Vydírání pro souhlas, jak byste řešili?

Dobrý den,potřebuji poradit. Jsme v koncích. Před dvěma lety jsme koupili domek. Hypotéka na 30 let a vše si opravovali svépomocí...mám moc šikovného muže. Od první chvíle jsme se sousedy komunikovali,že uděláme přestavbu,která bude na hranici pozemků (jedná se o dvoudomek). Majitelé starší vždy říkali že jim to nevadí. Když jsme něco našetřili po nezbytných rekonstrukcích,začali jsme komunikovat přestavbu znovu tentokrát již s projektem. Sousedé vzhledem ke zdravotním komplikacím dům mezitím přepsali na dceru. Nicméně ta také souhlasila a projekt nám podepsala. Bohužel do řízení se to dostalo až nyní a sousedka souhlasila jen s podmínkou že jim stejné základy vybudujeme a hlavně zaplatíme. Vůbec nevím co s tím? Klidně jí to vykopeme (i když tam nic stavět nebudou),ale platit to nechceme. Mám 2 malé děti a hypotéku. Poraďte co byste dělali? Prosím Dnes v 15:08 • Odpověz • Pošli IP
Odpovědět
1
2
Tak jí to odkývej, udělejte si co potřebujete a pak jí vykopejte tu díru a pak už to neřešte. Hlavně klid.
Odpovědět
Zazadejte si o vyjimku a pujde to myslim uplne mimo ně..
Odpovědět
@melin6 Vyjimku z ceho?
Odpovědět
No právě že výjimka ze zákona od hranice pozemku min 2m. Jsme přímo na hranici a SÚ to prý bez jejího souhlasu nepovolí. A není na to žádný právní nárok. Ty základy vyjdou min na 10.000 kč.
Odpovědět
@buzkte Plus samotna vyjimka je za 5.000,- (spravni poplatek).
Odpovědět
Profilova fotka
@buzkte Spravedlnost je bohužel slepá a její není na ni nárok. Pokud se nechcete tahat, mít nervy atd., tak bych to nějak písemně ošetřil a dal těch 15tisic a šel bych od toho.
Odpovědět
Profilova fotka
Není mi jasné, co chcete stavět na hranici pozemku a jaké stejné základy chce postavit sousedka. Možná už špatně vidím. Co tam tedy chcete stavět?
Odpovědět
@vladimirsvorba Chceme stavět jako zádveří...nyní jsou tam schody do domu cca 1,5 m od hranice pozemků. Chceme uzavřít,aby nám nefoukalo,nepršelo do domu. Sousedka nechce stavět nic,chce jen ten základ kdyby někdy stavět chtěla (v tim domě ani nebydlí)...také bych jí to nejraději dala a měla klid,ale manžel striktně odmítá!
Odpovědět
Pokud Vám SÚ řekl, že bez jejího souhlasu nepovolí tak máte dvě možnosti. Jedna je blbá=postavit to bez povolení (to asi neprojde, sousedka Vás hned nahlásí). A druhou a to je nějak se s ní domluvit a to buď udělat co chce, tedy vykopat a vybudovat základy a nebo říct, že odhadované náklady na ty základy jsou 15 000 a dát jí je. Manžel se uklidní a uvědomí si, že buď bude mít zádveří a nebo bude "striktně odmítat". Osobně bych volil peníze, nevím kde to je ani jak to tam máte případně jak jsou tam taženy sítě, ale jakékoliv kopání navíc je pro Vás ztráta času.. Tak hodně štěstí
Odpovědět
@buzkte Je to sice blbá situace, která by se měla řešit dohodou, nicméně minimálně z etického hlediska mi to přijde od sousedky opravdu špatně. Rozumím tomu, že by taky chtěla to mít minimálně nachystané na verandu a tím by domy asi na sebe i navazovali, nicméně má na to vůbec projekt? Nedělali by jste pak černou stavbu na její pozemku pokud ji tam budete dělat základy s deskou? Pochopil bych, kdyby jste se domluvili tak, že ona Vám zaplatí, pokud to dobudujete i jí (i tak ale potřebuje schválení SÚ), nicméně pokud Vás takto "vydírá", pak máte krom možností vypsaných viz výše od yaka rovněž ještě jednu možnost. Podpis na projektu už máte, tak podejte ohlášku. Sousedce přijde samozřejmě oznámení zda má k tomu námitky a pokud v tu dobu za Vámi přijde, tak jí můžete slíbit, že jí ten základ klidně uděláte.. No jak budete mít povolení tak začít s pracemi a sousedce oznámit, že Vám na SÚ řekli, že to sousedce můžete připravit jen v tom případě, že bude mít projekt a povolení a to že za ni vyřídit nemůžete. Pokud se o to moc nezajímá, pochybuju, že bude do toho chtít v současné době investovat čas a peníze.. Pozor ale na to, že toto řešení může samozřejmě trochu nabourat sousedské vztahy, záleží jak to uchopí obě strany.
Odpovědět
@doog Děkuji za odpověď. Také mne tato možnost napadla,ale její manžel je projektant,tudíž se v tom orientuje. Z jejich strany je to čirá vyčůranost. Trochu se bojím aby se jejich nároky nezvedali...Když jsme na nich vlastně závislí 🤔
Odpovědět
@doog K ohlasce uz zadna vyzva k podani namitek nechodi. Az vyrozumeni o tom, ze obdrzeli souhlas s umistenim a stavbou verandy. Ted maji rizeni o vyjimce a tam se ty namitky podavaji. No, moc by ne zajimalo, jak namitku napise, kdyz to, co pozaduje, je smesne.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin Napsala,že souhlasí s podmínkou že stavitel vystaví na jejím pozemku na své náklady stejný základ zrcadlově. Zdůvodnění proč to tak chce nenapsala.
Odpovědět
@buzkte No a projekt a povoleni si obstara sama? Jen stouram do toho jejiho hloupeho pozadavku, ktery nema doreseny :/
Odpovědět
@puhelin Netuším...bude muset dle SÚ by to byla černá stavba. SÚ svolá jednání,kde jí to vysvětlí...
Odpovědět
@buzkte No samozrejme by to byla cerna stavba. Snad to nejsou moc vlivni lide a rozmluvi jim takovy nesmysl.
Odpovědět
A nahodou novy dum po vas sousedka postavit nechce? Kam az byste ji chteli ustupovat? Mluvi ze me zkusenost,kdy jsem v ramci dobrych sousedskych vztahu ustupovala az do kouta a stejne to k nicemu nevedlo. Naopak si na ustupky druha strana vykladala jako moji slabost. Jinak vyjimku z odstupove vzdalenosti muze SU vydat i bez souhlasu sousedu,ale stoji 5.000 Kc.
Odpovědět
@petraxname Vzdycky vyjimka stoji 5000,- a v tomhle pripade z toho souseda vynechat opravdu nelze.
Odpovědět
@puhelin Nesouhlasím.
Odpovědět
@skunkos S cim konkretne?
Odpovědět
@petraxname Tohle mi tvrdi manžel. Já bych se klidně dohodla,ale on z principu nechce. Je pravda že z toho mám také takový pocit...že pak můžou chtít cokoliv,zvlášť když se bez toho souhlasu opravdu nehneme...
Odpovědět
@skunkos S čím? Výjimka se platí a bez sousedovo souhlasu jí SÚ nevydá!
Odpovědět
@buzkte No jestli si to urednik obhaji i bez souhlasu souseda... Mate opacnou zkusenost? Soused rozhodnuti nenapadl, i kdyz se ho to primo tykalo?
Odpovědět
@puhelin Jako samozřejmě, ale myslím, že pokud by to šlo přes stavební povolení, tak to projde.
Odpovědět
@skunkos Co by proslo? To rozhodnuti o udeleni vyjimky bez souhlasu souseda?
Odpovědět
@buzkte ja mam vyjimku bez souhlasu souseda! A krajsky SU ji potvrdil. To,ze se uradum do toho nechce neznamena,ze to nejde.
Odpovědět
@petraxname Mate taky stavbu na hranici pozemku? Nejde o to, ze se jim do toho nechce. Ale pokud je soused takovy potizista, navic se ho to primo tyka (veranda na hranici pozemku), pak ma pravo byt ucastnikem rizeni.
Odpovědět
Zdravím Tak jí to za to povolení udělejte s tím, že vám na základy na své straně dá peníze, bude to její stavba ne vaše.
Odpovědět
@petraxname Vážně? A na čem tedy záleží? Můžete mi popsat váš případ?
Odpovědět
@petrmm Přesně to jsme jí navrhovali. My to provedeme,ale platit to nechceme.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?