Lze žádat o stavební výjimku kvůli územnímu plánu?

Pěkný den. Ve stručnosti. Územní plán nám nařizuje mít z uličního pohledu šikmou střechu. To je vlastně celý problém. Fakta: Dům bude zasazen do terénu a z ulice nebude téměř vidět. Dům by měl mít všude rovnou zelenou střechu. Ulice je to na konci u lesa, nechodí zde téměř žádní lidé. Šikmá střecha velmi naruší vzhled domu i z pohledu sousedů, kteří jsou pod námi z kopce. Nejbližší domy z ulice od vjezdu mají všechny rovnou střechu. Jsou to ty komunistické kostky. Projektant není příliš schopný nám to jasně říct. Lze žádat za těchto důvodů s přihlédnutím k těmto faktům k výjimku? Zešikmení opravdu naruší vzhled a vlastně jen proto, aby z ulice chodci viděli jen garáž, která bude postavená nejvýš. Díky této střeše by měli sousedi místo 4 metrové zdi na svou stranu 5,6 a s tím už nesouhlasí. Tudíž lze se vůbec někam odvolat a můžou to být legitimní důvody? Nařizují nám to kvůli vizuální stránce, která vůbec nedává smysl. Dům bude pod úrovní a nebude od silnice nic kromě garáže vidět.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vimarti:

Pěkný den. Ve stručnosti. Územní plán nám nařizuj…
@vimarti takové věci se mají zjišťovat před tím než vám projektant začne dělat plány každá obec má daně jak by měla vypadat a je zcela jedno že staré domy vypadají jinak. třeba u nás je dáno že domy musí mít sedlovou střechu a sklon minimálně 30 stupňů a můžete se stavět třeba na hlavu ale stim nic nenadelate. Jinde musí mít třeba zase štít k silnici. Budete muset přepracovat projekt.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@vimarti takové věci se mají zjišťovat před tím n…
@edison101 já myslím, že to věděl, ale že říkal, že to zkusí domluvit/vyřešit. Těžko říct, nejsme s jeho sdělováním informací úplně spokojeni. Právě bych ráda věděla, zda je něco takového možné, nebo jestli někdo něco takového řešil. Změna projektu jako taková problém není.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vimarti:

@edison101 já myslím, že to věděl, ale že říkal, …
@vimarti S tím nic nenaděláte. Soulad s územním plánem musí orgán územního plánování posoudit záporně, vydá záporné závazné stanovisko a na základě toho Vám stavební úřad musí stavbu zamítnout. Toto ale každý projektant musí vědět a taky musí vědět, že výjimka z tohoto postupu není možná, zákon ji nepřipouští.
Odpovědět
Vy jste si nezjišťovali dopředu jaké regulativy jsou na Vašem pozemku stanovené? Většina obcí má v rámci ÚP stanovené určité regulativy, které se uplatňují jak v zastavěné části, tak někdy i tam, kde není dosud žádná výstavba. Na odboru územního plánování by Vám měli být schopni poradit, zda je možná, nebo není možná vyjímka z provedení střechy. U nás na uvedeném odboru jsem se vždy, když jsem potřeboval něco řešit, setkal se vstřícným přístupem ( samozřejmě je to o tom na jakého úředníka narazíte, vždy se mi snažili i poradit ). Oběhával jsem si to sám, nespoléhal se na projektanta, takže bych Vám doporučoval si tam zajít osobě a ptát se na možnost vyjímky ( argumentoval bych okolní výstavbou - jak uvádíte, rovněž i tou výškou s níž soused nesouhlasí ). Dle mého o vyjímku žádat můžete, je třeba udělení vyjímky ale velmi dobře odůvodnit. Úřad může vyjímku udělit, ale také nemusí, v případném rozhodnutí by pak měl odůvodnit proč vyjímka nebyla udělena ( ve Vašem případě by to odůvodnění bylo s ohledem na stanovené regulativy územního plánu ). Ale také by měl řádně vyargumentovat Vámi uváděné d§vody žádosti o vyjímku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Vy jste si nezjišťovali dopředu jaké regulativy j…
@franti_p Nemáte pravdu, na to se žádná výjimka nevztahuje. Zbytečně tazatelku uvádíte v omyl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vimarti:

@edison101 já myslím, že to věděl, ale že říkal, …
@vimarti Existuje jedna možnosť. Žiadosť o zmenu územného plánu, kde to obec upraví. To sa môže ale ťahať roky, pretože obce to neaktualizujú každý rok. Ale možno budete mať šťastie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vimarti Existuje jedna možnosť. Žiadosť o zmenu …
@roman_ K tomu je ale zapotřebí dodat, že s takovou žádosti si může obec dělat co chce. Nemusí nic, natož jí vyhovět, dokonce se jí ani nemusí v podstatě zabývat. Klidně může odpovědět, že takovou změnu neplánuje, a hotovo. Ostatně na téma změna ÚP je tady na fóru více obsáhlých diskuzí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@franti_p Nemáte pravdu, na to se žádná výjimka …
@jozkakomosny jak to říká @franti_p tak nám to tak i teď říkal projektant. Ale taky říkal, že nám nemůže nic slíbit. Uvidíme. Zřejmě se předělá tvar střechy. @franti_p vůbec jsme nevěděli, co zjišťovat. Proto jsme si zaplatili projektanta. Zřejmě na to nebyl dán dostatečný důraz z jeho strany. Holt teď bude mít víc práce. @roman_ to by znamenalo minimálně 2 leté posunutí s nejistým koncem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vimarti:

@jozkakomosny jak to říká @franti_p tak nám to ta…
@vimarti Takže poněkud neznalý projektant. A doplácíte na to Vy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Vy jste si nezjišťovali dopředu jaké regulativy j…
@franti_p jak je řečeno v tomhle výjimka neexistuje.kamos jak stavěl taky si nic nezjistili a nechali si namalovat bungalov s valbovou střechou ale úřad jim to zatrhl a zkoušeli výjimky atd i že vedle takový dům stojí aleti ho postavili ještě před tím zákonem. Museli nakonec dát sedlovku. A v práci taky chtěli se stavět zásobníky a už jich pár máme 18m vysokých a chtěli jsme další ale úřad jasně řekl u vás je maximální výška stavby 12m a přes to nejede vlak a nikoho to nezajímalo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@vimarti Takže poněkud neznalý projektant. A dop…
@jozkakomosny s tím teď už stejně nejde nic dělat. Tragédie to není, předělat to jde. @edison101 díky za zkušenost.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících

Odpověď na příspěvek od vimarti:

Pěkný den. Ve stručnosti. Územní plán nám nařizuj…
@vimarti Po zamítnuti zkuste to řešit na ministerstvu pro místní rozvoj https://mmr.gov.cz/cs/ministerstvo/st...
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od olga999:

@vimarti Po zamítnuti zkuste to řešit na ministe…
@olga999 Radíte úplnou hloupost. MMR s tím nemá nic společného a nemá žádnou možnost do věci nějak zasáhnout.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?