Čím okřívat vodu

Zdravím poradíte budu mít v malém bungalovu 80m2 obytné, vodní podlahovku s elektro kotlem a tč vzduch vzduch. jen nevím čím ohřívat vodu jestli to umí i ten elektro kotel nebo samostatný bojler ale to se bojím aby mě to nesežralo bojler s tepelkem je zase moc drahý nevím zda se zaplatí a tč voda vzduch se prý nevyplatí poradíte?
Odpovědět
@jirkajn Ohřev TUV samostatným bojlerem nebo elektrokotlem má stejnou spotřebu. Elektrokotel má větší výkon, takže stačí menší zásobník. V pohodě si vystačíte se zásobníkem 80 až 120l. Zda se Vám byplatí luftbojler si musíte spočítat podle očekávané spotřeby nebo počtu osob. Jinak stále se opakuje problém, že s dnešní legislativou Vám zřejmě nebude vycházet PENB.
Odpovědět
@zubr487 Zapoměl jsem dodat že tam mam ještě krbová kamna a stou klimou to vychází jen nevím zdaje duležitej ten luftbojler
Odpovědět
@jirkajn V kombinaci s krbem to obvykle vychází. Právě z důvodu PENB se k elektrickému topení a klimatizaci přidává krb, luftbojlet nebo FVE. Vy jste si zvolil krb. Otázka zněla na ohřev TUV. V tomto případě platí, že ohřev bojlerem nebo elektrokotlem bude mít stejné provozní náklady. Ohřev pomocí luftbojleru má zhruba třetinové provozní náklady. Tyto bojlery mají dvě základní provedení. Buď je vše v jednom a pak musíte nějak řešit přívod a odpad vzduchu. Např. namátkově https://www.sinclair-solutions.com/cs... Nebo dělené, kde je vnější jednotka jako u klasického TČ https://www.sinclair-solutions.com/cs... To máte kamna s teplovodním výměníkem ? Pokud ano, bylo by vhodné použít malou AN (akumulační nádrž) s výměníkem pro ohřev TUV. Pak nepotřebujete ani elektrokotel. Ten se nahradí elektropatronou v AN.
Odpovědět
@zubr487 Ne bez výměníku jako ten bojler je super ale 50-60tis? Kdyby vydržel 25let tak ok ale mám strach že nedá ani 10let
Odpovědět
@jirkajn to si musite spočítat podle spotřeby. Pro 3 lidi je návratnost kolem 8 let.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?