Venkovní žaluzie na severní straně?

Profilova fotka
Zdravím, jdu s dalším dotazem. Podle mě není potřeba na severní straně dělat žádné venkovní žaluzie (ještě navíc na relativně malém WC okně). Tím směrem je jen vedlejší garáž, žádná ulice, sousedi daleko a kvůli stínění je asi nikdy nepoužiju. Uniká mi něco? Všichni se mi zdá že dělají venkovní žaluzie/rolety úplně všude.
Odpovědět
Profilova fotka
V projektu jsme je měli i na severozápadní straně. Nakonec jsme nechali jen roletu v ložnici. Kvůli slunci to není potřeba. V koupelně a technický máme mléčný sklo a do zádveří je normální sklo bez žaluzií, tam nám to nevadí. Takže za mě záleží na konkrétní místnosti, ale nutný to není.
Odpovědět
@koky999 Vyhozené peníze. Nedělal bych to. Někdo dává třeba venkovní rolety jakoby nějaký "prvek" bezpečnosti proti krádežím, ale jak vidím na relativně bezpečném místě venkovní žaluzie na severní straně garáže, nevidím v tom logiku.
Odpovědět
@koky999 Ahoj, máme venkovní žaluzie jen na západní straně a bohatě to stačí .. na východní (okna do ulice) a jižní (k sousedovi) jen vnitřní a používáme je jen na večerní zatemnění ... na severní straně je to absolutně zbytečný ..
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme rolety dávat jen do pokojů kde spí, a nebo do místností do kterých by bylo vidět z ulice. WC bez rolety - zbytečné, když tam není vidět.
Odpovědět
Okno na wc, shodou okolností na severu, jsme nedělali, máme jen na schodišti. To je docela velké, do ulice a v létě tam dost praží nízké slunce. Tam docela lituju, že jsme žauzii nedali.
Odpovědět
Ze severní strany máme jen malá okýnka a rolety jsme nedávali-zbytečné.
Odpovědět
@koky999 vyloženě záleží na vás, podle mě se řeší dva pohledy, funkčnost a estetika. Pokud vás estetika nezajímá (to znamená, že jen část domu má žaluzie a část ne), zaměřte se na funkčnost. My budeme mít i na severní stranu - ložnice a pracovna/dětský pokoj. Důvod je, že je zde příjezdová cesta k domu (a do ulice k dalším rodinným domům) a venkovní veřejné osvětlení. Chceme dosáhnout komfortu většího zatmění (nyní máme na severní stranu jen vnitřní žaluzie a to neutlumí dostatečně veřejné osvětlení, bohužel časem jsme zjistili, že je to dost obtěžující 😞, samozřejmě se dá řešit i zatemňovacími závěsy atd... ) a případného lepšího odhlučnění cesty.
Odpovědět
Nedali jsme na nepotřebná místa.
Odpovědět
Po předběžné kalkulaci také nyní uvažujeme, že z původního osazení všech oken roletami, ustoupíme jen na místa opravdu potřebná. Čili ložnice a pokoje. TM a WC máme na jih, ale tam jsme původně dávat ani nechtěli. Jelikož terasa bude na S-SV, nebude potřeba obývací pokoj zastínit roletami. Takže ubereme asi i tam. 🤔
Odpovědět
Také jsme nad tím přemýšleli a nakonec jsme je dali i na severní stranu (v našem případě kuchyně, pracovna a TM). Nelíbilo by se mi mít na jednom okně žaluzie a na druhém nějakou alternativu... Ono nejde jen o stínění, které na severní straně nejspíše nevyužijete, ale i o úplné zatemnění - zatáhnu a žádné světlo neprosvítá, což u klasických žaluzií úplně nefunguje...
Odpovědět
Profilova fotka
My dali předokenní rolety všude, kromě technické místnosti, jednak je tam malé okno a za druhé je to okno v průchodu pod střechou mezi domem a zahradním domečkem. A taky kdyby se náhodou něco třeba stalo, byl výpadek ele a stažené rolety, aby bylo jedno okno možné použít jako unikovy východ. My bereme rolety jako bezpečnostní prvek, a hlavně jsem si neuměla představit, že by někde byly a někde ne. Ale my nemáme malá okénka, kde by roleta vypadala blbě. Kdybychom měli třeba jen malé na WC, asi bych taky nedala.
Odpovědět
Profilova fotka
Žaluzie máme pouze na JZ. 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Mame vsude, vadilo by mi je nekde mit a nekde nemit uz jen z estetickeho hlediska. Na severni strane mame loznici a koupelnu a tam je potreba zatahovat vecer kvuli soukromi.
Odpovědět
@jenye Koupelny na východní straně jsme řešili neprůhledným sklem (http://www.beersklo.cz/sortiment/vzor...), jediné co je zvenku poznat, je že se tam svítí.
Odpovědět
@kofejn My máme v koupelně fr. okno, klasické sklo. Mám ráda denní světloa pohled z vany do zahrady🙂 Já venkovní žaluzie vnímám jako architektonický prvek na domě, ne jenom na přistínění, takže my máme všude. Pokud to někdo bere tak, že chce jen v létě zmírnit přehříváí domu, tak stačí jižní a západní strana.
Odpovědět
@jenye Rouzumím, ale fr. okno v koupelně je pro mně absolutně nepředstavitelné 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn @jenye Máme také fr. okno 2x2,5m v jedné koupelně do zahrady a je supr.
Odpovědět
@kofejn Pro mě je zase naprosto nepředstavitelné ho tam nemít. Měli jsme ho i vy bytě🙂 Jediné, čeho lituju, že jsme ho neudělali aspoň 2x tak velké.
Odpovědět
Taky jsme řešili, ale okno v ložnici a jedno okno v pokojíku (oboje v podkroví) a jedno okno úzké v obýváku v přízemí. Když jsme to spočítali, tak z celkové ceny cca 160tis bychom ušetřili takovou cenu, že to nestálo za řeč. Navíc přípravu bychom i tak udělali, ale pak jsme říkali, že v patře už by se to těžko dodělávalo. Nakonec jsme to udělali a jsme rádi. Vedle domu máme na severní straně samostatný sklad a tam je teda nemáme. Na druhou stranu malé okno na WC bych asi oželela. .
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za příspěvky. Koupelny asi vyřeším tím neprůhledným sklem, to je dobrý nápad.
Odpovědět
@koky999 my dali zaluzie jen na jizni stranu- tam mame stejne vsechny obytne mistnosti. Na zapad,sever a vychod mame koupelnu,wc, satnu a technickou. Okna mame trochu vyse (uroven ramen),takze jsme zaluzie nedavali a nechybi nam. Pokud vam do tech oken nikdo nekouka vylozene tak se vykaslete i na nejaka mlecna skla.....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
chtěl bych se zeptat, žaluzie jste dávali s povrchem lesk či mat? Díky!
Odpovědět
@iamondras mat. A jak sousedi delaji jeste terenni prace stejně jsou dost špinavé (no ono stačí i když zaprší). Lesk si ani nechci představit. Krom toho kdyz je člověk na zahradě a žaluzie stažené a natočené, tak se od nich světlo odráží, od lesklého povrchu to musí být úplně hrozné.
Odpovědět
@koky999 My taky nedali zaluzie treba do TM nebo na chodbu (byt na zapad, ale 100% soukromi). Na male okno na sever, kde nikdo nevidi, to bych urcite nedala..
Odpovědět
@bayt Myslím si, že to je záleží na financích a na vkusu, kdo se kam rozhodne dát stínění. Pro některé místnosti je to v podstatě i zbytečné, ale zase lépe to vypadá potom na domě, když je to stínění na všech oknech. To je těžko se rozhodnout 😄
Odpovědět
@huchu No pokud je udelana priprava predem tak pri vytazenych zaluziich nepoznate, kde jsou a kde ne. A pri beznem provozu budou prece vetsinou na nekterych oknech vytazene a na jinych zatazene tak jako tak...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?