Stavěli jste dům jiných parametrů, než v územní studii?

Setkali jste se prosím s tím, že byste chtěli stavět dům jiných parametrů než jsou uvedeny omezující regulativy v územní studii obce? Prozatím jsme vypátrali, že územní studie je vložena do evidence územně plánovací činnosti, což znamená, že při povolování případné stavby je neopominutelným dokumentem, ale stavební úřad může povolit i jinou stavbu. Jde nám o to, že když jsme kupovali před několika lety pozemek, nepočítali jsme s tím, že bychom tam stavěli. Při koupi se pozemek měnil na zastavitelné území a zároveň dělil na několik parcel, takže musela být vypracována územní studie, která nás v té době vůbec nezajímala. Obec ji dala vypracovat, neexistuje zadání, je zde odkaz pouze na územní plán obce, kde tyto regulativy nejsou a vypracovatel do studie zanesl požadavek na patrový dům, vysoký 7,5 - 8,5 m!!, orientovaný kolmo k cestě, s červenou střechou atd... prostě zkopíroval něco, podle čeho my máme nyní stavět. Chceme přízemní dům, a to za každou cenu. Obec souhlasí, budeme mít schválení od zastupitelstva, ale místně příslušný stavební úřad se bojí povolit stavbu jinou než je v územní studii. Měli jste někdo něco podobného? A jak z toho ven?
Odpovědět
@asen myslím, že přes tyto parametry nejede vlak. Dle mého názoru bude možné získat případnou vyjímku, ale urcite ne na stavebním úřadě, ale na odboru územního plánování. Tyto omezující regulativy tam totiž nejsou ze srandy, vznikly jako konsenzus několika dotčených organizací (úřadů) a jejich nedodržením defacto dochází k porušení územního plánu. Takže vaše první cesta by měla být právě na odbor územního plánování, kde můžete získat nezávaznou informaci, zda to vůbec bude možné projednat nebo se o to ani nemáte pokoušet. Pokud pak budete podávat návrh na změnu územního plánu, musíte počítat, že to bude běh na dlouhou trať a ještě to bude něco stát. Pak samozřejmě budete potřebovat i souhlas obce. Co říct, zaspali jste chvíli, kdy jste to mohli při veřejném jednání ovlivnit námitkou, teď vás s tím čekají jen trable a starosti.
Odpovědět
@flakac Děkuji. Je ale rozdíl územní plán a územní studie. Regulativy v územním plánu bychom neporušili, pouze přeregulovanou územní studii, která je sice neopominutelným dokumentem pro stavební řízení, ale zároveň je dokumentem nezávazným.
Odpovědět
@asen pokud je tomu tak, tak ať se tedy stavební úřad vyjádří, co potřebuje k tomu, aby se této studie nemusel držet.
Odpovědět
@asen u nás byla teda opačná situace,koupili jsem pole,kde jsme chtěli stavět,čekali na nový územní plán a pak se dělala územní studie (která se už opírala o náš dům,obec nám vyšla vstříc a nedávaly se tam žádná omezení,pouze stavební čára). Museli jsme ale stejně dle územní studie měnit natočení domu i zmiňovanou územní čáru,ale to nebylo tak hrozné.Buď se zeptat,jestli by studie nešla opravit nebo se budete muset smířit s tím,že budete mít patro.Mně se to taky nelíbí,protože tou detailní studií vnikají ty hrozné ,,satelitní městečka",každý dům prakticky stejný v řadě a je to omezující pro stavebníky.
Odpovědět
@bilbery @flakac Děkuji. Chtěli jsme stavět tak cca za 1 rok, tak už teď tušíme, že to bude běh na dlouhou trať... Už teď běháme 2 měsíce mezi stavebním úřadem, starostou, architektem a nic z toho :-(
Odpovědět
@asen to znám,nejhorší jsou ty studie v rámci obce,my čekali 2 roky na změnu úz.plánu a pak rok na úz.studii,hodně štěstí
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?