Odvětrávání plechové střechy

Máme nezateplenou hliníkovou střechu, strop v patře je samozřejmě zateplený - pod střechou je poměrně prostorná půda. Firma nám to předala s tím, že ve střeše je výlezový okno, ve štítu další okno, oboje musí být trvale otevřený kvůli odvětrávání. Tak nevím, jaká je běžná praxe? To mám ta okna nechat otevřený i při bouřce? Vždyť tam zateče ne? Nebo denně lézt na půdu? Nebo mám nechat udělat ve stěně ventilační mřížku? Kolik a kde? Případně jednu (?) ventilační turbínu?
Odpovědět
Profilova fotka
Při bouřce doporučuji okna zavírat, hlavně ten vylezák 😄.
Odpovědět
@pyramis No a neni teda lepsi ta turbina? Nevim, jak to kdo resi 😄 Ted sem mlada, ale vecne taky na pudu nepolezem.
Odpovědět
My máme výlez ohraničený na střechu, je tam rámeček 10cm vysoký a okno má 8cm převislou hranu, takže může zůstat napůl otevřené vždy, je tam obrtlik a háček a provazkem takže se ani neotevře. Z hlediska tohoto ale nejlepší je zateplit mezikrokevni vrstvou. Já se půjdu podívat na půdu teď, pětka EPS mezi krokvemi, tak vidím 44C a plech tmavě hnědý má 65 a to svítí na tu střechu od 9 ráno. Nehledě na to že si snižite taky TZ v zimě
Odpovědět
@vladimir_sacha No jo, ale zateplenim si moc nepomuzu se zimni kondenzaci...navic tam budou max. vanocni ozdoby a letni nafukovacky. A to okenko mate trvale pootevrene?
Odpovědět
@bayt Snad máte parozábranu ne? Tak kde by se tam vzala voda? vlhko? Jo něco málo proleze, ale to skrz mezery uteče. Nám teda nic nekondenzuje nikde a naopak v zimě tam nezamrzne téměř a to nějak zázračně ta parozábrana udělaná není, jen jako že je, ale detaily velice jednoduše vyřešené, že se prostě zařízla u zdi a žádné přehyby a nic. Okno je otevřeno od května do září, tak na 10cm mezeru, jen ale aby tam nebylo takové horko, protože pak to jde stropem (Ten je dřevěný a je v něm 16cm vaty + 5cm podkrokevní) pak se zavře aby tam stoupla teplota a nebyly takové ztráty stropem, je tam teplota o 6C vyšší než venku, když je venku 0 tam je +6 na půdě. V zimě se otevře jedině když se jde ke komínu v zimě nebo zas až na jaře,
Odpovědět
@vladimir_sacha No, kondenzace kvuli rozdilum teplot v zime...leto vyslovene neresim, spis tu kondenzaci.
Odpovědět
@bayt Já vím na co narážíte, ale problém s tím není
Odpovědět
@vladimir_sacha problém s tím kondenzováním je a velký hodně lidí to řeší že jim vlhnou trámy. Vy zrovna moc co to řešit nemůžete když vám v zimě voda běží odevšad.
Odpovědět
@edison101 pokud se tam ta vlhkost nedostane tak nezkondenzuje. Jo nám to sice zatéká na 3 místech do baráku, ale to je jedno, to se děje už asi 8 let
Odpovědět
@edison101 A co prosim doporucujete?
Odpovědět
@bayt já mám trvale otevřená okna ve štítech (na větračku) a pootevrene vylezove okno. Navíc jsem tam dal sítě jako ochranu před vosami.
Odpovědět
@zubr487 Super a kondenzace teda zadna? Taky chci sit proti hmyzu. A nenaprsi vam dovnitr za bourky? A teda o jiny forme (mrizka, turbina) ste neuvazovali?
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 to musí strašně ochlazovat strop
Odpovědět
@bayt Já mám kromě toho větrání i v hřebenáči, takže je to možná i zbytečné. Okna ve štítech mám hlavně pro možnost dopravy dlouhých věcí (palubky, prkna) na půdu. Výlezové okno je na přístup na střechu. Výlezové okno nechávám jen pootevřené a nenaprší tam (možná nepatrně). Ve stropě mám kvalitně udělanou parotěsku a cca 40cm izolace. Takže žádná kondenzace a taky nic nepromrzá. O žádných mřížkách jsem neuvažoval.
Odpovědět
@zubr487 Díky!
Odpovědět
@vladimir_sacha ale minimum parotěsek je udělaných tak že nic neprojde. @bayt osobně mám odvětrávaný hřeben a v jednom štítě okno pořád otevřené a v druhém 150 trubku
Odpovědět
@edison101 A predpokladam u trubky zakonceno mrizkou?
Odpovědět
@bayt ano, dobré jsou i ty odvětrávací růžice tu jsem dát ale nemohl kvůli typu krytiny
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?