Chlazení tepelným čerpadlem přes fancoil

Profilova fotka
Dobrý den, řeším rekontrukci bytu, který bude v podkroví. Nadkrokevní izolace 20cm, střešní okna budou mít venkovní stínění, ale i tak se bojím přehřívání. Vytápět budu tepelným čerpadlem Acond přes teplovodní podlahovku. Chtěl bych si udělat přípravu na nástěnný vodní fancoil (něco jako tohle https://www.dobraklima.cz/daikin-fwt0... ), ale nechci ho napojovat na běžnou venkovní jednotku ale právě na čerpadlo, které bude umět chladit. Je to reálné? Dělá se to vůbec takhle? Ohřev vody bude přes elektrický kotel, takže tepelko může v klidu chladit a nebude se prát s požadavky na chlazení a vyhřívání vody najednou. Díky
Odpovědět
@jonas_kopp Můžu se jen zeptat, proč ohřívat vodu elektrokotlem, když bude tepelné čerpadlo? Vždyť to je ekonomický nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Nemyslím si, že se vyplatí vstupní investice. Technik od Acondu mi také řekl, že ohřívat užitkovou vodu tepelkem dává smysl tak od 5 lidí a víc. Navíc jde o byt, kde budu 5 let a poté bude na pronájem, tak mě to ani tolik nepálí.
Odpovědět
@jonas_kopp a topení tepelném dává smysl od kolika lidí? Vždyť to je nesmysl. Žádná další investice na vytápění TUV kromě tricestneho ventilu není a i u natáčení TUV je efektivita stále vyšší než 1:1 i když taa teplota je už vysoká..
Odpovědět
Profilova fotka
@doog https://www.woltair.cz/blog/ohrev-vod... cituji: "Obecně se investice oproti tepelnému čerpadlu bez možnosti ohřevu teplé vody zvýší o 30 000 Kč." To samé mi řekl technik Acondu. Přidávám cenovou nabídku Acondu, které nepočítá s ohřevem užitkové vody. Já jsem se svými tepelnými ztrátami tak, že mi stačí tohle menší čerpadlo. Větší pak stojí o 50 000 více. Pokud bych chtěl ohřívat užitkovou vodu čerpadlem, musel bych nejspíše připlatit 50k za lepší čerpadlo a pak ještě 30k (viz odstavec výše). A teď mi řekněte - za jak dlouho se mi vrátí investice 80k (respektive 80k minus cena elektrokotle)? Já se tomu a priori nebráním, jen mi to prostě moc nevychází.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog Ještě přidávám ceny akumulačních nádrží s průtokovým ohřevem: https://www.domintex.cz/akumulacni-na... Napsal jsem Acondu, aby docenili variantu s ohřevem TUV, tak to sem pošlu, až to budu mít.
Odpovědět
@jonas_kopp vždyť je to celé nesmyls, proč by jste musel pořizovat výkonnější čerpadlo? Princip ohřevu tuv pomocí tč je takový, že ohřívaná kapalina tč předává teplotu tuv pomocí výměníku v nádobě tuv. Takže jde jen o to, že tč jede na horních limitech toho, na kolik dokáže vodu ohřát (u tč které máte naceněné je to max 70stupňů, takže jen vám TUV bude snižovat SOP). Takže jediné co potřebujete, je třícestný ventil (aby přepínal mezi topných okruhem a tuv) a nádobu tuv s výměníkem. Investice na 3cestný ventil a nádobu tuv s výměníkem a ideálně jednou patronou (v případě že by jste potřeboval rychle dotopit nebo jako zálohu při poruše tč)- cca suma sumárum 20 až 25tisíc? (samozřejmě dle velikosti nádoby - výroba dražice, např: https://www.topenilevne.cz/drazice-ok... ). Porovnejte s investicí na elektrokotel a nádobu bez výměníku - a jste na stejných, ne li vyšších vstupních nákladech s dražším ohříváním tuv. Rovněž pokud to co jste dal jako cenovou nabídku platí pro variantu bez natápění tuv, tak proč je tam proboha akumulační nádrž? To TČ má snad ještě on/off kompresor? Celé mi to připadá, že Vám ten topný systém navrhnul někdo, kdo se v problematice minimálně 5 let už nepohybuje. Být vámi, tak oslovím ještě další výrobce a ne jen acond, pokud vás takhle tahají na nesmyslech. Jinak zpět k původnímu dotazu, systém který popisujete má v "seriové" produkci (rozuměj cenově dostupné) například Panasonic se svou aquareou (více zde: https://www.aircon.panasonic.eu/CZ_cs... )
Odpovědět
@jonas_kopp k vámi navrhovanému systému možná ještě blíže: http://www.klimatika.cz/wp-content/up... strana 22 a 23
Odpovědět
Profilova fotka
mam acond,pro-n, jsme 3, instaloval znamy, ktery dela profi dvoustupnove klimatizace a dela to cely zivot, topenar zapojoval. ekonomicky je uplna blbost ohrivat vodu elektrokotlem, nase sestava je - tepelko - hydromodul (obsahuje bivalentni topnou patronu, elektrorozvadec, trojcestny ventil) - drazice OKC 250 - obehove cerpadlo pro uzitkovou vodu. mam nachystane trubky na klimu, klima zatim neni osazena. klima bude mit VZDY lepsi vykon a efektivitu nez ochlazovat neco fancoilem. to je takove aby se nereklo, to uz muzete rovnou chladit podlahovkou ( coz zkusim toto leto), acond pro-n to umoznuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog + @ktz Díky oběma za cenné info ohledně ohřátí TUV. Nechám to zkonzultovat dalším člověkem. Co se týká toho chlazení - jednotka, kterou posíláte, vypadá pěkně, ale je tedy dražší a má hlavně fakt velký akustický výkon při vytýpění (Acond preferuji právě kvůli tichosti, další argument je dostupnost a česká výroba): Acond Pro-N: 48 dB(A) Panasonic Aquarea EcoFleX: 61 dB(A)
Odpovědět
@jonas_kopp I panák je česká výroba https://plzen.cz.panasonic.com/tepeln... , venkovní jednotku máme z Malajsie. Každopádně si zkontrolujte, jestli potřebujete do bytu TČ o výkonu 9kW. Máme pro barák 5kW a teď už vím, že jsem měl vzít je 3kW verzi. Co se týká hluku, tak mi přijde dost tiché (akustický výkon 55dB), třeba proti sousedovic Vailantu.
Odpovědět
Profilova fotka
No. Nechtěl jsem to tu zaplácávat detaily, ale jde o dvě bytové jednotky v rámci rekonstrukce rodinného domu (druhé podlaží a podkroví, pode mnou bude byt vytápění plynem jiným majitelem). Na výpočet ztráty ještě čekám, bez toho samozřejmě neobjednám tepelko - dům bude mít trojskla, 20cm polystyrenu, podkroví 22cm PIR. 55dB je oproti 48dB o víc než 200% hlasitější. @doog - Ještě mě napadlo k té 100l akunádrži, kterou mám v návrhu - nemůže tam být kvůli odmražení? Protože Acond PRO je monoblok.
Odpovědět
@jonas_kopp To samozřejmě máte pravdu, ale otázka, je jestli je to problém. https://eprehledy.cz/hlucnost-decibel... Abych nebyl úplně off topic: fancoily se normálně v administrativních budouvách používají, ale je třeba doržet pár věcí: pokud není odvod kondenzátu, musí se buď zajistit teplota chladící vody pod teplotou rosného bodu nebo by na trubkách mělo být čidlo kondenzace (rosnička), které zajistí zavření ventilu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kofejn Ad fancoily: Jseme ve fázi projektu, takže odvod kondenzátu není problém zajistit. Moje idea je taková: - budu mít kvalitní tepelnou izolaci, to je základ zastínění oken - pokud ani to nepomůže, zapnu chlazení do podlahy (tam by mělo být nějakých 20-30w/m2 chladícího výkonu) A já řeším, jestli se nepřipravit na to, kdyby ani tohle nepomohlo. Dny plná horka budou rozhodně častější, tak mi fancoil jako další prvek asi dává smysl. Nemyslím si, že v mém případě dává smysl investovat do klimatizace, když už jednou platím tepelné čerpadlo, izolaci a zastínění.
Odpovědět
@jonas_kopp Je to na Vás, příprava pro fancoily není zase tak laciná: musí být zaizolované trubky nenasákavou izolací, přívod elektriky a odvod kondenzátu. Každopádně proti chlazení podlahou pomůžou se snížením vlhkosti.
Odpovědět
@jonas_kopp mit tam jakukoliv akumulacku kvuli odmrazovani je nesmysl. Drive se delaval ten system pro on/off tepelka tak, ze se natapela nejaka akumulacni nadrz a z tama pak topny system odebiral teplo. Ale u inverter kompresoru je to nesmyslne reseni ktere prodrazuje cely system. Jinaknosobne kdybych se mel rozhodnout mezi facoily a klimou, dam klimu. Cenove to opravdu vychazi +/- podobne ale uzitnost klimatizace je uplne nekde jinde. Jinak ja mam taky doma monoblock tc, dobre izolovany dum s nizkou akumulaci, predokenni stineni (na jizni morave) ale stejne pri delsich tropech teplota zacala stoupat nad 23 stupnu - tak jsem chladil podlahou (ale jen v mistnostech neobyvanych, je to totiz pocitove dost neprijemne na boso..) a stacilo to. Kazdopadne mam nachystanou pripravu na klimu, takze ve chvili kdy budu pozadovat lepsi ucinost nebo komfort, jen namontuji klimatizaci. Takto bych to doporucil i vam.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?