Napadené střecha - dřevokazný hmyz

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Dnes jsme na půdě objevili toto (viz foto). Dokázal by mi někdo zhodnotit o jaký hmyz se jedná popřípadě, jak postupovat s jeho odstraněním? Jedná se o koupený rodinný dům cca před půl rokem.
Odpovědět
nejspíše to bude tesařík krovový, ale může toho být i více. Určitě to nechte prohlédnout nějakým odborníkem in natura, je celkem možné, že bude nutné odstranit brouka i s napadenými trámy, některé výpadají podle fotek v celkem špatném stavu.
Odpovědět
@obludak děkuji za názor. Máte kontakt na nějakého odborníka sám netuším na koho se mám obrátit l. Děkuji
Odpovědět
@czczc s kontaktem vás zklamu, zkuste google a pohledat někoho v okolí.
Odpovědět
@czczc to je dílo tesaříka, červotoče a další havěti za pár desítek posledních let. Podle mého názoru je vhodnější se na to vykašlat, nechat to dožít a začít si šetřit na novou střechu.
Odpovědět
Viděl bych to jako zubr487. Některé vypadají dost špatně už. Do toho jak se řízne, tak stejně děláte krov nový. Před 7mi lety jsem to také absolvoval. I ty trámy které vypadali, že mají jen "pár" dírek, když se do nich řízlo tak se teprve ukázalo jak na tom jsou 😠
Odpovědět
Takže za vás je lepší to třeba nechat ještě 5 let a pak kompletně vyměnit dřevo na střeše. Jde mi to že je to rodinny dům, který jsme koupili před 6 měsíci a krytina na střeše je stará cca 3 roky
Odpovědět
Profilova fotka
@czczc urcite to nechte prohlednout nejakym brouko-odbornikem, ale podle fotek bych tomu taky moc zivotnosti uz nedava pokud nekdo delal pred 3 roky strechu tak uz ten krov podle mne musel byt chyceny a pred 6 mesici pri te koupi jste krov neprohlizel?
Odpovědět
@geodett náhodně jsem prohlédl dva trámy a zdali se v pořádku rýpal jsem do nich a nikde nebyly vidět žádné piliny ani dírky. Tím že na střeše je nová krytina tak jsem se naivně domníval že bylo prohlédnuto a ošetřeno i dřevo pod ní. Neboť mě nenapadlo že by někdo pokládal střešní krytinu na napadené dřevo s tím že se to jednou vymění opět.
Odpovědět
@czczc Tak to taky mohla být rekonstrukce jen na oko, aby se navýšila cena. Ty trámy jsou takto poškozené mnoho let. To určitě nevzniklo za poslední půl rok, Taky jsme kupovali starší dům a na podobné finty jsme narazili. Záleží jak jste na tom finančně. Klidně to může přežít dalších 10 let. Případně můžete nejhorší místa posílit příložkami z fošen.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?