Zateplení podlahy půdy - soused chce podílově přispět od všech

Dobrý den, prosím o radu. Bydlíme v domě se třemi bytovými jednotkami (nejsme SVJ). Nad námi je soused, který chce zateplit podlahu na půdě - resp. jeho strop a chce, abychom se s nimi finančně podíleli i my ostatní. S tím, že oni zaplatí větší část a my menší. Argumentuje tím, že jde o společnou konstrukci domu a že to pomůže i nám, kteří bydlíme pod ním. Je toto pravda? Opravdu zateplení půdní podlahy, čili jeho stropu, pomůže s úsporami i nám? Lze toto nějak vypočítat? Má právo po nás požadovat spolupodílení se na zafinancování jakožto společné investici? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
@pav_lina zeptám se jinak. Až vy v přízemí budete chtít řešit např. zatepleni sklepů, uděláte to celé na své náklady? Nebo když v přízemí praskne trubka a začne se vám rosit zeď? Prostě bydlíte v bytovém domě a tak se musíte podílet na revitalizaci opravách. Rozhodně je vhodné na to sousedovi přispět.
Odpovědět
Profilova fotka
A když bude chtít soused doma topit na 25 °C. Taky mu přispějete? Přeji jen to pomůže i těm dole 🙂.
Odpovědět
No jo... a když bude děravá střecha a sousedovi nad vámi poteče do bytu, tak mu vlastně taky nemusíte přispívat, vás se to přece netýká...
Odpovědět
@horst_fuchs přesně. Já to nechápu, lidi jsou asi v principu fakt dementi. Jednou bydlím v bytovém domě, tak musím přijímat všechny aspekty, které to obnáší. Má to klady např. méně potopite, na opravy nejste sami, má to ale i zápory - někdy musíte platit i to, co nevyužíváte (výtah, zateplení půdy, děravou střechu)... Takový vychcánky miluju.
Odpovědět
@pav_lina no nepište jak máte zateplený vy strop ale teoreticky pokud bude soused topit pořád na stejnou teplotu tak vy skoro nic neušetříte. Bude to hlavně pro souseda. Nevím jak to máte ale většinou je na to nějaký fond na společné opravy atd. Záleží kolik to zateplení bude stát atd osobně nemám stejný názor jako jiní tady. Jednoduše střecha je pro všechny, stoupačka je pro všechny atd. Ale tohle je jen pro jednoho osobně bych to řešil podle toho jaký mám s sním vztah pokud dobrý tak bych možná něco přispěl .
Odpovědět
Tohle se řešilo v svj od roku 2007, co jsme byt koupili a teprve vloni či předloni se konečně zateplily aspoň stropy na půdě. Šlo to z fondu oprav a bylo to znát (byt máme pod půdou). Materiál se nakupoval po částech na svj a dva zedníci to nahoře naskládali a objednala se pumpa s anhydritem. U trámů je kaslík z porobetonu a trámy jsou ve vatě. Letos se zateplují postupně stropy v garážích (jak to kdo vyklidí) a materiál jde z fondu oprav, práce si dělají obyvatelé spodních bytů.
Odpovědět
@edison101 Máte pravdu v tom, že by se to mělo řešit z fondu společných oprav. Nechápu ale smysl dotazu na existenci zatepleného stropu u někoho, kdo má nad sebou souseda, který topí.
Odpovědět
@horst_fuchs Tak třeba mají společný kotel. V naší bytovce byly tři vchody po čtyřech bytech a každý vchod měl společný kotel a obstarával si společně uhlí. My jsme koupili byt v rozhádaném vchodě, kdy si to každý řešil separé elektrikou.
Odpovědět
Profilova fotka
Čiastočne to pravda je. Teplo stúpa hore. Cca 30% ztrát je strechou. Takže každý topíte tomu nad vami. Ak najvrchnejší sused zateplí pudu, tak mu bude unikať menej tepla, tudíž ten pod ním tiež niečo ušetrí. Možno si skúste nato zavolať špecialistu, ktorý Vám to zráta a prípadne, či by sa nedali využiť dotácie na zateplenie. Ono zatepliť len pudu môže vyzerať ako fajn nápad, ale čo ak tam vznikne tepelný most a bude tam kondenzovať voda? A nebude lepší nápad zatepliť strechu namiesto podlahy, pre prípadnú budúcu pudni vestavbu?
Odpovědět
Profilova fotka
@Horst Fuchs Přesně tak, pokud bude rozbitá střecha a poteče do bytu pod ní. Opět tomu dotyčnému nepřispěji. Od toho je totiž speciální prostředek, jež se nazývá fond oprav.
Odpovědět
@pav_lina Ono je to zcela triviální, Pavlíno. Vidíte v tom zbytečně složitosti. Když má rodina svůj dům, tak ten dům má základy, stěny, střechu, vše prostě. O celý dům se musím starat sám a vše platit. S teplem mi pomůže maximálně slunko a žádné teplo si vzít od sousedů vzít nemohu, když nejsou. S členy rodiny chci (většinou) dobře vycházet a podle se toho se chovám, společné věci se domlouvají. Měl by to být nějaký kompromis, nebo hlava rodiny bouchne do stolu a bude podle něho. Jak libo. U Vás je to úplně stejně. Jen tam žijete rodiny 3. Jiný rozdíl v tom není. Musíte se domluvit, dohodnout a náklady na společné části domu si dělit. Co je na tom složitého? Pokud se Vám to nelíbí, odstěhujte se do vlastního domku. Tam to bude na férovku, vše za své...
Odpovědět
@pyramis Tak to je snad samozřejmé, že by neobcházel jednotlivé byty s kasičkou. Ale jestli jsem to pochopil správně, tazatel se tomu brání a spekuluje, jestli to jemu osobně něco přinese. Můj názor je, že i kdyby mu to nepřineslo vůbec nic, zaplatit ze společných peněz by se to mělo, aby všechny byty měly stejné podmínky (tj. teplo od stropu).
Odpovědět
Článek se načítá
@pav_lina bohuzel jste neuvedla jak topite pokud mate jeden kotel/cerpadlo pro vsechny jednotky a nemate meraky a ropocitava se to pouze dle plochy tak usetrite vsichni. Pokud mate meraky tak stejne se cast ( myslim ze 1/3) rozpocitava, takze opet usetrite. Pokud mate solo zdroje vytapeni tak tam bude uspora pro vas minimalni ale i tak si myslim ze by se melo na zatepleni pudy prispet pokud nemate fond tak hold nejak pomerove a pokud mate fond oprav tak zaplatit z nej…
Odpovědět
Děkuji všem, kteří přispěli svou trochou zloby do mlýna 😊. Můj dotaz nebyl založený na touze nespolupracovat nebo nepřispívat, a nebo být dokonce vychcánek, což jsem teda asi měla zmínit, ale předpokládala jsem, že se najdou lidi, kteří mi normálně, slušně poradí 😊. Protože já se v tom prostě nevyznám a moje (asi hloupá) logika říká, že stejně, jako nám uniká teplo k nim nahoru a tudíž mu přispíváme, tak jemu uniká teplo nahoru půdou a je to prostě nevýhoda jednotlivých bytů - stejně jako nám leze zima do ložnice průjezdem (s tím jsme byt kupovali a počítali s tím). ALE připouštěla jsem možnost, že tomu tak nemusí být. A proto jsem se ptala, jestli je to něco, z čeho bude těžit pouze soused a my pod ním ne a nebo se to rozloží po celém domě. PS.: do střechy nám, bohužel teče, a přispíváme 😊 Díky všem normálním, kteří za vším hned nevidí touhu s někým zamést a poradí.
Odpovědět
Jestli je to takhle, nemáme s tím problém. A snad je pochopitelné, že jakýkoliv náklad si člověk chce ověřit. Tak díky a hezké Vánoce!
Odpovědět
Profilova fotka
@pav_lina Jakým způsobem u Vás probíhá rozpočítání nákladů na teplo na jednotlivé byty? Podle zákona se náklady rozdělují na základní a spotřební složku. Základní složka je rozdělena mezi vlastníky bytů podle podlahové plochy. Spotřební složka se počítá podle výše náměrů měřičů tepla, přičemž se používají korekce, které zohledňují rozdílnou náročnost vytápění jednotlivých místností danou jejich polohou. Základní složka z toho činí 30/50 procent nakladů a záleží na SVJ jak si to nastaví. Takže pokud soused zateplením ušetří spotřebu, tak minimálně na té základní složce ušetříte i Vy. S příspěvkem na zateplení by se ale měly přepočítat korekční koeficienty náročnosti vytápění, aby se mu náklady na vytápění neredukovaly stejnou měrou jako před zateplením. To by zase mohlo ušetřit část nákladů i ostatním vlastníkům bytových jednotek.
Odpovědět
@pav_lina bydlíme v bytě v domě se 3 byty. Dům je cca 10 let starý a bohužel nekvalitne postavený. Máme něco čemu říkáme společný fond (momentálně hlavně na zahradu), ale počítá se i na menší opravy. Už se řešila venku voda, stavba společné pergoly (800m2 zahrady je společná). Střecha bude taky vyžadovat do budoucna opravy. Spodní byt si stěžoval na velkou vlhkost, tak jsme se domluvili a odkopali základy a dali tam více štěrku. Oficiálně se musíme na všech investicích domluvit a také na materiálu a konečné ceně. Pokud je něco jen pro daný byt, platí si to sami, ale když se něco týká třeba vlhkosti domu (I když dopad jen na jeden byt) či naopak problémy se střechou (v daném případě problém pro nás, jsme v nejvyšším patře), tak se nějak očekává spoluúčast všech. Zatím jsme byli schopni se domluvit, úplně donutit vás k investici nelze, pokud k tomu není řádný důvod a muselo by se to vymáhat přes právní žalobu nejspíš. To je asi napr případ zatekajici střechy a poškození horního bytu, tam by mohl byt právní důvod k vymahani spoluúčasti. My jsme třeba i navrhovali opravu střech garáži, ale tam řekli sousedi, že teď nemají peníze a do toho nejdou, udělali jsme tedy jen dočasně nejlevnější řešení a dál se nepokracovalo. Jinak určitě doporučuji požádat o co nejvíce informací, cena a další možnosti vybrané technologie, nejste povinni zaplatit, co si on určí bez konzultace a schválení s ostatními (tedy mu přispívat na zateplení bytu dle jeho představ, to vy můžete říct, že chcete lepší okna či zateplit více jednu stranu domu atd...). My jsme pod střechou a v rozích je špatně udělaná izolace , takže se v zimě kondenzuje voda a vzniká plíseň, chtělo by to opravit, ale narovinu, zatím se mi nechtělo žádat sousedy o spoluúčast či to řešit úplně sama, protože oni jsou také majitelé střechy. Takže těžko úplně radit, snad naleznete schudne řešení pro všechny.
Odpovědět
@horst_fuchs důvod je jednoduchý pokud jsou slušna okna tak hlavní ztráty máte stropem k sousedovi ikdyz on topí prostup je ale velký. Dám příklad kolega bydlí v bytě nové okna fasáda. Každý byt vlastní plyn kotel. A celkem dost protopil tak snížil stropy a zateplil je a výsledek? Praktický už netopí protože ho vytápí být dole pořád má v bytě cca 22stupnu. Přitápi jen v silných mrazech. A v bytě pod ním změnu nepoznali ale nad ním si stěžovali že musí o dost více topit. Nevíme jak je u tazatele řešeno topeni takže nevíme jestli i tazateli tato investice náklady na topení zmenší. Klidně se může stát že mu přispějí soused nebude už skoro topit a tazatel bude topit pořád stejně. To jsou peníze vyhozené oknem. Nejhorší to má vždycky spodní být.
Odpovědět
@edison101 S tím spodním bytem máte samozřejmě pravdu, proto si myslím, že zateplený dům by měl na společné náklady zateplit i stropy sklepů pod spodními byty a půdu nad horními byty, aby to bylo fér. Jinak by tyto krajní byty měly při stejných nákladech na topení uvnitř chladněji, nebo by si na stejnou teplotu oproti ostatním bytům museli připlácet.
Odpovědět
Kotel máme všichni svůj.
Odpovědět
@pav_lina takže každý má svůj kotel a nějaké rozpočtování nemáte prostě kdo si co propálí to si taky zaplatí? Pokud to tak je tak osobně bych nepřispěl ať se to tu lidem líbí nebo ne proč bych někomu přispíval na něco z čeho nebudu mít užitek a ušetří jen on tohle není střecha 😉😉.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?