Soused - černá stavba

Dobrý den, nejdřív zkusím svoje štěstí tady, než to začnu řešit skrz právníka/stavební úřad. Bydlíme v RD, kde jsou 2BJ každá má vlastnictví 1/2 společného pozemku (zahrady) využítí a výlučné části jsou v prohlášení vlastníka. A soused nám oznámil, že si na společném pozemku, který je sice v jeho výlučném užívání postaví "na černo" trvalou přístavbu k RD o velikosti 3x3ms tím, že bude mít stěnu přesně na dělící čáře k naší části. Podle územního plánu si to postavit nesmí (zastavěnost). Na naše výzvy, že se nám to nelíbí (v prohlášení vlastníka je že konstrukce, fasády, střecha je společným majetkem a má se udržovat stejná barevnost je mu jedno) nám oznámil co je nám do toho, že nám ukáže jak to bude vypadat, ale víc s tím neuděláme, a pokud ho nahlásíme tak nás půjde zabít. A teď k dotazu: nikde jsem nenašel žádné právní rady co dělat, když si to postaví jeden spoluvlastník i s odporem druhého spoluvlastníka. Abychom z toho taky neměli polízanici jako spolumajitelé společných částí a pozemku. Máte s tím prosím někdo zkušennost? PS: A pro hnidopichy, že má postavenou na černo terasu, chodník, rozšířený parkovní místo mi nevadí, ale vadí mi stavba z cihel, která bude napevno spojená s RD a 1m od vchodu zleva nám vyrobí 3m stěnu.. EDIT: Napadla mě že to "přejdu" a sepíšu se sousedem výlučnou odpovědnost za škody a další právní "průsery" aby to šlo za ním. A v případě našeho "prodeje" pod cenou aby nám dorovnal ztrátu
Odpovědět
@worm A co jako chcete za radu? Buď to strpíte, nebo to řešte přes stavební úřad. Sepisovat není co, když stavebníkem je soused.
Odpovědět
@milanq Soused na společném pozemku, který vyhrožuje že nás zakope.
Odpovědět
@worm Tak volejte 158.
Odpovědět
@milanq je policajt....
Odpovědět
@worm Tím spíš. Všechny hovory se evidují. Půjde to na GIBS.
Odpovědět
@milanq To ano, ale spíš mi šlo o radu jak se to řeší v případě právních průserů jako je nemožnost prodat atd. Popřípadě kdyby se to řešilo s úřadem a došlo by ke strhnutí stavby abych jako "spolumajitel" to nemusel zacálovat v případné exekuci na majitele "společných" částí což je i fasáda a pozemek
Odpovědět
@worm Problém má stavebník, ne spoluvlastník pozemku.
Odpovědět
@worm Řekni mu, že ho jdeš nahlásit na policii (ať sepíšou vyhrožování) i stavební úřad (jaké jsou možnosti, až začne se stavbou) a rovnou to i udělej. Přece se sebou nenecháš zametat nějakým policejním debilem nebo jo?
Odpovědět
Pokud je policajt, tak si nahrajte tyto výhrůžky a soused se s vámi ještě rád dohodne. Mimochodem, můžete to udělat, v tomto případě je to přípustné. Zde se může aplikovat krajní nouze, která umožňuje protiprávní jednání za určitých okolností. Zjednodušeně řečeno. vy můžete porušit zákon (nahrávkou), abyste odvrátila hrozící nebezpečí.
Odpovědět
@ondtom36 Zatím zjištuji možnosti, co se týče právní roviny. Samozřejmě až začne stavět to už budu připraven co s tím
Odpovědět
@dusli Ale on "nevyhrožuje" v uniformě, ale jako soukromá osoba. A tam nevím jaká jsou pravidla. Ale všeobecně jde o to jak naložit s někým takovým
Odpovědět
@milanq To ano, ale pak jsem hledal jak je to se stavbou na hranici pozemků, které jsou označeny v prohlášení vlastníka. Když člověk chce stavět na hranici pozemku s někým jiným tak to jde za specifických podmínek a pouze v případě dohody. Jinak to musí být tuším X metrů. Nic podobného jsem ale nenašel pro "hranici výlučného užívání pozemku"
Odpovědět
Článek se načítá
@worm vůbec nehraje roli. Pokud vyhrožuje jako soukromá osoba, která pracuje u policie, je to pro něho spíše horší. GIBS si na něm celkem smlsne, tedy pokud budete mít na něho nějaký důkaz. Vaše tvrzení o výhrůžkách musíte mít nějak podloženo.
Odpovědět
@worm Z vlastní zkušenosti na nic nečekejte a rovnou začněte řešit. Ikdyž pravděpodobně Vám to stejně nepomůže ( jsme v ČR). V mém případě jsem začal řešit černé stavby ( ano stavby - celkem tři ubytovací objekty na pozemku) hned jak se začalo se zaměřování. No a než úředník vůbec za veliké neochoty začal úřadovat (celkem 7 měsíců), tak stavby postavené a v jedné už se dokonce bydlelo. Takže tak.
Odpovědět
@lladis No jo, ale co mám říct na úřadě "soused chce letos stavět černou stavbu"? o obytné ploše 9m2 a připojit ji k RD.... No Co jsem četl tak se musí začít se stavbou... Do tý doby nic nemůžu dělat kromě zjištování co a jak a zákonů.
Odpovědět
Do telefonu si nahrajte např. aplikaci ACR Pro, nebo jakoukoli jinou aplikaci na nahrávání hovorů, případně mějte u sebe diktafon ( pokud budete předpokládat jednání se sousedem ), byť dle zákonů ČR musíte před zahájením nahrávání druhou osobu upozornit že jednání budete nahrávat tak ale vyhrožování fyzickou likvidací - či jinou újmou je velmi nebezpečné a i když nebude záznam v souladu s platnými zákony, tak i tak by mohl být záznam použit. To, že Vám takto vyhrožuje policista..., no je to tak, že i v řadách PČR se najdou lidé, kteří by tam být neměli ... Pokud by se Vám podařilo získat záznam obsahující vyhrožování fyzickou likvidací a toto jednání ve Vás vzbudí důvodnou obavu o Váš život, zdraví či o život a zdraví Vaší rodiny - pokud by to soused specifikoval šířeji na Vaši rodinu, je možné, že by se tím tento "policista" mohl dopustit i trestného činu. Co se týče samotného oznámení souseda o plánování stavby bez povolení, pokud s tímto nesouhlasíte, napsal bych jmenovanému doporučený dopis, že s tímto jeho plánem nesouhlasíte jakožto spolumajitel pozemku, s tím že v případě, že stavb u bude provádět bez stavebního povolení, budete následně věc řešit oznámením u patřičných úřadů. Pokud by se stavbou začal, mohl by jste věc nepovolené stavby řešit oznámením na SÚ, tak v případě že by jste měl nějaký důkaz o vyhrožování fyzickým napadením, fyzickou likvidací, tak i cestou oznámení GIBS ( a to buď přímo GIBS, nebo cestou státního zastupitelství - to je možná ještě lepší cesta ).
Odpovědět
@worm Na samé hranici, či v její blízkosti se může stavět jedině na základě vydané vyjímky SÚ, jejíž vydání je zpoplatněno a musí být splněny určité zákonné podmínky.
Odpovědět
@franti_p Právě on to je společný pozemek, kde to není od hrany pozemku, ale pouze vůči vymezení části pro výhradní používání. Představte si ti jako takové pidi SVJ o dvou členech
Odpovědět
@franti_p Začnu to tak praktikovat. Protože z toho co mu hrabe v palici a něco provede. Teď jsem rád, že mám všude okolo baráku na své části kamery
Odpovědět
@worm Aha. Společný pozemek prošpikovaný kamerama. No vidím, že vedle Vás asi taky nebude bydlení žádný med. Kdoví jak to všechno je.
Odpovědět
A co má kdo proti kamerám - kamerovému systému? Tedy samozřejmě za předpokladu, že kamery nesnímají sousední pozemky? Pokud jsou použity správně, tak díky nim máte svým způsobem ochráněný majetek, máte v případě narušení - porušení vlastnických práv důkazní prostředek. Nemyslím šmírování, ale zajištění - ochranu svých práv v součinnosti s alarmem a pod.. Jak píše worm, tak se jedná o rozdělní RD a pozemku, kdy každý vlastní 1/2 pozemku a je to ještě upřesněno prohlášením vlastníka.
Odpovědět
@franti_p Ano přesně tak, kemery snímají pouze naši část s nezbytným přesahem. Není to šmírovací nástroj, ale nástroj ochrany majetku. Kdyby byly opravdu šmírovací tak nejsou umístěny naprosto viditelně ať je každý vidí.
Odpovědět
@jozkakomosny Je vidět, že jste nečetl co jsem tady celou dobu psal 😞 A to jest část pozemku ve výhradním používání. Nebo si nesmím na auta namířit kameru? A na vchod? A na část zahrady, která je oplocená a nikdo jiný než já se tam nedostane? Asi by jste bral jako šmírování i zvonek, se záznamem, který taky funguje jako CCTV kamera takže k němu stačí přijít (není potřeba zvonit) a jste na záznamu
Odpovědět
@worm Ale četl. A stačilo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?