Pergola hliníková nebo dřevěná a jakou zvolit střechu?

Ahoj všem, hledáme vhodné zastřešení a stínění k modernějšímu rodinnému domku terasa v místě tmavé fasády je široká 3,5m a dlouhá 5m a před bílou fasádou je široká 4m a dlouhá 7m. Nevíme si rady zda zvolit nákladnější hliníkovou pergolu 3,5x5m nebo cenově dostupnější dřevěnou a rozšířit ji i před druhé francouzské dveře. Celá terasa je orientovaná na jih a jihozápad. Hlavní sezení je před tmavou fasádou kde je kuchyň. A další problém je co zvolit na střechu, do polykarbonátu se nám moc nechce, ale asi nebudeme mít jinou možnost, protože okna do obytné místnosti jsou jen na jižní straně musíme tedy volit variantu, která bude stínit jen když bude potřeba. Budeme moc rádi za všechny rady a názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikys44 mě se tedy k modernímu domu více líbí ta pergola hliníková, taky bych ji na naši terasu chtěla. Poradila bych ať zkusíte oslovit zámečníky ve vašem okolí o nacenění takové pergoly ze žárově zinkované oceli opatřené nátěrem. Cena bude určitě přívětivější než za hliníkovou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vzhledově se může hodit oboje. Podle mě by to dřevo přírodního rázu i trochu oživilo, ale záleží co se vám líbí. I dřevěnou pergolu můžete natřít lodním lakem jakékoliv barvy. Nemusí to být skoro ani poznat že to je dřevo. Navíc se nemusíte omezovat pouze na dřevo nebo hliník. Já bych k tomuto typu domu volil sloupky z cihel omítnuté stejnou fasádou jako ta bílá část domu a střechu z dřevěných trámků natřených bílým lodním lakem v kombinaci se sluneční plachtou.
Odpovědět
@lucka_dc děkuji za nápad ale jestli nám potom někdo udělá stínění do takové pergoly protože vzhledem k orientaci terasy je stínění největší problém. A rádi bychom aby bylo možné terasu využívat i při letním deštíku.
Odpovědět
@jakuda hledáme variantu která bude co nejméně překážet ve výhledu. Protože ten je opravdu krásný. Jsme poslední barák v řadě a máme výhled do přírody a na západ cca 3km město. Uvažovali jsme nad letící markýzou ale ta bohužel z důvodu že nemůže být použitá při větru nepřichází v úvahu. A ten lodní lak na dřevě je odolný a vydrží i několik let?
Odpovědět
My budeme mít pergolu Eva od Sunsystemu. https://www.sunsystem.cz/pergoly-s-po... Prý to zvládne vítr, déšť, kroupy, cokoliv. :)) Hliníková konstrukce, gumové cosi nahoře. :D
Odpovědět
@zuzalinkak ta je nádherná a můžu se zeptat jaký budete mít rozměr a na cenu. Poptávali jsme ji u dvou firem a ještě jsme nedostali žádnou cenovou nabídku.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzalinkak Poprosím také o cenu, klidně do SZ. Ovšem podle obrázku to nebude nic levného :-).
Odpovědět
Mohu poprosit do IP když budete tak hodna na kolik vám ji nacenili a jaký rozměr ? Dekuju moc ;-) @zuzalinkak
Odpovědět
Profilova fotka
Mame hlinikovou s posuvnou strechou. Kdyz neni potreba, je zatazena, aby neubirala svetlo v obyvaku. Jsme max spokojeni. Fotky mam v albu ☺
Odpovědět
@mikys44 @awakened @luciifer Protože je Vás víc, tak rovnou takhle veřejně. Ono to není žádné velké tajemství. :)) Máme 1m přesah střechy, takže samotná pergola je 3*12m - plachta z jednoho kusu, jeden motor a nacenili nám to na cca 230 tisíc. Po měsíci smlouvání jsme od jiné společnosti (manželův známý - tak to kdyžtak pak do ip) na 190 tisících včetně montáže.
Odpovědět
@zuzalinkak moc děkuji za info. My potřebujeme 5x3,5 + v ideálním případě ještě přidat jednu 3x4m a ovádání bychom raději manuálně kdyby to šlo tak to bychom se možná okolo 100 vešli. Můžete mi prosím napsat název společnosti se kterou jste se domluvili na email: p.svalichova@email.cz Móóóc děkuji
Odpovědět
@aaa Máte ji moc krásnou. Elegantní čisté a praktické. Takový sklon jako máte vy je podmínkou nebo můžete být i menší jestli náhodou nevíte.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mikys44 Tak to bohužel nevím. Ale myslím, že jde domluvit i jiný. Je to kvůli odtoku vody při dešti. A děkuju, po dlouhém rozhodování jsme vybrali tuto a natrefili jsme i na skvělou firmu. Montáž byla loni na podzim, takže teprve letos si pergolu užíváme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mikys44 A máme stejný rozměr, jako potřebujete :-) Ovládání je dálkové, při téhle velikosti nám ruční nebylo doporučeno kvůli váze. A pokud si vybavuju, rozdíl v ceně nebyl tak velký.
Odpovědět
Já taky řeším pergolu, také bych chtěl vzhledem k charakteru domu hliníkovou, a pár jsem si jich poptal. Ty ceny jsou tedy masakr. Vzhledem k tomu, že jsem strojař, tak si pergolu nakreslím sám. Hliník mě vyjde asi na 25000 i s povrchovou úpravou. Budu to dělat jako montovanou konstrukci. Zastřešení sklo nebo polykarbonát a nějaké jednoduché zastínění, protože máme pergolu v zákrytu, kde momentálně není sluníčko od 16 hodin. Odhaduji to tak celkově na 60 000 Kč. Oproti nějakým 200 000 :) Možná to začnu dělat :) Ono, vezměte si třeba umývadlo. Klasické umývadlo 1500 Kč. Umývadlo, kde je stejné množství materiálu (možná i méně), akorát má "moderní" tvar rázem 8000 Kč. Tak to je i u těch pergol si myslím. Momentálně jsou hliníkové moderní, tak ta cena je napálená hodně vysoko.
Odpovědět
@davex Taky nás ty ceny nepříjemně překvapily.Super nápad, myslím, že kdyby se našel někdo kdo by je uměl udělat za rozumnou cenu neměl by o zákazníky nouzi. Původně jsme chtěli 12m, ale je to tak drahé, že budeme rádi když uděláme 5m.
Odpovědět
@aaa A mohla bych se prosím zeptat od které firmy máte? Taky bych je oslovila. Moc děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikys44 Centrum stínění Praha. Oslovili jsme víc firem, ceny byly přibližně stejné, ale tady měli nejlepší jednání a přístup k zákazníkovi. Sice poměrně dlouhá dodací lhůta, ale vyplatilo se počkat :-)
Odpovědět
@zuzalinkak moc dekuju a mohla bych poprosit o kontakt do ip na toho známého |-| dekuju
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@zuzalinkak mohu se zeptat, jak jste spokojená s pergolou po roce a zda pvc látka se nějak nemění či nespini? Dekuji 🙂
Odpovědět
@baerunka1 Shora ji umývá déšť a zespodu je pořád stejná. 🙂 Řekla bych, že je celá pořád jako nová. Uvidíme tak za 10 let. 🙂 Ale používáme ji teda hodně. Přes léto denně několikrát vytahujeme a stahujeme. Jindy si tam třeba děti hrají, když prší. Máme na terase teď trampolínu a pískoviště. Takže má své využití kromě zimy opravdu pořád.
Odpovědět
@zuzalinkak Dekuji za odpoved, to jste mě potěšila, odeslala jsem poptávku, tak uvidime🙂
Odpovědět
@mikys44 Dobrý den, mohla bych prosím poprosit také o název firmy do IP, kde jste nakonec pergolu pořídili. Moc děkuji
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobry den cekamme letos instalace pergoly....nyni vybiram a jeden pan co mi jiz delal neco na baraku mi doporucil vykaslat se na hlinik a udelat vse se zinku, jelikoz hlinikove pergoly maji na sobe po cca 10 letech takovou jakoby plisen.... zinkova pergola by se nalakovala a byla by k nerozeznani od hlinikove a taky by byla o dost levnejsi a lepsi na pripdne dodelavky. Mate nekdo zlusenosti se zinkem ?? Dekuji
Odpovědět
@spaly Budu dělat, možná na podzim, nebo na jaro příští rok a taky jdu do oceli, pozinku a laku. Levné a vydrží to víc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Můžu se zeptat jakou zkušenost máte s firmami ? Váhám jestli oslovit firmu nebo vybrat raději nějakého soukromníka. Jde mi hlavně o kvalitu, nikoliv o cenu, ale taky bych zase nerada čekala do příštího roku než mi bude schopný někdo pergolu udělat.
Odpovědět
@karolinaka95 máme hliníkovou od Alcentrum a jsme spokojeni. Je kvalitní, do detailu zpracovaná ,což se o jiných firmách říct nedá, třeba hobbytec mají sousedi, ale zpracování hrůza.
Odpovědět
@mitoma A porovnáváte pergoly ve stejné cenové relaci cca?
Odpovědět
@davex ano ve stejné cenové relaci
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?