Obec odmítá respektovat nový územní plán

Profilova fotka
Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně ohlášení stavby. Věc je trošku složitější, tak to vezmu popořadě. Koupili jsme pozemek na ulici novostaveb, kde už mají sousedé skoro všichni postaveno. V minulosti zde platila řada omezení. Třeba, že lze stavět jen jedno patro a podkroví a nesmí zde být plnohodnotné druhé patro. Jenže to se teď mění a za nedlouho bude toto omezení novým územním plánem zrušeno. (Proběhlo veřejné projednávání bez připomínek. Teď se čeká už jen na podpis zastupitelstva.) My chceme samozřejmě plnohodnotné patro. Tím, že se schvaluje nový územní plán, tak čekáme na jeho platnost. Ale předběžně jsme volali na obecní úřad a přímo pan starosta nám řekl, že nám podpis za obec, kterou potřebujeme pro ohlášku, nedá. Že tím prý akorát „nasereme“ všechny okolo, kteří stavět druhé patra nemohli. Má na to právo? Už jste o tom slyšeli, aby se obec vzepřela a odmítla podepsat podklady pro ohlášku? Prý přes to nejede vlak a podpis od něj nikdy neuvidíme a s tím telefon položil. Jsme z toho celí špatní. Takové vztahy a jednání jsme opravdu nečekali.. Takže co teď? Počkat si na schválení plánu a jít rovnou cestou stavebního povolení? Ach jo… každý měsíc čekání se nám pěkně prodražuje ...
Odpovědět
1
2
To je divne. :( Vzdyt to bude uzemni plan te obce, tak jakto, ze s jeho znenim sama ta obec nesouhlasi?
Odpovědět
Nu až tak divné to není, tyto podmínky asi prosadilo původní zastupitelstvo před loňskými volbami na základě tlaku lidí, ale novému vedení to naopak přijde nefér vůči těm co již mají postaveno, ale jelikož už nastoupili do rozjetého vlaku tak nic moc nezmůžou....pokud úp takto projde, tak zkuste obec znovu a pokud i tak nebude chtít podepsat má na to právo a holt budete muset jít přes povolení....
Odpovědět
To je smutné - pořizovatelem územního plánu je obec. Nicméně na ohlášku je zapotřebí souhlasu vlastníka sousedního pozemku tj. i obce. Za obec podepisuje starosta, nicméně pokud je starosta nějakým způsobem zaujatý zkuste jít přes zastupitelstvo tj. podat žádost na zastupitelstvo obce (souhlas vlastníka sousedního pozemku ze záměrem RD) pokud Vám to tam schválí pověří starostu podpisem Vaší dokumentace (dá se říci, nařídí mu to). Je to tedy neobvyklé a nejspíše budete muset na zasedání i něco povykládat a svůj záměr obhájit. Osobně bych tu žádost podal již nyní a nečekal na účinnost nového územního plánu. Pokud by nastala argumentace zastupitelů, že dosud není platný nový územní plán odpověděl bych, že záměr posuzuje ÚÚP a SÚ a ohlášku podáte až za účinnosti nového plánu. Pokud by ani toto nevyšlo šel bych stavebním řízením.
Odpovědět
@jitkapetka nefér? mě přijde nefér, že mi stát nedal nevratnou dotaci na výstavbu RD, jako to bylo do roku 90, která stačila na celej barák :-D no a co nadělám, že :-N
Odpovědět
@lenip pravo nepodepsat má, zkusila bych to později znovu, osobně, až vychladne. On moc dobře ví, že tam nakonec postavíte i plnohodnotné patro, protože to nebude odporovat předpisům, možná byl jenom vytoceny. Stavba se vám protáhne z mnoha důvodů ještě vícekrát, já vás úplně chápu, taky jsem byla vždycky naštvaná, ale nemá to cenu, stejně s tím nic nenadelate.
Odpovědět
Jasně . Není nad to, ucelenou zástavbu nových jednopatrových domků s podkrovím "vylepšit" něčím "extra". Pak nemají ta města vypadat jak vypadají.
Odpovědět
Profilova fotka
@petzold Děkuji za názor. Ovšem rozdíl mezi naším domem s plnohodnotným patrem a sousedním domem s podkrovím je přesně 20 cm. Takže opravdu tam nebudeme nijak nápadní. Chceme jen zvýšené pozednice. U zdi ve vrchním patře se bude střecha napojovat ve výšce 170 cm. Takže opravdu žádný mrakodrap nestavíme. Ale jasně... když nemůžu mít kozu já, ať chcipne sousedovi, že?
Odpovědět
@lenip Pokud je to tak, pak přijměte moji omluvu. To já jen ze zkušenosti, že občas bývají stavebníci naprosto nesoudní.
Odpovědět
@petzold A já zas nechápu tu snahu, aby všechny domy vypadaly téměř stejně.
Odpovědět
@lenip No ale to přece není plnohodnotné podlaží, pokud se střecha napojuje v 1,7 m a krov tvoří spolu s ostatními konstrukcemi ohraničení prostoru. To je podkroví a žádný předpis neurčuje výšku nadezdívky.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepitocz Děkuji! Také jsme si mysleli, že projdeme jako podkroví a nebudeme muset čekat na nový územní plán. Ale paní ze stavební firmy, která nám vyřizuje inženýrskou činnost, oběhla úřady a zjistila, že pro ně už je výška 1,7 plnohodnotné patro a že nám to neschválí. Že musíme čekat na nová pravidla :-(. Paní to nevyřizuje poprvé, tak jí věříme. Sami jsme hledali nějaká pravidla, od kdy to tedy je plnohodnotné patro, a žádná přesná výška tam není. Prý je to na zvážení úřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenip to si ty úřady teda pěkně vymýšlí. V metodice MMR je, že jako podkroví se bere cokoliv se šikmou střechou v místnosti (tzn. v pokojích je sikmina). Výška není směrodatná. Nám začíná sikmina v 190 cm a máme podkrovní dům.
Odpovědět
Článek se načítá
@lenip ve vašem případě bych počkala na nový územní plán a poslala to oficiální cestou (aby to neřešil jen starosta) a pokud vám to i přesto neschválí kvůli výšce, tak v těch pár výkresech pro ohlášku zakótujte dům o 200 mm nižší. Výslednou výšku domu vám nikdo nikdy nebude měřit a pokud se jedná o volnou zástavbu, tak to nebude vidět. Jsem toho názoru, že pokud nejsou nějaké závažné důvody to zamítnout, tak to musí schválit. Pokud to neodporuje územnímu plánu nebo místním limitům a je to podle předpisů stavebního zákona, tak prostě musí souhlasit.
Odpovědět
@petros4 já je neobhajuji, jen říkám, že se může stát že obec i když pořizovatel ÚP s ním úplně nesouhlasí :-)
Odpovědět
@edcbubu Bezva věci, které tady radíte. O podnětu stavebnímu úřadu, který může podat kdokoliv jste někdy slyšela ? O ochraně před nečinností správního orgánu jste také něco zaslechla ? O laserovém metru také ? A pokutu, tu budete platit vy ? A zastupovat v řízení o odstranění stavby je budete taky vy a zadarmo ?
Odpovědět
@petzold nechte čerty v klidu v pekle, když na to někdo přijde, tak udělají změnu stavby před dokončením. Pokud proti výkresovce zedník "omylem" přidá jeden šár cihel, nikdo na to nepřijde a hlavně nikdo nenařídí odstranění stavby. To není černá stavba, jen je něco mírně jinak. A věřte, že vím o čem mluvím.
Odpovědět
@lenip Takové kompetence SU nemá. Já bych to podal, počkal na zamítavé stanovisko (bylo-li by) a následně rozporoval na KU.
Odpovědět
jak tu již bylo zmíněno - to co navrhujete je podkroví neexistuje žádná výška co se bralo jako plnohodnotné patro posílám odkaz na metodiku mmr - https://www.mmr.cz/getmedia/6d281120-... stavební úřad musí tuto metodiku respektovat - jinak jim to krajánci omlátí o hlavu. Ohlášku bych tedy rovnou podal na stavební úřad samozřejmě se všemi dokumenty.
Odpovědět
@lenip máme taky podkrovní dům a šikminu malou, pozednici vysokou tuším dokonce 180 cm. Zatím to máme na úřadě, ale projektant nic nenamítal když to překlesloval ze studie od architektky @carpatia
Odpovědět
aneb toto https://stavba.tzb-info.cz/hruba-stav...
Odpovědět
@petros4 Ale jo, ať tam klidně spí. :-) Ale bdělý soused nikdy nespí. Znám jednoho osobně, který se "spletl" o 30 cm a dodatečné úpravy ho pak stály třičtvrtě milionu. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem. Bohužel prý opravdu nemáme podkroví. Stavební firma si stojí za tím, že se jedná o plnohodnotné patro. Protože podkroví je dle vyhlášky uzavřený vnitřní prostor nad posledním podlažím v prostoru převážně pod šikmou střechou. Převážně to znamená více jak 50% a my máme pod šikmou střechou stěží 30%. Dle fotky dole.
Odpovědět
NE - Jde o šikmou střechu, ne strop !! Podkroví je převážně pod šikmou střechou a menší část může být pod rovnou střechou (tj do 10% spádu). Pod šikmou střechou je i vodorovný strop (viz řez). Kdyby tomu bylo, jak tvrdí, tak v případě, že by strop nebyl na úrovni kleštin ale byl by zateplený krov do hřebene, tak by to bylo podkroví a pokud by byl strop na úrovni kleštin tak plnohodnotné patro? To je nesmysl. Vyhláška mluví jasně o střeše, ne stropu. :-p Bylo by to i proti ustanovení § 10 odst. 5 písm. b) vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby - když byste měli půlštok např. jen 100 cm, tak by místnosti nesplňovaly TPS, tj výšku nad 230 cm u více než 50% půdorysu.
Odpovědět
Profilova fotka
Řešili jsme něco podobného a v zájmu budoucího pohodového bydlení doporučuju řešit věci po dobrém, se starostou i sousedy. V klidu si na to sednout, popovídat si, ukázat si vizualizace, nejlépe i se zakreslenými obrysy sousedů a zeptat se na ty změny, ne to tlačit silou. My jsme šli na maximální možnou výšku, tak aby to ještě patro nebylo, dům už stojí a nahoře si toho nikdo nevšimne, že je tam kousek šikminy, je to prostorné a vzdušné. Problém byl, když dům vyrostl lidem před očima, byl najednou hrozně velký, jedna paní sousedka má bungalov. A jak jsme byli rádi, že jsme nic neobešli a mohli si stát za tím, že je vše podle schváleného projektu, to bych asi nespala, kdyby mi to někdo přeměřil a nesedělo to, to by se nám tu dobře nežilo.
Odpovědět
@lenip tedy, připadá mi to, že stavební firma trvá na termínu "plnohodnotné patro" pouze z marketingových důvodů. Podle výše uvedené metodiky jsou stanovené pouze minimální hodnoty pro obytné prostory. Minimální výška stropu, minimální procento z podlahové plochy a podobně. Pojem podkroví v zákoně nemá oporu, pouze je to jaksi zažité označení nejvyššího patra kde jsou přiznané šikminy. Správný postup by asi byl prostě zahájit normální územní řízení a v případě zamítnutí chtít vědět na základě kterého paragrafu kterého zákona, případně metodiky Vám byla žádost zamítnuta.
Odpovědět
Ta úvodní otázka obsahuje řadu neznalostí. Asi ta nejhlavnější - starosta je samospráva a vás zajímá stavební úřad, tzn. státní správa. Až bude nový územní plán platný, požádáte o územněplánovací informaci a když bude v rozporu, obrátíte se na dozorový orgán. Starosta s tím nesouvisí.
Odpovědět
@utety Obec dava ke stavbe souhlas, popr. je ucastnikem rizeni. Neni mozne ji obejit.
Odpovědět
Profilova fotka
@utety asi jsme se nepochopili. Podpis starosty potřebujeme v rámci ohlášení stavby. Stejně jako potřebujeme podpisy sousedů. Pokud ho nezískáme, musíme cestou stavebního povolení, čemuž se snažíme vyhnout kvůli větší časové náročnosti. Takže ano, čekáme až bude v platnosti nový územní plán, poté podáme žádost o územní souhlas, ale už pro ten potřebujeme souhlas obce, jako majitele sousedního pozemku.
Odpovědět
@lenip Podpisy sousedů je jedna věc a může být ošemetná. Ovšem souhlas města jako majitele pozemku (zastoupeno starostou), je něco malinko jiného. Je to právnická osoba a město by mělo, jako dobrý hospodář, mít zájem na nových občanech a nové výstavbě, zejména v oblasti kde už rezidenční výstavba je. Pokud by Vám to měl odmítnout, opět musí uvést konkrétní paragrafy a vyhlášky na základě kterých to odmítá. Samozřejmě, pokud by to šlo bez zlé krve a obnášelo by to jen slovíčkaření v ohlašovacích podkladech, určitě bych do toho šel a tlačil zhotovitele, aby ustoupil (je to jeho kšeft a nic ho to nestojí) a spornou formulaci upravil. Ve velikosti stavby samotné, jak jsem pochopil, by asi problém být neměl.
Odpovědět
@lenip No já nevím, souhlas a povolení, jsou prakticky stejné papíry, jen povolení může trvat o měsíc déle. A zaplatíte na správních o něco více. Než čekat na schválení ÚP zastupitelstvem a následně to myslím ještě musí viset nějaký čas na úředce, než je platné a začne se podle něj fungovat.... Dejte si žádost na územní plánování, stejně musejí dávat vyjadřovačku (která dost dlouho trvá, i když nevím, jestli to už není lepší) Pokud vás tlačí čas, šel bych rovnou do povolení. To co máte na obrázku, je jednoznačně dům s obytným podkrovým, nikoliv plnohodnotné patro. A mimochodem, ty podmínky jsou v územním nebo regulačním plánu? Protože se tu řešilo už několikrát, že podmínky pouze v územním plánu nejsou zákonné.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?