Zastrešenie terasy roletou, máte niečo takéto urobené?

Ahojte, zacinam riesit zastresenie terasy (cca 3x7m), ktora je orientovana na juho-zapad. Dal som si 3 hlavne poziadavky, ktore nie je lahke splnit :) : - moznost sediet pod terasou aj pri dazdi (mat schovany aj zahradny nabytok) - mat ochranu proti slnku (orientacia terasy na juho-zapad) - mat dostatok svetla v dome (terasa nadvazuje na terasove dvere 2,4m, ktore su hlavnym zdrojom svetla v obyvacke) Z toho mi vyplyva, ze na zastresenie terasy je idealny nejaky pevny material a to tak, aby som mal moznost v pripade vysokej intenzity svetla sa neuvarit a odrazit svetlo a v pripade nizsej intentity svetla zatienenie odstranit a dostat svetlo do domu. Napadla ma trosku barbarska myslienka, a to pouzit priesvitny polykarbonat a instalovat nad alebo pod polykarbonat pevnu zabranu proti slnku typu vonkajsia okenna roleta, ktora mi splni posledne 2 poziadavky. Nema nahodou niekto nieco taketo urobene? Pripadne niekto kto nieco taketo riesil? Alebo nejaka rozumna alternativa? :-)
Odpovědět
1
2
Nikto nic? :-(
Odpovědět
Škoda, tohle téma mě taky zajímá. V současné době začínáme přemýšlet o tom samém...jen to zakrytí vymyslet :-)
Odpovědět
My do polykarbonatu rozhodne nejdem. Tohle resime taky uz nekolik let a vymysleli jsme jedine mozne reseni - umistit na pergolu celtu, ktera bude svetla, takze nebude ubirat svetlo v obyvaku a zaroven bude vodeodolna a bude moct byt nad pergolou od jara do podzimu. Takze sundavaci, nejspis s nejakymi ocky. Urcite by to slo udelat jako zatahovaci na nejakych kolejnicich, ale to uz je drazsi varianta. Celtu jsme si nechavali nacenit ve firme Celtima a neni to nejlevnejsi.
Odpovědět
Profilova fotka
svým způsobem řešíme přesně to samé,jen orientaci máme čistě na západ a rozměr 4x7m. Roky jsem se bránila polykarbonátu,hlavně mě odrazoval vzhled,ale zrovna tu na MS je pár příkladů, kdy to může vypadat i přijatelně třeba pro mě a nenarušuje to jako celek.Pod polykarbonát by stačila lehčí konstrukce,než u naší druhé zvažované varianty, což je protažení střechy a byli bychom si to schopni udělat sami.Protažení střechy ale zase naráží na jednou takovou cenu za celkovou realizaci,a dát do 50tis.nebo dát skoro 100tis je taky rozdíli a pak i za cenu 2střešních oken, co bychom museli nad obývákem mít se stejně bojím tmy.Ale zase pak tato varianta dejme tomu s vyzděnýma sloupama by se dala v budoucnu využít, jako zimní zahrada,udělat z ní další pokoj,je to prostě variabilnější do budoucna, než jen ta s polykarbonátem,to je definitiva v té podobě a nic dál z toho neudělám..Takže sama nevím ,jak se rozhodneme,máme na to celou zimu,letos už to nestihneme...
Odpovědět
@alcar Ako to vyzera so zivotnostou celty, pripadne jej odolnosti voci dazdu/krupam? Je to nieco podobne ako material, ktory sa bezne pouziva na markyzy?
Odpovědět
@deto_oesya tak to nevím, moc jsme se o to zatim nezajimali. Ale bude to spis neco jako material, co se pouziva na stany, takze by to melo par let vydrzet a kroupy taky. Ale nevim, primou zkusenost nemam. Pokud vim, tak markiza nechrani pred destem, dokonce se v desti musi zatahnout - myslim, ze uvadi vyrobce.
Odpovědět
Tak já mám zkušenosti se zastřešením polykarbonátem a pod ním máme namontovanou klasickou markýzu z OBI. Máme menší okno do OP a v zimě by klasická střecha opravdu stínila, no a v létě vytahujeme tu markýzu. Terasu máme na JZ. Z druhé strany, v létě když je hodně teplo 30 st a více - se na terase dá sedět až k večeru, takže trochu nevýhoda. Teď stavím nový domeček a mám to vymyšleno tak, že se protáhne střecha (takže krytina nad terasou bude tašková), bude stínit, ale jen půlka terasy, tak aby nezasahovala nad balkonové dveře a nebránila světlu. Viděla jsem to u známých a vypadá to dobře. A protažení střechy nad terasou za 100 tis. to se mi zdá přehnané, mně celá střecha na domečku bude stát do 150 tis. a půdorys je 9 x 13 m. Každopádně ještě k té markýze - určitě pozor na vítr.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka mě to přehnané nepřipadá,za ten rozměr, co máme, jen dřevo je na tom pěkná položka,sloupy,bagr,přesunutí stávajícího altánu na jiné místo na zahradě, veškeré výkopové práce(u nás na šutru,co je za podloží),k tomu 2-3 střešní okna...práce je z toho takové % ceny, to třeba já bych to ani za tu cenu nedělala být řemeslník.Zase to má ale za týden hotové ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
@kkaccullka Ahoj,taky bych rada zastreseni resila polykarbonatem a pod to levnou markyzou. Ma to nejake nevyhody? co bubnovano deste na polykarbonat? je to ok? diky moc
Odpovědět
@smartiesb V minulém domě jsme měli komůrkový polykarbonát. Když fakt lilo tak to bubnovalo na všech střechách, takže v tom problém není, kroupy jsme také 2 x přežili bez úhony. Jediné co bylo tak když střechu sluníčko nahřívalo nebo večer když zašlo sluníčko tak to tak jako praskalo - takový zvuk, ale mně to nevadilo. Výhoda markýzy - zasnínila, byla za 2,5 tis.z OBI a ještě jsme měli roletky z IKEI za pár kaček, které se stahovali když bylo sluníčko nízko. Jo a ta střecha chránila tu markýzu před větrem - u nás fouzká furt.Teď v novém domečku budu mít polykarbonát jednoduchý vlnkovatý a pod tím natažený rákos na jižní terase a z boku víno aby byl stín. a druhou terasu co máme na západ tak dáme asi zatím jen tu obyč.markýzu a uvidíme, kdyby tomu vadil vítr tak tam příjde taky polykarbonát a pokud vymyslím systém jak ten rákos sundávat tak bych tam dala taky ten rákos, to ještě uvidíme jak to bude fungovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem uplne zoufala :) chci zastresit kvuli desti a zaroven,aby se tam dalo sedet. Dopoledne je tam dost vyhen,mame terasu na vychod. Zaroven vsak nechci,aby mi to moc zamezovalo svetlo do obyvaku,kde ho odpoledne nebyva moc. A aby toho nebylo malo,tak to mame vyklenkove a tim vubec nevim,jak to vyresit s tou markyzou :) Zasilam fotku a za kazdou radu budu ohromne vdecna :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
my máme terasu na jih a budeme dávat polykarbonát a pod něj na léto rákos, v zimě ho sundáme.....všichni známí si to tak chválí a my tu máme šílený vedro...
Odpovědět
Článek se načítá
@smartiesb no, vy teda nemáte jednoduchý tvar domu :-D
Odpovědět
Udelala bych ji s odskokem od domu cca 1m, abyste si neubrali svetlo a tim padem muzete zastresit. Ale nevim, pokud chces jit pod pergolu suchou nohou i za deste, tak to neni vhodna varianta. A koukam na fotku, tak terasa taky neni nijak extra velika, takze byste ji museli asi trochu zvetsit.
Odpovědět
@smartiesb Já bych ve vašem případě udělala samostatný "altán" který by na dům vůbec nenavazoval. Bude to určitě nejlevnější řešení a na střechu něco průhlednýho - polykarbonát nebo sklo. Šikovný tesař si s tím určitě poradí.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nakonec jsme doma odhlasovali a je to nasledujici :) polykarbonat je zatmaveny,takze celkem stini a s tim zamezenim svetla do obyvaku to take neni tak strasne. Diky moc za rady
Odpovědět
@smartiesb Tak se vám to povedlo dobře. :-) Ale jak bylo na terase v těchto dnech?
Odpovědět
@deto_oesya Plánuju něco jako popisuješ v úvodním příspěvku ty. Zastřešení čirým polykarbonátem a pod ním markýzu. Máte to tak někdo?
Odpovědět
Od rolety som uz viac menej upustil kvoli cene. Bolo by to sice super, ale ukrutne finacne prestrelena zalezitost. Ale ta markiza nemusi byt zla, alebo nejaky iny vlnivy material, ktory to dizajnovo skrasli. Tak uz len najst nieco vhodne a pekne :)
Odpovědět
Máme také průsvitný polykarbonát. V létě se pod tím vůbec nedá sedět, je pod tím hrozné teplo a to sluníčko i přes to hrozně píchá do očí. takže jsme to vyřešili bambusem, který dáváme na střechu, tím tlumí i nárazy kapek deště (u střechy máme okno do ložnice) a docela dobře to i vypadá. Na zimu to vždycky srolujeme a schováme :-) Jo a jen ty rolety ještě přivazujem, protože je silný vítr jinak odfukuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ted je vedro uplne vsude,takze i pod pergolou,ale neprijde mi to nijak umocneny. Respektive myslim,ze by to bylo stejne s markyzou.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@deto_oesya Dobrý den, prosím jak jste zastřešení vyřešili...máme stejné požadavky jako vy a nevíme co vybrat. Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@viados Dobrý den, přesně takto jsem si to vymyslela v naší novostavbě :D máte to tak nakonec udělané? Našel jste nějaké fotky? Budu ráda za jakékoli info (nejlépe do vzkazu) děkuji moc Lenka
Odpovědět
@leknicka ne, zatím to nemáme, ještě se staví samotný dům
Odpovědět
@kaculliv Nakoniec som skoncil pri polykarbonate a plachte na mieru, ktora je pod nim ;)
Odpovědět
No letos to budem take resit. Jen nevime vubec jak :-(
Odpovědět
Můžete sem někdo vložit foto, kdo máte pod polykarbonátem markýzu nebo rákos? Já jsem s tou představivostí na štíru :(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@zdenna jak jste to vyřešili? Můžu poprosit foto?
Odpovědět
@nelinecek ja jsem ro vyresil uplne jednoduse 8-)
Odpovědět
@zdenna chtěla jsem poprosit spise o foto zvenku kde je vidět ta střecha ☺️
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?