Žaluzie C nebo S? A jak s HS portálem?

Dobrý den, zvažujeme jaký typ venkovních žaluzií. Manželovi se líbí C, že se dají naklánět dle libosti - nevadí vám u jiných typů, že to nejde? Opravdu tak chrastí ve větru, když mají vodící lišty? A jak s HS portálem? V podstatě to znamená rám navíc, pokud je tam vodící lišta, že? Máte někdo HS portál bez lišt prostě jen s řetízky? Hejbe se to ve větru moc? Děkuji... Taky mě zaujalo, že se nejvíc prodává průměr 9 cm. Nemá někdo menší průměry?
Odpovědět
1
2
Já bych tedy ještě zvážil profil Z. Ale to je víceméně o tom, komu se co víc líbí. Profil C určitě ne. Jak S tak Z mají takové gumičky, které brání větší hlučnosti. Ano, u HS portálu, pokud je velký, my například máme 6m rozdělený po 1,5m, takže na rámech jsou vodící lišty a připadá mi to tam vzhledem k tomu, že ty venkovní žaluzie chci, normální. Nejdelší žaluzie má 3 m. Ano, při větru to trochu bouchá, není to ale nic hrozného. Při větším vichru je trochu naklopím, nebo vytáhnu. Čím větší rozměr, tím to je logicky na vítr náchylnější.
Odpovědět
@davex Děkuju, takže máš Zetko? A ty se tedy nedají polohovat? Tj. máš je jen v poloze "zavřeno" nebo "otevřeno"? A proč bys nebral C?
Odpovědět
@davex Tak mě by pak zajímalo, kde jste poptávali kvůli ceně a vysvětlí mi prosím někdo, co to Z atd... znamená?
Odpovědět
@kotatko77 citace: Výběr typu a šířky lamely Venkovní žaluzie mívají nejčastěji lamely typu C, Z nebo S, občas narazíte také na žaluzie označené jako E nebo F. Platí pro ně několik obecných pravidel. Žaluzie s lamelami ve tvaru C (například C-80 nebo C-65) přišly na trh jako jedny z prvních. Jsou cenově dostupné a jejich velkou výhodou je možnost naklápět lamely na obě strany, takže světlo můžete odstínit nahoru ke stropu nebo dolů k podlaze – co je vám zrovna příjemnější. Lamely ve tvaru C nicméně nejsou domykatelné, takže i po zatemnění nevytváří takovou tmu jako žaluzie Z nebo S. Volte je proto do místností, kde vám stačí mírnější zatemnění. Žaluzie s lamelami ve tvaru Z a S (například S-90, Z-90 nebo Z-70) jsou modernější. Díky jejich tvaru do sebe lamely přesně zapadají a po zatemnění vytváří v místnosti větší tmu než žaluzie C. Na okrajích navíc mívají vlisovanou gumu (těsnění), takže jsou příjemně tiché, i když venku fouká vítr. Žaluzie typu E nebo F (například F-80 nebo E-50) nebývají v nabídkách výrobců tak často, ale mají několik výhod. Tou největší je velmi nízký paket – lamely jsou plošší, takže žaluzie po vytažení nezabírá na horním rámu okna tolik místa. To oceníte zejména na menších oknech, kde je důležité, aby vám paket příliš neubíral na světlé výšce. Lamely lze rovněž naklápět na obě strany.
Odpovědět
@bayt my jsme si vzali Z90, na 3m okno rozdělení na polovinu, aby se dala každá část ovládat samostatně (např. pokud bude okno otevřené). U takto dělených žaluzií je nutné počítat s předsazenou středovou vodící lištou na ose dělícího sloupku okna (boční vodící lišty jsou zapuštěné ve fasádě). Kdyby jsme brali v celku ty 3m, bylo by to bez té středové lišty navíc a vodící by byly jen zapuštěné (asi by to bylo "čistější" na pohled, ale u nás vyhrála praktičnost).
Odpovědět
@artep1987 No u nás vcelku to nejde vůbec kvůli rozměrům. Někde jsem ještě četla o instalaci té lišty přímo na rám okna?
Odpovědět
@bayt polohování žaluzií se odvíjí od toho, jaký si tam dáte motor. Jsou motory, které umí lamely jen otevřít nebo zavřít a pak jsou motory, které umí "krokování" tzn, že si lamely můžete libovolně naklápět (buď chytrým ovladačem, kde prostě lamelu zastavíte jak chcete, nebo vypínačem na zdi). My budeme dávat profil Z90, když se podíváte na zavřené lamely tak se nejlépe překrývají. A průměr 90mm se prodává nejvíce, jelikož se cena žaluzie odvíjí od plochy, tzn, 90mm profil vám zabere větší plochu okna, nez profil 70mm, takže těch lamel potřebujete míň, nechte si někde nacenit profil 70 a 90 a uvidíte rozdíl. Do profilu C bych nešla, možná hezký na pohled to Z se nemusí líbit každému, ale pokud to máte na větrném místě, tak profil C se opravdu nevyplatí.
Odpovědět
@kristyho Prave ze u C pisou, ze se da sklapet nahoru i dolu...tak ted nerozumim tomu, v cem je rozdil oproti Z.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt my máme žaluzie Zetka, už kvůli tvaru,že do sebe hezky zapadají i že mají tlumící gumičky na lamelách a prostě se nám líbily 🙂 jsme spokojeni. Při větru nám většinou stačí žaluzie otevřít a při opravdu velkých vichrech ty velké vytáhneme. Hs portál 3,5m máme taky na pul rozdělaný pro pohodnějsí manipulaci
Odpovědět
@bayt Samozřejmě že se dají naklápět tak, jak chci. Rozdíl v C, S, Z je v profilu.
Odpovědět
@bayt buď jsem přehlédla, nebo neuvádíte výrobce, ale krokování (polohování umí každý typ lamely). Možná, myslí spíš to, že lamely se dají protočit i na druhou stranu, protože většina lamel se umí otevřít jen do 90stupňů a to C umí víc.
Odpovědět
@kristyho Ano, to jsem myslela. Vy co mate Z..nechybi vam to?
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt Nechybí 🙂 ani mě to nenapadlo, že bych ji někdy chtěl přetáčet jakoby nahoru. Pokud chci, aby šlo do interiéru sluníčko, mám je vytažené úplně.
Odpovědět
@davex Tak si me presvedcil ma Z, ale u toho HS portalu se mi furt teda nezamlpuva nejaky montovani listy na ram....bude to fakt tolik litat ve vetru bez vodici listy?
Odpovědět
@bayt Jak velký máš portál a jak to bude rozdělené? Vždycky tam bude muset být nějaké vedení a právě to vedení drží ty žaluzie před lítáním ve větru. Proč se ti to řešení vlastně nepozdává?
Odpovědět
@davex 9 metru na 3 casti....jeste maji vedeni ve vodicim lanku. Ja jsem koukala, ze ty navareny listy jsou docela videt i zevnitr
Odpovědět
@bayt bez vodící listy jsem normální venkovní žaluzie nikdy neviděla. Ani vnitřní žaluzie nejsou bez vodících lanek. Venkovní jsou dost těžké + je zde vítr (na to by vám nikdo nemohl dát záruku a ve větru by vám mohli poškrábání skla či rámy). Nějak bych ty lišty neřešila, má to tak každý na velkých oknech. A ano jde to vidět, ale doteď mě nenapadlo se na to zaměřit
Odpovědět
@bayt typ Z90 se dělá do garantované šířky kolem 5metrů, ovšem celková garantovaná plocha žaluzie je myslím 20m2. Nám nabídli i 6metrů v kuse, jen je problém, že ta žaluzie je těžká a prohybá se, což se nám nelíbilo. Jestli máte 9 metrů na 3 části rozhodně se nebojte středové vodící lišty, jak okna, tak žaluzie nejsou malá investice a to lanko Vám to prostě při větru neudrží.
Odpovědět
@kristyho Ja jsem to videla treba na rohovych oknech, v tom rohu by ten "sloupek" navic asi dost vadil. Ale odolnost prave netusim. Na zadny Vetrny hurce nezijem, ale stejne...otazka je, zda se daj ty listy ev. dodatecne namontovat.
Odpovědět
@artep1987 Koukam na fotku, ze by ty listy nemate pridelane na ram, ze? U vas to neslo?
Odpovědět
@bayt musíte mi vysvětlit co myslíte těmi lištami. Boční jsou ve fasádě (byla připrava), uprostřed je vodící (přiznána). Krycí lišta je nahoře, zde taky příprava, takže nezasahuje do oken (ve fasádě, ale přiznaný kastlik).
Odpovědět
@bayt pokud nemáte přípravu vodících lišt ve fasádě, budou namontovány přímí na rámy oken
Odpovědět
@bayt ano rohové okno, když máte sklo-sklo, bez rámu, tak tam tu vodící lištu (prostřední sloupek) nemáte kam uchytit, ale to ani to lanko, takže lanko se buď dává dost složitě do země a nahoře se také musí někde uchytit, nebo se uchytává na spodní rám okna. Každý výrobce má na stránkách odolnost žaluzie podle rozměru na povětrnostní vlivy. Možná by ve vašem případě bylo lepší podívat se na nějaký showroom, kde vám to vysvětlí a ukážou. Protože ať budete mít vodící lištu, nebo lanko, vždycky je potřeba to někam uchytit. Až uvidíte to lanko a představíte si 3metrovou žaluzii, tak uznáte sami, že nebudete riskovat rozbití okna jen proto, že nechcete nic vrtat do rámu.
Odpovědět
@artep1987 ale přiznanou vodící lištu (tu prostřední), máte přidělanou k rámu, že?
Odpovědět
@artep1987 @kristyho Mate pravdu, asi to radeji jeste okouknu. Pokud je to v ramu, tak se to hybe s HS portalem, ze? Chapu to dobre? Pokud to mate kotvene do fasady, je to "ram" =lista napevno v zemi, ne? To bysme nemohli mit, protoze by to branilo pruchodu, proste by to stalo v ceste...
Odpovědět
@kristyho ano k rámu, tady je to asi viditelné více
Odpovědět
@artep1987 A muze se to tedy i s rámem hýbat, že?
Odpovědět
@bayt pokud máte HS portál, tak pulka okna je fixní a a otevírává část se hýbe uvnitř domu. Ty vodící lišty máte na rámu z venku. S otevíráním to nemá nic společného
Odpovědět
@bayt v žádném případě se rám nikam nehýbe. My máme posuv dovnitř, takže venkovní rám je nastálo a technicky se vám ty žaluzie nemají ani nemůžou pohnout. Dejte si do googlu venkovní žaluzie montáž a najede určitě spoustu obrázku a vysvětlení, jaké jsou možnosti. Taky si můžete zajet do nějakého lokálního showroom, tam vám vysvětlí a hlavně ukážou, jak se to dělá
Odpovědět
@kristyho Jenze my mame HS portal se 3 castmi a hybou se vsechny tri.Asi to pisu zmatene, ale mam pocit, ze v tom pripade asi stejne tu listu mit nemuzeme.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?