Ahoj,
zajímal by mne Váš názor a zkušenosti s mikrovlnnou troubou. Máte ji doma, využíváte často?
My ji prozatím máme, používám cca 1x denně většinou jen rychlý ohřev. Ale poslední dobou se dočítám o samých negativech, tak dost zvažuji jestli ji do nové kuchyně vůbec pořídit.
Popravdě by se mi díky úspoře místa celkem hodilo, nemít ji, ale zase... .-)
Předem děkuji za Vaše poznatky a názory
Přítel je na mikrovlnku sice alergický, všechno mu z toho tak nějak nechutná, ale jsem ráda, že jsem si ji uhájila i do nové kuchyně dát, protože jsou prostě jídla, která na varné desce ohřeju těžko. Navíc někdy jen pro sebe si to taky do kastrůlků dávat nebudu. To už myslím, že víc vadí, když vedle mě někdo kouří. Asi by se v tom nemělo dělat všechno a pořád, což takoví lidé taky jsou, ale to už jsem si zvykla na ohřívání jinde a když je myčka, tak mi to ani už tak nevadí :-) Do mikrovlnky dávám opravdu něco v malém množství nebo něco, co se špatně ohřívá na varné desce. Ale zatím nelituji, že ji mám.
My ji také máme, ale hlavně ji pouzivame kdyz neco narychlo potrebuju rozmrazit, mikrovlnka je podle me ten typ veci ktery je lepsi mit a nepotrebovat nez nemit a potrebovat :)
@ivular - neříkám, že to je chyba mikrovlnky. Já na tohle ale fakt nemám nervy, tak si radši maso z mrazáku vyndávám s předstihem a rozmrazuji v lednici nebo na lince.
@ratatooy ta dvířka by měla samozřejmě počas ohřívání zlstat otevřená...nevím,co by to udělalo,když by se zavřela..většinou se ale volí právě celovýklop jakoby nad skříňku.
@ratatooy když ohřívám, tak je mám otevřené :-) ale já mám na každou stranu okolo mikrovlnky okolo 15 cm, takže si myslím, že by se prd stalo, kdyby byla dvířka zavřená.
@ratatooy no máme tu skřínku ve které je ta mikrovlnka schovaná větší než je potřeba, ze zadu nemá skřínka "záda" ale je nechaná volně. pod ní je hned umístěná pečící trouba a dole je ta větrací mřížka... ohříváme málo čaj cca 20 sekund, oběd cca 1minutu a to ne každý den...tak myslím v poho :D a samozřejmě že jak něco ohřívám tak dvířka kuchyně jsou otevřená.
já si upřímně neumím představit, že bych mikrovlnku neměla. A to jsme zatím jen dva. S prckem si myslím, že to využiju o to víc. Vařím většinou ob den dva a pak se jídlo ohřívá. No a většinou se mi na ohřev fakt nechtějí brát kastroly.
@vazko Děkuji za reakci. To je právě to čeho se u kombinace bojim, že se při každém použití budu rozčilovat. Peču dost, takže kvalitní trouba je pro mě důležitá
@veverik_ tekutiny neohřeješ, ale na mám indukci a tam je to za minutku. Používám ji celkem dost, na vaření, kynutí i zavařování a ohřívání jídla. Vyhovuje mi to.
@l_baruska A funguje to na stejném principu jako klasický parní hrnec? Např při ohřívání obědu je třeba mokrý talíř?
Používáš ji na kynutí těsta? To je dobré, to jsem neslyšela vubec :-)
@veverik_ Měli jsme kombinovanou troubu s MT značky Siemens v podnájmu a nešla bych do toho. Protože spodní plocha trouby je ta mikrovlnná, tudíž nepeče (oproti normální troubě, kde si vybereš horní nebo dolní ohřev), takže se peče jen ze shora a na některá jídla, se to prostě nehodí. O prostoru nemluvě... :-)
@veverik_ parní hrnec neznám, ale talíře, nebo misky jso na spodní straně vlhké, vyndavám je většinou utěrkou, takže je otřu a vše je ok. To kynutí je fakt bomba, za půl hodiny máš nakynuto a můžeš péct
@l_baruska Ty mě pěkně nahlodávaš :-D Strašně se mi to začíná líbit :-) Moc děkuji za cenné informace. Zkusím o tom pohledat ještě vic info.
Takže to asi nefunguje tim způsobem, že by v te troubě kondenzovala voda, to si pak nedovedu moc představit to kynuti, když by mělo probíhat v suchu
Holky, omlouvám se za offtopic, ale nedá mi to, když tu čtu o škodlivosti mikrovlnek..
Mikrovlny pouze rozkmitávají částice jídla (hlavně vody), čímž se jídlo ohřívá. Ke stejnému rozkmitávání dochází i při ohřevu na sporáku, mikrovlny ovšem pronikají dovnitř pokrmu, takže je to ohřívání rychlejší. Ohřevem se sice ničí vitamíny a aminokyseliny v jídle, nicméně to platí pro jakýkoliv způsob ohřevu - čili i ten sporák.
Nejvtipnější je příspěvek od @kasha, že v mikrovlnce se rozbíjí atomy jídla. Realita je ovšem taková, že štěpné reakce žádných prvků v mikrovlnce dosáhnout nelze :-D :-D Daly by se sice pozměnit molekuly jídla, ale k tomu je třeba ionizující záření, což mikrovlny opravdu nejsou.
@ovp21 ajo tak to jo ja prave budu mít kuchyn lesklou foliovanou a bala bych se aby se mi neodlupovala ale to by delalo pak i u sporáku atd že?ale bylo by dobrý kdyby existovala dohromady v jednou trouba a mikrovlna a aby se tam vešel normální plech na pečení
@ivular no ale třeba z dalšího hlediska mikrovlna a její špatný vliv na lidské biopole je katastrofální,ale to by jsme nemohly nic ani mobily,trafostanice,počitače,wifiny atd
@evisek213 máme tak trochu od všeho - v kuchyni mame sporák na dřevo a tedy v době, kdy topíme, vaříme na kamnech, i pečeme,,, plyn je ve výstavbě a jedna indukce je při ruce. Přítel si přinesl pekárnu,,, hmm :)) těžko se tam pracuje s kváskovým těstem,,,, ale pak si přinesl mikrovelu, kterou jsem nechtěla, ale ta má gril a horký vzduch, tak ty dvě pozice používám :)
@ivular něco málo jsem si o tom přečetla,,, na jedné straně jsou jedny bludy a na druhé druhé bludy,,, mně to tedy skoro nezajímá a proto klidně zaměním atom za buňku,,, nepotřebuji znát detaily,,, :) tedy se omlouvám za špatnou interpretaci, nicméně si stojím za tím, že když dáš na stul ohřáté jídlo z mikrovely a ze sporáku s dřevem, tak to jídlo má prostě úplně jinou vlastnost! to z mikrovely je daleko rychleji studené,,, tak asi tolik,, doma mám technika, který se mi směje, ale stejně tu mikrovelu přestal používat,,, prostě to není nic přírodního, zdravého, prospěšného, at už je to jakkoliv :), to je muj pocit, který vnitřně cítím a jsem spokojená :)
@veverik_ ze zásobníku se do prostoru vhání pára a zároveň na spodku trouby se jímá horká voda, neumím to moc vysvětlit, vlhko v troubě je, ale jídlo mokré není ve fotoblogu myslím mám i typ, který máme, hodně informací jsem si našla i na netu, jsem spokojená, a myslím si, že to byla dobrá investice
@l_baruska Koukala jsem, že máte od Siemensu, včera jsem na ni koukala a moc se nám zamlouvá. Ta trouba je taký Siemens? Nevíš jaký přesně typ? Mají jich strašně moc.
Parní trouba mě hrozně nadchla, manžel překvapivě také souhlasí. Takže bud to uděláme přesně tak jak to máte Vy. A nebo uvažujeme koupit kombinaci horkovzdušné trouby s mikrovlnami jen kvuli těm nápojům, ale spíš asi zvolíme tu první variantu společně s indukcí