Oprava sousedova plotu

Zdravím všechny měla bych takový problém. Plánujeme stavět v zahradě, ale sousedi z jedné strany chtějí dělat problémy. Sousedi jsou už staří lidé kolem 80let. (ovšem stále zapsaní v katastru jako majitelé) pořád říkají, jak to bude synovo, tzn, že i teď má vše řešit on. Jenže syn je titlulovaný pan důležitý z města, kterého dům samozřejmě nezajímá. Teď k problému. kamenitá zeď co odděluje naše pozemky, je stará cca 50 let, tzn samozřejmě se pomalu bortí a v několika místa je uplně vysypaná. Takže i náš mini pes, ji nemá problém přelezt. Chceme se pozemek samozřejmě zabezpečit, jak už z dovodu bezpečnosti, uniku psa, možnosti spadnutí celé zdi tak i kvůli soukromí. Přítel se nabídl, že zeď sám postaví, nebude nic chtít za práci, o vše se postará, jen chce zaplatit materiál. Chtěli bychom to řešit těmi betonovými deskami. jenže jak teď přesvědčit sousedy,aby zeď udělali novou /jelikož oprava je nemožná) nebo nám zaplatili za materiál, a my se o vše jinak postarame. Může rekonstrukci přikázat např stavební uřad? Jelikož opravdu je v dezolátním stavu a hrozí zřícení. díky všem za info.
Odpovědět
nekomplikujte si to a nic po nich nechtějte, ano není to spravedlivé,ale je to rychlé a šetří to čas a nervy.Je jim 80let bojí se změn, nebudou chtít na ničem spolupracovat, mají to rádi tak jak to znají, staří lidé to tak mají.taky asi nemají peníze. chcete to vy, je to výhodné pro vás udělat, vůbec bych je do toho nezatahovala
Odpovědět
Profilova fotka
U plotu je problem, že se sousedi musí dohodnout. Těm vašim to očividně nevadí. Pochybuju, že vám důchodci budou přispívat. Prostě si to udělejte po svém..
Odpovědět
Profilova fotka
@deniisek19 jak tady uz psali. bud udelat komplet na sve naklady - ale s tim musi souhlasit, nebo druha varianta postavit druhou zed na svem pozemku tesne vedle te jeji - nebudete muset bourat, ale o par cm si zuzite pozemek.
Odpovědět
@deniisek19 Možná bych si na úvod zjistil, kde přesně ten plot/zídka stojí, jestli na vašem pozemku nebo na sousedovic. A současně je dobré zjistit kdo jí stavěl, resp. komu vlastně patří. Pokud plánujete stavět, budete mít řadu jiných, důležitějších problémů, minimálně budete potřebovat souhlas a podpisy sousedů na projekt. A hnát je hned kvůli opravě zídky na stavební úřad, obzvláště pokud to jsou staří starousedlíci je krajně nevhodné. Vhodnější by bylo v mezičase vybudovat dobré sousedské vztahy a až vás poznají, tak se třeba i bez problémů dohodnete. S nějakou finanční podporou z jejich strany bych však opravdu nepočítal, to má joy_ a slabici naprostou pravdu.
Odpovědět
Zidka patří sousedům. Se sousedy vztahy už nezlepsime. Budou dělat problémy i při stavebním povolení, jasně nám to řekli. Tím nemyslím staré, ale ti co dům budou dědit. A je úplně jedno, že nejsou zapsání v katastru. Stari to jen podepíši. Sami řekli, že se s tou zidkou musí něco dělat, ale problém je donutit dědice že. Když ho dům nezajímá. A o peníze tam nejde. Takže asi opravdu budeme muset postavit na vlastní náklady. Ještě například budeme stavět na hranici a nalepime dům na jeho stodolu, která je ovšem celým vrskem nakloněna k nám. Co s tim dělat? Když to osekame, tak jim to spádne. Jelikož je to vlhke a myslím, že i z vepřovic.
Odpovědět
Profilova fotka
A tu stavbu na hranici a nalepení na ně už vám podepsali? To je na výjimku, ne? JInak pokud staří podepíšou, tak mladí vám můžou být ukradení, ti do toho sice kecat můžou, ale jak budete mít podpisy, o nic nejde. My jsme taky při stavbě chvíli řešili padající sousedův plot. Potřebovali jsme pokácet stromy a hned plot spadl úplně. Tak jsme mu ho zase nenápadně narovnali, něčím podepřeli a pokud možno to dál neřešili. On si ho pak trochu upevnil, ale nic moc. Neřešíme to. Uvidíme, až se nastěhujeme, jestli s nimi začne být řeč. Řešte jen to, co je opravdu nutné..
Odpovědět
@deniisek19 Nemůžete stavět jen tak na hranici pozemku, na to jsou normy a limity, museli by vám to extra povolit úřady, samozřejmě se souhlasem sousedů....který nemáte a asi ani mít nebudete.....Zašla bych za sousedama, zkusila se s nima v klidu domluvit, že vy opravíte plot, tím uděláte něco pro ně a oni vám podepíšou souhlas se stavbou a tím udělají něco oni pro vás. Jen bych to udělal těsně před podáním ohlášky a doufala, že se to jejich děti nedozvědí. Ale i kdyby vám to nepodepsali, tak neznamená, že nemůžete stavět, jen se vám to může protahovat. Každopádně přeju hodně štěstí.
Odpovědět
Jestli jsem to dobře pochopil, tak chcete od sousedů, aby vám nakoupili materiál za jejich peníze kvůli plotu, který chcete kvůli sobě???
Odpovědět
@Lopp je to sousedova polorozborena zeď, která může kdykoliv na cokoliv spadnout. Případně nám kvůli ní může utéct pes, tak nechápu co je divného na tom, že chceme sjednat nějakou nápravu?? @Bamak není potřeba me poucovat o hranicích pozemku. Samozřejmě, že máme vše zjištěno. Pozemek je dán jako řadová zástavba, takže opravdu jejich souhlas, nebo výjimky nepotřebujeme, abychom stavěli na hranici:-) Budem stavět na stavební povolení, takže o všem budou informováni od úřadu. Stari bez mladých nic nepodepisou
Odpovědět
@deniisek19 budeš stavět na povolení, proti kterému se můžou sousedé odvolat. Proti rozhodnutí kraje je možné si podat žalobu. Zdržení na měsíce, ne-li na roky. Fakt bych s tebou chtěla mít dvojdomek :-)
Odpovědět
Já nechápu co lidi pořád máte s těmi ploty a skákajícími psy. Pokud mi můj pes utíká přes děravý sousedův plot, tak to není problém souseda, ale snad můj ne? To že tam soused kdysi postavil plot za své, hraje pro něj. Pokud se mi jeho plot nelíbí, tak si postavím svůj plot a problém je vyřešen. To je asi jako bych přišel za sousedem a řekl: "Hele sousede ten tvůj zelený plot mi nevyhovuje, měl bys ho mít modrý ať mi sedí k fasádě" Ale chápu tu stránku že se plot bortí, tak to je prostě na domluvě, ale jak bylo řečeno 80 letí sousedé do toho energii a peníze asi dávat nechtějí - takže to bude na Vás. A to že budoucí majitel se do toho nechce pouštět taky chápu (zřejmě si to chce udělat po svém nebo prodat).
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si postavte svůj plot a neřešte sousedy. A k těm vyjimkam.. souhlas sousedů mít možná nemusíte, ale oni se budou odvolávat. Takže nemá význam je dráždit ještě nějakým plotem
Odpovědět
Článek se načítá
plot z betonových bloků stojí nemalé peníze, ani by mě nenapadlo to po někom chtít, pokud by se mi nelíbil stávající plot... Když už tak bych se zkusila domluvit na platbě materiálu rovným dílem, ale nejlíp uděláte, když si postavíte plot svůj jak už bylo výše řečeno
Odpovědět
Tam je to složitější:-) to jsem tady vůbec nechtěla řešit co se týká domu. Sami víme dobře co a jak a není potřeba to tu rozebírat. Dotaz se týkal plotu, popřípadě nahnute stodoly ;-)
Odpovědět
@angie.shy asi to tak uděláme, stejně nám nic jiného nezbyva
Odpovědět
@petraxname taky bych nechtěla mít dvojdomek s někým co soudí lidi podle pár příspěvků a vůbec nevidí do hloubky problémů. Dotaz se absolutně neříkal nějakého stavebního povolení
Odpovědět
@deniisek19 troufám si říct, že do hloubky problému vidím :-) není výhodné naštvat souseda, po kterém něco chceš. Podle NOZ musíš zabránit vnikání zvířat na cizí pozemky, stavební úřad sousedovi nenařídí přispět ti na plot. A jestli souseda naštveš, tak ti titulovaný pan důležitý prosune stavbu o několik let - odvolání do stavebního povolení, správní žaloba a pod. A to se modli, aby starý pán neumřel, dědické řízení se táhne minimálně několik měsíců.
Odpovědět
@deniisek19 je to sousedova polorozborena zeď, která může kdykoliv na cokoliv spadnout. Případně nám kvůli ní může utéct pes, tak nechápu co je divného na tom, že chceme sjednat nějakou nápravu?? Nápravu, ale za svoje peníze. Nám taky zdrhal pes díky špatněmu plotu souseda. Jenže špatný plot nevadí tak jako volně pobíhající pes po obci. Plot může mít každý jaky chce, volně pobíhající psa si musíš zajistit ty. Takže jsme informovali souseda že mu opravíme plot aby nám nezdrhal pes. On s tím souhlasil a my jsme na vlastní naklady opravili.
Odpovědět
@petraxname věř, že nevidíš. Opravdu jsem tu neřekla všechno :-)
Odpovědět
Postavila bych plot novy, vedle jejich, na hranici pozemku. Je nutoy souhlas souseda, popr. ho posunout 2 m na vasi stranu a souhlas jejich nepotrebujete.
Odpovědět
@deniisek19 Zabezpečit plot, aby na nikoho nespadl by měla být povinnost sousedů. Zabezpečit psa, aby vám neutekl, je povinnost vaše. Jinak jestli máte už teď problémy se sousedy, tak pozemek prodejte a najděte si jiný. ;-)
Odpovědět
@deniisek19 Poučovat jsem nechtěla, když máte všechno zjištěno, tak proč hledáš radu? Vy máte povinnost zabránit psovi, aby utíkal, ne sousedi. Tak si postavte vlastní plot a nechtějte se přiživovat na cizím. A ještě za cizí peníze. Nikdo jim nic přikázat nemůže, maximálně odstranění stavby, která ohrožuje okolí, ale rozhodně ne , aby postavili, nebo zaplatili plot, aby sousedům neutíkal pes.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?