Soukromá prijezdovka na pozemek

Stavební úřad tvrdí, že nemůžeme vybudovat a nepředat městu cestu. Pokud bude soukromá, tak bychom si tam mohli postavit třeba závoru a tím můžeme porušit ustanovení par. 20 odst. 4 vyhl. 501., kde je psáno, že stavební pozemek musi být dopravně napojen na na veřejně pristupnou pozemni komunikaci. Není to blbost? Jde to nějak řešit? Ne, že by to byla taková katastrofa, ale město říká, že aby cestu převzalo, musí být připraven kufr pro asfalt a patníky. Předběžný odhad je 900 000kc
Odpovědět
@jose10r Stavební pozemek na komunikaci napojen být musí, to je fakt, ale nerozumím o co vám přesně jde?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je složitější otázka, málo informací na relevantní odpověď. Čí je pozemek? Můžete si samozřejmě vybudovat svou cestu dle svých potřeb, pokud je jen pro Vás, na Vašem pozemku - pak je to veřejně nepřístupná účelová komunikace - jediný problém máte pak v té vyhlášce o obecných požadavcích tu si projděte jak to tam je přesně nadefinované - musíte mít cestu 50 m od domu, ale teď z hlavy nevím jakou "právní formu" a parametry ta cesta musí mít. Můžete vybudovat i veřejně přístupnou účelovou komunikaci, která vám zůstane, jen na ní má přístup víc lidí. Tam je problém, že tu už musíte zkolaudovat a musíte dodržet minimálně požadavky na bezpečnost provozu a respektovat stanoviska orgánů dotčené státní správy. A pokud chcete postavit komunikaci na cizím pozemku (např. na obecním pozemku) potřebujete jako u všech staveb souhlas vlastníka, smlouvy atd....
Odpovědět
@tulda27 @jiri_1477 Na obrázku je ta soukromá cesta naše a se sousedy 1 a 2 chceme tuto cestu nechat soukromou, udělat projekt cesty (s tím, že tam bude jen nějaký třeba štěrk nebo vím já co), ať se dostane ta cesta do passportu komunikací. Nechceme, ať je veřejná, protože veřejná znamená předat ji městu a město chce ten kufr za statistíce. Od našeho stavebního pozemku je ta veřejná cesta 100m. SÚ nám tvrdí, že ta cesta musí být veřejná. Mi se to nezdá a snažím se zjistit, jestli náhodou nekecají a jen nás nechtějí donutit, abychom jim postavili cestu.
Odpovědět
@jose10r No, nemyslím si, že veřejná znamená předat cestu obci. Veřejná může být i soukromá. Máme to (ale už historicky) podobně jako vy na snímku. Já a každý ze sousedů vlastní i cestu před svým domem. Je to tedy soukromá cesta a přesto je veřejná. V katastru je to vedeno (druh pozemku) jako ostatní plocha a způsob využití jako ostatní komunikace. Každý z vlastníků má na cestu věcné břemeno vedení a břemeno chůze a jízdy. S obcí je jen ústní dohoda o tom, že ona zajišťuje v zimě odklizení sněhu, jinak nic a funguje to a nikdo nedělá žádné problémy. Zkuste argumentovat tím, že na pozemek necháte napsat to věcné břemeno (stejně to bude jako cesta asi fungovat a moc vás to neomezí). A mimochodem, jak je ten pozemek veden na katastru? A jak v územním plánu obce?
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r Já bych se v tomto případě obrátila na nadřažený úřad, a opravdu veřejná neznamená předat ji městu, to jdou dvě odlišné věci - na veřejné komunikaci musíte jen dodržet zákony a bezpečnost provozu na komunikaci, ideálně dle stanoviska policie a příslušného dopravního orgánu. Je občas oříšek u dopravních staveb vypátrat silniční správní úřad, který Vám to bude povolovat, u takovéto cesty to bude bohužel nejspíš obec, která Vám klade právě ty neopodstatněné podmínky. Komunikace kam se potřebujete připojit je čí? To místo není na připojení úplně ideální, ale záleží co je to ve skutečnosti za cesty. A max. na to připojení si mohou klást nějaké další podmínky - tam by mohli požadovat i třeba 5 m zpevnění (asfalt), propustek apod. a odůvodnit to bezpečností siln. provozu.. Projděte si zákon o pozemních komunikacích https://zakonyprolidi.cz/cs/1997-13, silniční zákon o provozu na pozem. komunikacích a územní plán a jděte se poradit "výš" :).
Odpovědět
@jose10r Veřejná znamená, že je přístupná (tj. není tam třeba závora). Vlastnictví s tím nesouvisí. Cesta může být klidne veřejná (veřejně přístupná) a být v soukromém vlastnictví. Jediným "problémem" je, že se o cestu (typicky prohrnovani snehu v zime) musí starat vlastník. Proto bývá dobrým developerskym zvykem po dobudování lokality cestu předat obci a zbavit se starostí..
Odpovědět
@jiri_1477 Pozemek je ostatní plocha s využitím ostatní komunikace. Jde udělat věcné břemeno tak, aby byla cesta přístupná všem? Dle ust. § 20 odst. 4 vyhl. č. 501/2006 Sb.: Stavební pozemek se vždy vymezuje tak, aby svými vlastnostmi, zejména velikostí, polohou, plošným a prostorovým uspořádáním a základovými poměry, umožňoval umístění, realizaci a užívání stavby pro navrhovaný účel a aby byl dopravně napojen na kapacitně vyhovující veřejně přístupnou pozemní komunikaci.
Odpovědět
@tulda27 Ten náš modrý pruh se napojuje na obecní cestu 2. třídy. Jediné, co bych pochopil je, že na tom výjezdu doleva budou chtít policajti radius kvůli výhledu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r vemte skicu a běžte za příslušným policajtem na konzultaci. Jméno budou znát jak na obci tak na nadřazeném úřadě. S tím pak jděte znovu na obec. Možná bych předtím ještě šla na odbor územního plánování ať víte co se i v budoucnu v místě"plánuje". Ale nutit vás komunikaci předat dle mého právo nemají. Případně ať Vám řeknou podle jakého právního předpisu postupují.
Odpovědět
Ještě obnovuji diskuzi. Koho bych si měl prosím vás najít, kdo by šel se mnou na město a SÚ a byl schopen vyargumentovat jejich požadavky? Projektant , který řeší cesty nebo nějaký právník, který se zabývá stavebním zákonem? Děkuji.
Odpovědět
@jose10r Řešíme něco podobného jen pro 6 domů, cestu si řešíme jako soukromou a vše je již povoleno na stavebním úřadě i na policajtech, kteří s tím nemají problém.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@ivetavonkova dobrý den, mohla bych vám napsat kz s dotazem jaké bylo vyjádření policie k vaší situaci. Aktuálně jsme s naší stavbou ve stejné platové situaci a náš úřad se zesknul hlavně kvůli vyjádření policie
Odpovědět
Článek se načítá
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@viviv Trapný pokus o reklamu. Po dvou letech.
Odpovědět
Jinak teda pořád nebo vyřešeno, bydlíme už jinde a tento pozemek máme jako investici. Situace se změnila tolik, že se dá náš problematický pozemek prodat se ziskem i bez cesty. Kdyby byla cesta vyřešena, tak prodáme za 4 násobek, než za kolik jsme to koupili.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?