Rozpočet stavba 2021

Ahoj, v blízké době budeme řešit vyřizování hypotéky. Dělal vám položkový rozpočet nějaký poradce nebo to zvládneme sami? A jaký cca rozpočet odhadujete při začátku stavby letos, co půjde chceme svépomocí. Ale samozřejmě výkopy, střecha, okna...firmy, které si nasmlouváme. Bungalov se sedlovou střechou, cca 17x10 m, VPC zdivo, okna s trojskly, TČ, rekuperace. Sítě na hranici pozemku, pozemek na rovině. Projektant nastřelil 6 mil. při stavbě na klíč.
Odpovědět
Rozpočet moc řešit nemusíte,odhadce banky si udělá svůj odhad a banka Vám nepůjčí míň než je odhad pokud nevysolíte případný rozdíl ze svého. Stavím téměř to stejné,vše svépomocí, 185m² deska, vpc 20cm,sedlová střecha+plochá nad garáží a můj rozpočet jsem měl 3,3mil, odhadce odhadnul 3,85mil tak jsem si vzal hypo dle odhadu a případných 20% se nemusí dočerpat.
Odpovědět
@lipsak díky. A jak sis odhadl rozpočet? Poptal jsi předem firmy, kolik bude stát materiál atd. a podle toho? My jsme oba mimo obor, tak nevím co kolik stojí, ale vím, že ceny šly v posledních 5 letech dost nahoru. Bude k tomu ještě kryté stání a domek na zahradní techniku s plochou střechou.
Odpovědět
Na ten rozpočet pozor. Dejte do rozpočtu opravdu všechno. My tam třeba nedali žaluzie a vrata a najednou nám "chybí" 200 tis. Odhadci je uplně jedno, jestli ty vrata stály 20 tis. nebo 100 tis. Když nejsou v rozpočtu, tak jako by nebyly vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
@haparanda Základ máte od projektanta, teď můžete být buď optimisty a nebo pesimisty. U hodně položek ten rozdíl může být v řádů statisíců. Výsledek může být třeba 5 mil Kč, ale třeba i 8 mil Kč. Já vždycky doporučuju vytáhnout z banky co nejvíc. Když se totiž dostanete do situace, že jste dokončili stavbu a zbývá vám hodně peněz, nemusíte z hypotéky vyčerpat všechny peníze (u většiny bank nemusíte vyčerpat 20 % z úvěru zcela bez sankce), případně můžete jednou ročně provést mimořádnou splátku až 25 % z počáteční výše úvěru anebo můžete finanční rezervu vhodně zainvestovat. Jsou to rozhodně lepší starosti než řešit opačnou situaci, že peníze nejsou....
Odpovědět
@haparanda počítal jsem s cenami z internetu, téměř vždy se dá sehnat vše levněji a tím si udělat rezervu. Ale musíte si to opravdu rozepsat položku po položce. Jsou věci na co lidi zapomínají a pak to naskáče.... Jsem teď před betonáží podkladního betonu a jsem proti rozpočtu v plusu a to jsem si koupil lodní kontejner za peníze co byli na základovku 😁. Doufám že to takhle půjde i dál... Hodně udělá vyjednat si dobré ceny,nejlépe bez DPH.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?