Na verandu jsme si nechali udělat podlahu z exotických dřevin (Garapa), kvůli životnosti, nenáročné údržbě a podobně... Bohužel naše nadšení z podlahy vydrželo pouze do prvního deště... :-( po zaschnutí prken se na nic objevily černé skvrny, jakoby rozpitá černá barva a spousta malinkých černých teček.. Co teď? Dočetla jsem se, že to stává při kontaktu s kovem...ten ale nikde nemáme, takže jedině při montáži..Dá se to napravit zbroušením prken? Nebo máme trvat na jejich výměně?
@luciianaa pokud natřete dřevo olejem a zmokne nebo se namočí v době, kdy olej ještě nebyl vyschlý, udělá černé tečky. udělá to i na silnovrstvé lazuře, ale tam to není vidět. funguje to i opačně. tzn, že jste mohli natřít dřevo, které bylo před nátěrem mokré. je to zastavená plíseň. poradí si s tím i smrk. stejné zabarvení se na dřevu vytvoří i v případě, že dřevo nebylo na pile dostatečně odvětrané, což je v dnešní průmyslové době v těch kvantech dřeva v podstatě samozřejmost. pokud jste terasu před nátěrem impregnovali a nenechali pořádně vyschnout, opět jsme u toho samého. stačí mít i mokré boty při natírání...
Plisen tak rychle na garape neverim. Rezaly tam neco flexou? Zbytky kovu z neceho jineho? Rozridit kyselinu citronovou, namocit, kazdych cca 15min zase namocit a po hodine umyt, nechat vyschnout a po 24hod pretrit olejem.
Nebo jednodushe obrousit a pretrit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak jste fleky nakonec vyřešili? Nám se včera prošel zedník po 14 dní nové terase, Máme tam tyto skrvny, ale ještě k tomu ve tvaru jeho bot. Strašné.
Škoda, že se vždycky k tématu vyjadřuje tolik "odborníků", díky kterým je tak téžké najít relevantní odpověď. Naštěstí jsem narazil na tenhle technický list, kde je vše pořádně vysvětleno https://cdn.supellex.cz/user/www-supe...
Jde o železo-taninová reakci, kde třísloviny obsažené v garapě reagují s železem a vznikaj tyhle nevzhledné černé fleky. Já měl jednu část terasy po dešti komplet zčernalou, protože se v blízkosti řezal obrubník z ocelové pásoviny. Ale i na různých místech jsem měl spoustu fleků nebo černých teček, občas byl vidět i obtisk boty.
Brousit to nemá smysl, v první chvíli jsme zkusil velmi jemným šmirglem, jestli to jde snadno dolu (nešlo) a vzhledem k tomu, že terasovky z garapy mají většínou 2cm, to by za chvilku nic nezbylo.
Naštěstí ve výše zmíněném technickém listu psali i řešení a to osmo odšeďovač dřeva 6609. Ten jsem použil podle návodu (vapkou očistil terasu od nečistot a zároveň navlhčil, nanesl jsem osmo odšeďovač a podle návodu jsem měl po 20ti minutách ještě kartáčem vydrhnout, jenže po 15ti minutách už byly skvrny pryč, takže jsem jen finálně vše smyl zas vapkou)
Těch produktů bude určitě víc, někde jsem četl o kyselině šťavelové. Věřím že i ta citronová by s tim něco udělala, ale po tom, co jsem dal tolik peněz za dřevo už mě těch pár stovek navíc nezabilo a měl jsem jistotu, že je v čističi správná koncentrace kyseliny.
Přikládám fotku před a po. Terasu ještě ani nemám dodělanou, protože montáž skrytým kotvením je hrozně časově náročná, tak předpokládám, že se nějaké to čistění ještě bude opakovat. Když by nastala nějaká změna v budoucnu, tak napíšu update.
Snad tahle odpověď někomu v budoucnu pomůže, já bych takovou pár dní zpátky ocenil 👍️
Taky letos dělal terasu z garapy. Někdy, když přišel déšt, tak jsem některé nářadí ani nesklízel. Např. kurty, kladivo, nebo truhlářské svěrky. Nechávalo to taky černé fleky, ale ty se vždy po několika dalších deštích zase smyly. Tedy nemá cenu se zbytečně trápit. Je to exotická terasa s dlouhou životností, určitě neshnije když na tom zmokne pár ocelových pilinek nebo něco podobného.