste kde je vule je i cesta. Takze je treba verit a co bude za 7 let necham tomu nahore. Jdu do toho a utvrdil me v tom pribeh moji babicky. Kdybych si mel myslet ze to nedam a nebo ze neco nebude ci nesezenu. To si rovnou muzu sednout na prdel a cumet z okna. Takze kdo chce a potrebuje bydlet s chuti do toho.
Odpovědět
Článek se načítá
@luucap možná menší rekapitulace našeho hledání většího bydlení. My už několik let přemýšleli o větším bydlení (okolí Brna). Před 4/5 roky mi přišlo moc 6,5 mio za barák v satelitu s 500m zahradou. před dvěma lety jsme měli vyhlídnutý byt 4+kk s terasou (novostavba) za 7,9 mio v Brně, ale kvůli kovidu a nejisté situace jsme se nakonec rozhodli, že ne (to bylo na podzim). Na jaře 2021 přišlo zdražení, zdražení jak prase. Se snad všichni zbláznili, byt 4+kk s terasou od 110 tis za m2 (takže 11 mio a výše, těch 110 tis za m2 chcou snad i za terasu a garáž), teď se tady prodávají paneláky (na rekonstrukci!!!) 4+1 za 6,8 mio i výše. Ještě na jaře jsem objevila domek od developera za Brnem (cenu ani říkat nebudu, ale mezitím tady, zas za půl roku, o až 2 mio zdražili podobné stavby). Stavba snad bude hotová na podzim. Záleží, co máte jako alternativu. Když bude válka a zasáhne i nás, tak stavba a splácení bude to poslední, co nás všechny bude zajímat. Pokud se vše uklidní, tak stejně ceny neklesnou. Pokud máte strach, že to opravdu nepůjde a máte jinou alternativu, tak si to dobře promyslete. Pokud je u vás vše ok, tak směle do toho, čím dřív tím lépe. Držím palce
Odpovědět
@luucap taky chceme stavět a upřímně se děsím, co bude. Na pozemek jsme čekali 2 roky. Teď čekáme na stavební povolení. Máme byt v Praze, který chceme prodat a stavět budeme na Moravě. Takže jsou další obavy, že byt v této situaci anj neprodáme. Protože hypo nebere a chceme stavět z peněz za byt. Vůbec si nedokážu představit, jestli nám peníze vyjdou. Dům nemáme nijak extra velký, klasický obdélník, žádné šílenosti,ale i tak... Doba je fakt šílená a občas mám chuť vše stoupnout a vykašlat se na to.
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že inflační spirála se roztáčí víc a víc a naděje na zlepšení je v nedohlednu, tak lépe bude tomu, kdo má dluhy za barák než hotovost, jejíž hodnota se vám před očima rozplývá. Loni, kdy vše začalo brutálně zdražovat, psali "experti" v novinách - prý kdo může, ať rok dva počká, ceny materiálu i inflace půjdou dolů. Ha-ha. 😒
Odpovědět
@menak Vzhledem k tomu, ze bude inflace, budou asi podrazovat i byty...
Odpovědět
Děkuji všem za komentáře. My naštěstí máme pozemek, hypotéku z minulého roku úrok 2,25% na 7 let, čerpat ji budeme až letos. Můj otec nám sehnal i vazníky na střechu (pracuje na pile a má vše za super cenu), máme objednané a zaplacené zdivo, plechové panely už také máme na pozemku, kari sítě, roxory - vše máme. Teď máme teda strach, aby nám zdivo vůbec přišlo. Bylo objednané koncem ledna, zítra vše vyzjistíme, jak na tom jsou s objednávkou. Teď mi ale řekněte jak to bude třeba s okny. 😬 Máme v plánu plast, trojsklo. Půjdeme do toho, ale máme takovéhle časté výkyvy obav, ale to má asi každý kdo má v plánu stavět v této době. Držím nám všem všechny palce! 😉
Odpovědět
@luucap okna už objednejte a zálohujte, nechte vyrobit i za cenu že je budete skladovat, nečekejte na otvory, objednejte o 4cm menší a hotovo
Odpovědět
@menak byt v Praze prodáte, ceny bytů jdou nahoru a poptávka je stále veliká. Taky chceme prodat byt v Praze a stavět mimo. Pozemek máme a tvoří se nám projekt. Je fakt, že člověk má strach, ale ono to nějak dopadne, snad dobře.
Odpovědět
@luluci1 doufám, že prodáme, chystáme se na to už příští měsíc, pomalu už vše stěhujeme na Moravu. Jen jsou obavy, ale to jsou že všeho 🙄
Odpovědět
@luucap My uz mame okna objednana cca mesic. Je to u nas velka castka (hlinik), tak jsrm nehodlala riskovat, ze se zas zvysi, i kdyby "jen" o procento...
Odpovědět
Profilova fotka
ja bych do toho sel (i kdyz uz mam postaveno), dobre uz bylo a rozhodne udelat komin a nejakou zalohu kde se da topit drevem
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě jít do toho (za předpokladu dostatečných financí). Jenom bych zvážil množství zateplení, kvalitu oken a střechy a topení asi ne plynem.
Odpovědět
@horst_fuchs akorát lepší dlužit - to platí u těch, co mají dluh za už hotovou nemovitost... horší pak u těch, kterým inflace prodraží budoucí stavbu
Odpovědět
@radim2015 s tím "za předpokladu dostatečných financí" to právě stojí a padá. 2020 odhad 6M za dům, 2021 odhad 7M za dům, aktuálně počítáme spíš 8M... a nevím kdo ze zde diskutujících uspoří ročně milion, aby mohl tyto turbulence na trhu stavebnictví vykrýt "dostatečnými financemi". Jinak logicky se tomu vytknout nedá nic.
Odpovědět
@mxm1919 Horší to u plánované stavby než u již postavené sice je, ale pořád si myslím, že bude ještě hůř. Už se nikdo ani nesnaží skrývat, že inflace bude dvouciferná, takže pokud má někdo na účtu třeba milion nebo dva a má možnost si vzít hypotéku, tak je to rozumnější než pozorovat, jak ty peníze jdou do kopru. Tímto tempem si za ně za pár let koupíte maximálně garáž.
Odpovědět
A co situace s pracovníky ve stavebnictví? V sousedství stavba od začátku války stojí.
Odpovědět
@nuonuon toto je ohraná písnička. Znám situaci z 2017 - 2018, kdy nám všem bylo ještě hej. Nemovitosti za půl co teď, zdražování energií v nedohlednu, Rusák v klidu teprve plánoval kam vlítne... Jejej to bylo stesků, že nejsou lidi a makáči utíkali za lepším. Prostě měli přijít, na stavbu ráno nepřišli a pak se zjistilo, že šli někam, kde jim dali víc.
Odpovědět
@honzik75 z této stavby odjeli všichni řešit svoje rodiny a část bojovat.
Odpovědět
@mxm1919 Tak ty turbulence se ale týkají spíš hrubé stavby, nebo chcete říct, že se podražej kabely, omítka a sanita? Ale ano na hrubé to bude dělat třeba 300 tis.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?