Doba mezi získáním stavebního povolení a prvním kopnutí do země

Ahoj, už asi 5 měsíců řešíme stavební povolení, na které teď momentálně budeme ještě asi měsíc a půl čekat. Pokud nikdo nic nenamítne, tak by mělo být na začátku června. Oslovili jsme známého zedníka tady u nás, který už naší rodině pomáhal a že je šikovný a přece jenom, nikoho jiného neznáme... Jenže... komunikace s ním je strašně těžká. Něco slíbí, že vypracuje a pak se třeba neozve. Anebo se ozve až se zpožděním dvou týdnů. Jelikož už se to všechno blíží a já se nejvíce děsím toho, že konečně po tak dlouhé době dostaneme povolení a pak se na něho budeme jen koukat, jak je to super papír, ale do země se nekopne, protože nebude zařízených tisíc věcí. Máme to naplánované tak, že mu zaplatíme za práci, on nám dodá kontakty na potřebné lidi, něco málo zajistí. Např. teď by měl spočítat železné tyčky do základů, které si asi budeme ohýbat sami a že to nechá objednat u nás ve stavebninách... Máme s ním teď sraz, tak se ho chci jasně zeptat - kam zavolat, kdy koho objednat apod. A říkáme si, že jestli to s ním bude takové i přes stavbu, tak jestli si raději nevybrat někoho jiného... Ale teď staví hned vedle, kde bydlíme dům, a pěkně to odsejpá, opravdu jedou, jak můžou... Otázkou je, jakým způsobem byl třeba s majiteli domluvený.... Trápí mě to :-/ A jak jste na tom byli vy? Dokáže někdo říct, jak dlouho třeba dopředu jsou potřeba některé věci zařídit? Jestli třeba zbytečně neplaším, když si myslím, že na zajištění např. bagristy je nejvyšší čas, jinak budeme mít smůlu? Díky za všechny reakce, čím se blíží povolení, tak místo radosti, začínám být pod stresem :-/
Odpovědět
Já bych to asi tak nehrotil. Pokud staví u sousedů tak to je nejspíš ten důvod, proč se mu momentálně nedostává tolik času na vás. Zkuste spíše poreferovat u sousedů, jak jsou s ním spokojeni oni a zda i u nich není nějaký komunikační problém.. A teď k těm termínům. Co se týče železa do základů, tak by to jednak mělo být v projektu, kolik toho je potřeba a samotné sehnání je otázkou 3 dnů max (já jsem si to sehnal během jednoho dopoledne sakumrpdum i s ohýbáním - ono to železo když na to přijde jde ohnout i přes svěrák a trubku = žádná velká věda, roxory říznout flexou atd atd).. Co se týče bagristy, tak tam jim stačil taky týden předem dát echo - jediné co se může stát, že se vám to posune o nějaký den podle volného termínu, případně oslovíte někoho druhého. Beton mixy to samé - stačí týden předem.. Myslím si, že toto si zkoordinuje každý sám když má trochu představu o tom, jak práce na sebe navazují.. o to spíš, pokud máte zedníka, který vám řekne na kdy bude potřebovat co.. A kontakty případně taky nemusíte používat jeho, dnes v době internetu a telefonů není nic jednoduššího než obvolat, zjistit ceny a domluvit - i když je pravda že ty jeho kontakty budou asi už odzkoušené a neměli by jste pak šlápnout vedle - hold už prostě zná ty lidi se kterýma spolupracuje Je to sice i trošku o tom, v jakém místě stavíte (co se týče potřeby zamlouvat termíny prací) ale nějak moc se to asi lišit nebude.. určitě bych nepanikařil pokud budete mít povolení stavět až v červnu - po samotném vydání rozhodnutí je ještě zákonem stanovený 1 měsíc kdy nabude ten papír právní moc a v tom měsíci se to nechá všechno krásně postíhat - můj názor a zkušenost
Odpovědět
@doog Díky za info, jen tedy pro upřesnění - dnes uběhla lhůta, do které se mohli účastníci společného územního a stavebního řízení odvolat. Nikdo tak neučinil, takže prý paní ze stavebního úřadu vydá stavební povolení a musí se ještě nějakou dobu čekat... Nikde pořádně nedokážu vyčíst, jak přesně jsou ty lhůty, ale tak nějak jsem pochopila, že je to tedy od vydání stavebního povolení zhruba 10 dnů v případě, že ne všichni si dopis hned vyzvednou na poště a pak dalších 15 dní než nabyde stavební povolení právní moci? Díky.
Odpovědět
@sathine nejsem si úplně jistý, jak je to u stavebního povolení (u ohlášky to bylo myslím 14 dní) ale víc jak měsíc to nebude. Každopádně Vám to sdělí jak na SÚ při vyzvednutí stavebního povolení, tak by to mělo být myslím napsáno i v něm, kdy nabude právní moci. Oni se Vám stejně nějaké věci protáhnou, takže bych to asi až ta neřešil, jestli je to 15 nebo 30. Pomalu si začínejte domlouvat dodavatele, zjišťovat ceny a termíny. Pak nesmíte zapomenout ještě oznámit úřadu pro životní prostředí 14 dní předem, že se chystáte kopnout do země (pokud jste tedy řešili vynětí) a to zároveň i stavebnímu úřadu (stačí poslat dopis), takže i toto Vás o něco málo zdrží.. ale do zimi daleko a teprve se dělá dobré počasí, takže jste zase tak moc nepromeškali :-)
Odpovědět
Ahoj všem, když to tady tak pročítám, tak se chci zeptat: jaký je rozdíl mezi ohlášením stavby a stavebním povolením? v projektu máme zastavěnou plochu 134m2 a ve vyjmutí ze ZPF je "zastavěná" plocha k vyjmutí 314m2 (to je samozřejmě s terasou a chodníkem atd.). Jak tedy postupovat? Ohláška? Stav. povol.? Díky za reakci a stavbě zdar! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@david.kubos Ohláška je u zastavěné plochy do 150 m2. U vyjmutí se počítá zastavěná a zpevněná plocha, bývá to většinou mnohem víc.
Odpovědět
@slabici OK, to jsem si myslel, takže v mém případě rozhodně "jen" ohláška, je to tak? A když už jsem tedy u toho, tak postup je: územní řízení na dům na Stavebním úřadě a po obdržení právní moci územka podání Ohlášení stavby na magistrát, pokud se nepletu? a pak může stavět? Díky za pomoc
Odpovědět
@david.kubos RD bude povolovat stavební úřad a to na územní souhlas a ohlášení stavby. Pokud tvrdíte, že stavba má zastavěnou plochu 134 m2, tak se do ohlášení vlezete. Do zastavěné plochy RD se nezapočítávají zpevněné plochy, terasy, chodníky apod. ZPF započítává plochu pod RD, včetně zpevněných ploch, teras apod., proto vynětí je no několik m2 větší.
Odpovědět
@sanysobotkova Znamená to teda, že po vydání územního řízení s právní doložkou následuje ohlášení stavby na stejném SÚ? Nic a nikde víc? Předem díky za info
Odpovědět
@sanysobotkova Myslím, že pokud má terasa střechu a to společnou s domem, tak se do zastavěné plochy domu počítá.
Odpovědět
@david.kubos předpokládám, že ZPF Vám dělá Magistrát a stavbu povoluje stavební úřad je tak? Pokud to dobře chápu, Vaši stavbu bude umisťovat i povolovat stejný stavební úřad. A na magistrát poté 14 dní předem před odnětím oznámíte zahájení stavby po pravomocných povoleních.
Odpovědět
@1karel1 Ano máte pravdu, pokud je zastřešená pak se započítává, jelikož je funkčně propojena s domem :-)
Odpovědět
@sanysobotkova No, popravdě řečeno teď nevím kdo co povoluje - mám povolenou stavbu studny, kde postup byl: územko na SÚ a pak stav. povol. na magistrátu. U domu to bude asi jinak, když to bude ohlášení stavby... Moc nechápu jaký je rozdíl mezi stav. povol. a ohlášením stavby domu - ohlášení by mělo snad být jednodušší?
Odpovědět
Článek se načítá
@david.kubos Studna je vodní dílo. Na vodní dílo vydává stavební povolení a rovněž ji kolauduje speciální stavební úřad, což je vodoprávní úřad na Magistrátu. Váš stavební úřad stavbu studny pouze umístil v rámci územního řízení jakož obecný stavební úřad. Další postup tedy pak předal speciálnímu, jelikož k dalšímu postupu nebyl ani věcně a místně příslušný (kompetentní). Povolení Vašeho RD přísluší obecnému stavebnímu úřadu, který vydá územní řízení a poté buď povede stavební řízení nebo vydá ohlášení stavby. Tudíž ten který Vám vydá uzemko Vám vydá i stavebko. Nikam na Magistrát nepůjdete. Rozdíl mezi stavebním řízením a ohlášením...RD nad 150 m2 lze pouze povolit v rámci stavebního řízení, které trvá min. 2 měsíce vzhledem ke správním lhůtám, které musí SÚ dodržet, správní poplatek je vyšší zpravidla začíná na 8 tis., a není třeba ke stavebnímu řízení dokládat souhlasy sousedů jako k ohlášení. Ohlášení je jednodušší způsob povolení stavby, kdy SÚ je povinen vydat ohlášku do 30 dní, správní poplatek do 2,5tis, ale musíte si oblítat sousedy. Jinak pokud vy splníte podmínku, že budete stavět RD o zastavěné ploše do 150 m2 a budete mít zajištěnou dopravní a technickou infrastrukturu bude Vám stavební úřad umisťovat RD na územní souhlas a ohlášení stavby. Žádné územní řízení se nepovede jako tomu bylo u studny, tam je územní řízení povinné díky tomu, že je to vodní dílo a nelze použít jednodušší způsob umístění, což je územní souhlas ;-)
Odpovědět
@sanysobotkova aháá, díky moc za vyjasnění, už to začínám snad chápat :-)
Odpovědět
@david.kubos Nemáte zač 8-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?