Závazek k provozu statku

Dobrý den, Plánuji stavbu RD na pozemku sousedícího s pastvinu statku. Když jsem sousedovi předložil polohu umístění a pohledy domu (nejmenší vzdálenost od hranice je 5,4m.) a požádal jej o souhlas. Tak souhlas podmiňuje mým závazkem, že nebudu nikdy bránit chovu zvířat a provozu statku. Osobně ho chápu, nechal jsem zepsat závazek u právníka, kde je několik bodů které by měly sloužit k naší ochraně. Takové znění závazku pan soused odmítl podepsat. Stálo to akorát čas a peníze a nic. Nemám z takového přístupu dobrý pocit. Protože bych se úplně vzdal možnosti se chránit do budoucna. Řešil někdo podobné?
Odpovědět
@rendl76 Rada pro Vás je velmi jednoduchá. Vykašlete se na souhlas souseda. Požádejte stavební úřad o vydání tzv. společného povolení (je to postup podle §§ 94j - 94p stavebního zákona). To se vede v řízení a k tomu se žádný souhlas souseda nepřikládá. Jen to bude cca o dva měsíce déle trvat.
Odpovědět
@milanq To mi taky na SÚ radili, mám ale obavy aby se pan soused neodvolával a ze tří měsíců to nebylo na léta.
Odpovědět
@rendl76 To je samozřejmě možné. Ale pokud máte projekt, který odpovídá zákonným požadavkům a normám, a současně pokud stavební úřad neudělá při řízení nějakou procesní chybu (což se bohužel taky stává), tak i při odvolání by měl druhoinstanční orgán odvolání zamítnout. Na léta to ale nehrozí, to by se muselo dostat k soudu. A u soudu lze žalovat pouze pravomocné rozhodnutí druhé instance, takže i pokud by byla podána žaloba, můžete stavět. A i kdyby pak soud rozhodnutí zrušil, platí zákonná premisa, že je nutno šetřit práva nabytá v dobré víře. Chci tím jen říct, že pravděpodobnost, že byste pak museli něco odstraňovat, je mizivá.
Odpovědět
@milanq dobře díky za odpověď
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?