Stavební povolení a problémový soused

Dobrý den, koupili jsme stav. parcelu a chceme stavět RD, máme projekt, který splňuje veškeré právní normy-odstup...Když jsme šli sousedům oznámit, že chceme stavět (jen ze slušnosti a pro dobré vztahy) jeden nám řekl, že nechce, aby se vedle něj stavělo (důvod neudal) a že nám nedá povolení. Vím, že nám nemůže stavbu "zakázat" pokud splníme, co se má, ale samozřejmě si může vymýšlet různé důvody a stav. povolení protahovat, prodražovat....Po dobrém to s ním nejde, mluvili jsme, vysvětlovali...úplatek (možná by to pomohlo) se nám příčí. Známí nám poradili, abychom pruh pozemku,třeba metr z jeho strany prodali (někomu z rodiny) a tím to vyřešíme. Někdo taky v diskusích jsem však četla, že se za určitých podmínek může vyjadřovat i soused "přes pozemek", jen tu diskusi už nemůžu najít. Neví někdo jak to je? Někdo, kdo podobný problém nedávno řešil, nebo se v problematice vyzná. Moc děkuji.
Odpovědět
1
2
Ahoj, my jsme řešili podobný problém, jen s tím rozdílem, že 1/2 vedlejšího pozemku vlastnila firma, na kterou nebyl žádný kontakt. Taky jsme řešili, že bychom rozdělili pozemek, ale není to úplně tak jednoduché a hlavně to trvá celkem dlouho a je to i drahé. Nakonec by to rozdělení u nás ani nepomohlo, protože dům zasahuje tak, že bychom museli celý projekt změnit, kdybychom to tak chtěli. Nakonec jsme tedy nepodali žádost o ohlášku rodinného domu, ale žádost o stavební povolení, které bylo městským úřadem sloučeno do spojeného stavebního a územního řízení. Teď, po 7 měsících se, snad, blížíme do finále, zatím si nikdo nestěžoval. Co jsem tak z těch dokumentů pochopila, tak soused si může stěžovat, ale musí mít opravdu relevantní důvody, proč tam ta vaše stavba nesmí být. To, že se mu to nelíbí, že to nechce, není důvod.
Odpovědět
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/... hodně stěstí a trpělivosti, my takhle postavíme garáž o rok později kvůli kousnutým sousedům
Odpovědět
Oběma moc děkuji, toho jsem se obávala, takže si nepomůžeme. Vím, že nakonec postavíme, ale chceme samozřejmě bydlet co nejdříve. :-(
Odpovědět
@bamak my jsme zažili něco podobného - další problém byli neschopné pracovnice na přísl. SÚ - viz fotoblog. Jestli mohu ale poradit, tak k námitkam souseda se VUBEC nevyjádřujte - prostě je nechte tak nějak plavat - pokud totiž bude soused vědět jak Vám to protahovat, tak mu tím budete pouze nahrávat. Máte-li vše v pořádku a v souladu se zákonem, soused stejně prohraje...
Odpovědět
Plavat.....hhhhmmmmm, asimáte pravdu,nepomůžu si,ale ten vztek, problémy se jenom kupí.
Odpovědět
@bamak Těch problémů budou ještě tři tuny, až začnete stavět. Když už to začíná takto, to je blbé. Toto nevím, také jsem postavil domek na svém pozemku, mám sousedy samozřejmě, ale prakticky sousedím jen s obcí, a tak jsem se sousedy nic neřešil a dům stojí, obec proti stavbě neměla námitek. Ten Váš soused viděl projekt toho domu, rozumí tomu, proč nechce, aby se vedle něho stavělo (když píšete, že důvod neuvedl). Nejlepší by bylo vidět, jak to tam přesně vypadá. Nemáte na jeho stranu kupříkladu vnější jednotku TČ nebo něco, co by bylo zdrojem hluku třeba? (ona i když vyhoví, příjemné to tedy není). Jinak jeho postoji nerozumím, když je to tedy parcela stavební, pak je jisté, že tam někdo něco postaví. Nejhorší je práce s lidmi, prostě šikovně vylomit ze souseda důvod, co mu vadí, protože není nad dobré sousedy (to je k nezaplacení), lidé jsou různí, zkusit to s ním v klidu probrat. On k tomu nějaký důvod jistě má. Třeba mu na tom doopravdy něco vadí (co si třeba neuvědomujete), může to být i člověk, který rád způsobuje druhým potíže, nevím.
Odpovědět
@ondra_cha Ale vůbec nemusí mít nějaký echt důvod - prostě nechce, protože - zkazí se mu výhled, je zvyklý, že vedle nic není, budou tam jezdit na stavbu auta, na stavbě se bude prášit, investorka ho nepozdravila - tohle všechno už jsem jako důvod zažila. Takže moje rada - dát na SÚ žádost o vydání stavebního povolení ( ohlášení stav aby) a nechat to na nich. Oni musí vypsat jednání no a tam se uvidí, kde je zakopaný pes. A třeba se nakonec soused vůbec nebude snažit to nějak překazit. Náladu už vám zkazil, tak co by ještě chtěl, ne?
Odpovědět
@ondra_cha Nic neviděl, ptal se jestli bungalov, nebo do patra. Stavíme bungalov. TČ nebude, od plotu 3,5m, řekl, že nevěděl, že se tam bude stavět....a když jsem argumentovala jako vy, že je to stavební pozemek, tak řekl, že si myslel, že to bude později. Toť vše, žádný důvod neuvedl, nic, prostě vadí. Ptali jsme se v okolí a je to obecně problémový člověk, několik soudních sporů, čekání na úplatek....mám chuť to prodat a jít do paneláku. Máme v plánu udělat to jak píše @inkajanakova a třeba bude líný si vyzvednout dopis od stvebního úřadu, nebo bude na dovolené, nebo se mu nebude chtít vymýšlet důvody a stěžovat si. Ale bydlete pak vedle něj ]-( . Já zase nejdem typ, který by si nechal jen tak ....na hlavu. No uvidíme. Už tak mě děsí ty zprávy tady, že povolení netrvá oněch 60 dní, ale mnohdy 6 i 9 měsícůl i více, chtěli jsme letos začít ;-(
Odpovědět
Pokud budete mít veškeré papíry - tzn. vyjádření dotčených orgánů státní zprávy a organizací, dokumentace bude kompletní a nevyskytnou se potíže typu odvolání, pak by stavebko klidně mohlo být do dvou měsíců.
Odpovědět
@bamak kvůli souseda ustoupit a jít do paneláku vůbec. Hold se s ním kdyžtak nebudete bavit. Je spousta lidí co radi prudí své sousedi taky máme takového jednoho, kamoš zas má souseda, který se přistěhoval a stejně prudí i když věděl v čem bude bydlet a jak vypadají okolní zahrady. Kašlete na něj, přinejhorším se stav.povolení protahne, ale nedělejte mu radost s ustupováním :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vůbec bych s ním nekomunikovala a jela si podle zákona.. podat ohlášku se všemi náležitostmi. Neupozorňovala bych ho, že už je to podané. Třeba se mu úředně nebude chtít prudit, třeba nezareaguje na dopis a třeba ani žádný nedostane ;-) Už jsem slyšela i o případech, kdy si to SÚ vyvěsil na úřední desku, ať se vyjádří, kdo chce, za měsíc sundal a vydal povolení ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici tam je to podle počtu dotčených osob. Pokud je jich hodně (tuším nad 30?), tak se to dělá vyhlášením na úřední desce. Když je jich méně, tak obesílají.
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud máte domek do 150 m2, dáváte žádost o územní souhlas + ohlášku. Na situaci se musí sousedi podepsat a tím se stavbou souhlasí. Žádné ústní jednání na místě stavby se nesvolává. Pokud souhlas souseda nedodáte, stavební úřad sousedovi oznámí zahájení řízení. Soused bude mít 15 dní na to se odvolat proti zahájenému řízení. SÚ svolá sousedy na místo stavby, kde se vše může vyříkat. Bohužel ale nemáte předem jisté, že se stavební úřad postaví proti sousedovi. Pak by o všem mohl rozhodnout až krajský úřad. @slabici
Odpovědět
Všem moc děkuji za odpovědi i podporu. Vím, že mi to nezakáže, protože máme všechno OK, ale také se mi nechtělo čekat, jestli něco vymyslí a bude zdržovat a prudit. Proto ta otázka na odprodej kousku pozemku. Nejde to, budiž, budeme dělat mrtvého brouka a jestli soused bude otravovat, tak se podle toho zařídíme. Jsem trochu "horká hlava", takže to asi v klidu moc nebude :-D. Už mě to ale nebaví, už tak jsme rok ztratili kvůli neschopnému architektovi-máme nového, půdnímu fondu, sousedům a to jsme ještě nezačali stavět. Tak uvidím co na úřadech-ale zatím byli všichni hodní a vstřícní-tak snad, ještě aby byli rychlí :-) . A do budoucna to vyřeší betonový plot, nebo nějaké krásné jedovaté křoví s dlouhými trny. ]-(
Odpovědět
@inkajanakova Kéž by, papíry by měli být komplet-dělá nám to architekt.
Odpovědět
@bamak jeden rok nic není - my ztratili pět. takže podat žádost o vydání stav.povolení a dál už nic! Nereagovat na jeho námitky, pouze v případě, že vás SÚ vyzve k doplnění podkladů. Žádné odpovědi na sousedovy námitky, které může adresovat na SÚ! jinak si to vlastní vinou pouze prodloužite!
Odpovědět
@fotrtom 5 let bych to nevydržela :-| , ale rok pro nás není málo času, máme děti, chci, aby měli zahradu....uvidíme, ale máte pravdu, nereagovat, dělat vše úřední cestou.
Odpovědět
@bamak Jestli jsi prudina, pošli na místní šetření raději chlapa. Stačí jedno slovo a soused by vám to mohl dost protáhnout.
Odpovědět
@inkajanakova souhlasím, také se mi osvědčilo aby u místního šetření byl můj muž, on je děsně splachovací. Na mně je vidět, co si myslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova má pravdu, chce to spíše klid, pokud bude jednání na místě, tak to nechat na úředníkovi - je to jeho práce. Už tu @fotrtom dobře radil - nic neříkat, ať mu nenapovíš. Důvod "prostě nechci" není důvod a úředník to do rozhodnutí odůvodní. Není pravda, že by se úřad měl postavit "proti někomu", jak píše @puhelin . Úřad se musí srovnat se zákonem a vyhláškama. Pokud soused nevyklopí nějaký pádný důvod, tak vám to úřad povolí. Co může být pádný důvod: vzdálenost staveb, zastínění, přesah požárně nebezpečného prostoru na jeho pozenek, hluk od TČ už tu byl zmíněný, blízkost jeho studny, u bungalovu může být problém kouř z komína k vedlejší vyšší stavbě.... teď už mě nic nenapadá.
Odpovědět
@inkajanakova Jo, to jsem :-) , chlap se sice mnohem klidnější, ale když už se vytočí, tak bouchne o to více. Raději nulový kontakt, to budenejjistější cesta :-D
Odpovědět
@jitulkaka Já, vím, chce to klid, možná se před tím zobnu nějaký prášek :-). Taky přemýšlím, co by mohl vymyslet, z toho, co jsi vypsala, snad jedině to stínění, ale i to je podle mě irrelevantní, máme bungalov, šikmá střecha-takže minimální výška a je to stavební parcela, takže s tím musel počítat, navíc chceme dům na "druhé straně" parcely, takže jediné, co mu budeme stínit tak zahradu ze západu, jinak nikdy nic. Snad to dopadne dobře, většinou, když si dělám kvůli něčemu hlavu, talk je to v klidu a jobovka příjde odjinud :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Ano, to znám. Tak držím palce :-) Abyste ani jeden "nebouchnul" u jednačky, dejte plnou moc projektantovi, aby vás u jednání zastupoval. Co se týká zastínění, muselo by to být zastínění jeho obytných nebo pobytových místností a ne ředkvičky na záhonku, takže to by také mělo být OK. Pokud by něco takového namítal, SÚ by po vás pravděpodobně chtěl studii denního osvětlení (podle vyhlášky 268/2009 Sb. paragraf 12 bod 4), což by pro projektanta neměl být problém.
Odpovědět
Držím palce aby jste mohli co nejdřív začít stavět. Jinak kdo chce ten si vždy najde důvod proč si stěžovat. U nás v obci si koupili jedni stěžovatele dům, který měl okolo dokola 1,5m vysoké thuje a když si soused na svém pozemku zasadil své thuje malé tak napsali na obec stížnost jak jim ty malé thuje ničí plot, dům a jak jim stíni zahradu. Už jim ale nedochazí že oni mají 2krát tak vyšší thuje.
Odpovědět
Pravda, nejlíp bude nechat to za vás řešit projektanta.
Odpovědět
@jitulkaka Snad to tak bude a paní ze SÚ bude rozumná. Děkuji.
Odpovědět
@jitulkaka "Postavi se proti sousedovi" jsem psala s nadsazkou. Samozrejme vim, ze vse musi byt v zakonne rovine.
Odpovědět
Profilova fotka
Zažíváme něco dost podobného...Měli jsme projekt vypracovaný na ohlášku. Dům a garáž. Vše dle zákona, souhlasy od všech institucí, obce, ostatních sousedů atd. Jeden jediný soused nám podpis odmítl dát. Jeho důvod: při vyjíždění a vjíždění do garáže se bude prášit, otrávíme ho výfukovími plyny (cituji: "obzvlášť ráno, kdy jsou nejtoxičtější!"), světla mu budou svítit do oken a budeme způsobovat hluk. A třešnička na dortu...soused v domě vůbec nebydlí! Je pouze jeho vlastníkem. Nepomohli prosby ani ten úplatek. Ohlášku tím dokonale zhatil a museli jsme přejít na stavební povolení. Když se konalo ústní jednání na místě stavby a náš soused úředníkům začal důvody vyjmenovávat nestačili se divit. Nakonec mu paní úřednice doporučila ať se přestěhuje někam na samotu. :-D Stavební úřad naštěstí stojí na naší straně a už nám vydal rozhodnutí o ... (teď si nepamatuju ten název, prostě dokument před tím než požádáte o samotné povolení stavby), kde jeho připomínky označil za nerelevantní. Teď se jen modlíme aby se neodvolal. Ještě se musíme klepat do pátku a potom už snad budeme vědět jak to dopadlo. Největší vztek máme na stát a stupidní zákony, které stojí na straně těch "škodících" lídí. Jak je možný, že nám ohlášku může zhatit jediný člověk bez pádných argumentů, i když je vše ostatní dle zákona a všichni další nemají s ničím problém? A zase to zaplatí po finanční a hlavně časové stránce normální lidi a nemají žádnou obranu. Kdyby za to alespoň nesl nějakou zodpovědnost!! Moc Vám držím palce ať Vám to dopadne dobře. :-)
Odpovědět
@lucyy18 Děkuji, myslím,že to u vás dopadlo ještě perfektně, hlavně díky lidem ze SÚ, co jsem tady četla, že se může stát, mě dost děsí...tak snad budeme mít taky kliku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když k Vám do těď byli lidé ze SÚ vstřícní, tak si myslím, že i u tohoto budou na Vaší straně. :-) Je pravda, že mi na ně měli obrovské štěstí. Paní nám ohromně pomohla a stále pomáhá, úplně zlatá. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?