Chytré ovládání teplovodního podlahového topení - zkušenosti

Ahoj všem, má tady někdo zkušenosti s "chytrým vytápěním" - ovládáním podlahovky pomocí mobilu ať už doma přes WIFI nebo na dálku, když jste na cestě domů apod? Vím, že existuje LOXONE, ale prý jsou celkem drazí a jsou i prý jiná řešení. Ptám se, protože máme dělat rozvody vody a elektra a tak bude třeba elektrikáři říct "Hele tady u rozdělovače bude třeba zásuvky" a " z každého pokoje kábl od termostatu" atd. Budu rád za každou radu, protože nevím jak bych řešil situaci, kdy sedím v obýváku, mám zatopeno v krbu a termostat dá povel vypni kotel a v ostatních místnostech se také logicky přestane vytápět a fakt nebudu chodit s termostatem tam a zpět. Tak otevřu aplikaci a vyjede mi 5-6 místností a jen nastavím co chci a podle toho termohlavice "zaškrtí nebo pustí ventil". Může mi to tady někdo přiblížit - dát tip na firmu (s cenovkou) nebo třeba řeknete, že je to hloupost...určitě beru všechny rady. Díky moc. (Bungalov 4+kk - cca 115 m2 podlahové plochy)
Odpovědět
1
2
5
@martas85 Máte zhruba tyto možnosti 1) nechat regulaci jen na ekvitermu v kotli. Tedy žádný prostorový termostat. Teplota místností se upraví nastavením průtoků na rozdělovači. Tepovodní podlahovka má vysokou samoregulační schopnost, takže zbytek si vyrovná samoregulace. Toto je v podstatě klasika, je to nejlevnější a nejjednodušší varianta 2) zónovou drátovou regulaci. V každé místnosti budete mít termostat,propojený kabelem s centrální rozvodnící u rozdělovače. Rozdělovač bude osazen termopohony. Cena cca 10000Kč např regulace SALUS. 3) zónovou bezdrátovou regulaci. V podstatě to samé, jen nepotřebujete drátové propojení. Na druhou stranu to znamená starat se o baterky a samozřejmě výrazně vyšší cena odhadem tak 20000Kž 4) to samé jako v předchozím případě, ale naví s ovládáním pomocí imobilu a internetu. Např se podívejte na regulaci od Jablotronu. Cenově ale budete někde kolem 30000Ký. Základní otázkou je, jaký máte zdroj tepla. Pro plynový kotel nebo TČ nejsou varianty 2 a výše moc vhodné Další otázkou je typ teplovodní podlahovky. Pokud se jedná o PT s malou akumulací, mají všechny varianty opodstatnění. Naopak pokud se jedná o PT s velkou akumulací (trubky zalité silnější vrstvou betonu) pak vyšší varianty ztrácejí smysl. Jejich setrvačnost je tak velká, že třeba při zatopení v krbu PT přestane topit až krb vyhasne
Odpovědět
@zubr487 Super poznatky...uvažoval jsem o bodu 3 a 4. Zvazujeme ale cementovy poter jako "zalivku" podlahovky.Každopádně moc děkuji za jednoduché a výstižné varianty.
Odpovědět
@martas85 Především bych chtěl zdůraznit to, co psal přede mnou @zubr487 : Podlahové systémy mají velkou setrvačnost a tak se příliš nehodí k přerušovanému vytápění a úspory jsou minimální. Úspor lze dosáhnout spíš tak, že v přechodném období (jaro, podzim) se zatopí v kamnech aby se "zavlažilo" a centrální topení je mimo provoz. Tak se dá posunout začátek i konec topné sezony o dva tři týdny, a to už úspora je. Poznámka pod čarou--------------- Pokud se týká LOXONU: regulaci lze provést (příklad až pro 8 zón) pomocí centrální jednotky (12 000,-) modulu 1-wire (3600,-) teplotních čidel (á70,- nebo s měřením vlhkosti 150,-, čidla jsou propojena mezi sebou a do rozvaděče vede jen jeden kablík s 3 vodiči), termoelektrických hlavic (650,-). Lze jakkoli naprogramovat , ovládat mobilem či po netu.. Problém je ten, že LOXONE je až moc chytrý a proto se jeho použití jen na topení až tak nevyplatí. Ale přidáš-li další dva moduly za 18 000,-, získáš inteligentní ovládání žaluzií či rolet (10 oken) , které by jinak stálo kolem 45K a bylo by hloupější.
Odpovědět
Mám doma Loxone, ale regulovat teplovodní podlahovku s ním nebudu. Nemá to smysl. Změna byť o 1 stupeň se ti projeví za 2-3 hodiny. Nejlépe si to je jednu zimu nastavit na průtokoměrech a pak už na to v životě sahat nebudeš muset. Být tebou, udělám si přípravu (natáhnout UTP + třeba CYKY 3*1,5, nebo 5*1,5 od rozvaděče do rozdělovače) a vyzkoušel bych to nejdříve bez regulace. @zubr487 bod 2 se mi tedy zdá strašně podhodnocený. Máš tam cenu termostatů?
Odpovědět
@martas85 Nenapsal jste čím budete topit. Elektrokotlem ? I tak zálivka betonem znamená polo až akumulační PT, neboli velkou setrvačnost. Především zapomeňte na Vaši úvodní představu vypínání kotle prostorovým termostatem. To je neustále se opakující nešvar kdy se pak majitelé diví, že to nejde nastavit, Stejně tak představe, že si zatopíte v krbu a nejakou telefonní aplikací si upravíte teploty je nesmyslná, Počítejte s tím, že novostavba bude mít průměrné nároky na výkon topení kolem 2 kW. Jakmile zatopíte v krbu, bude docházet k přehřívání a nic s tím žádná superregulace neudělá. Pokud plánujete časté topení v krbu, tak se poohlídněte po akumulačních krbových kamnech. Pro interní komfort je spíěe vhodné investovat do automatické regulace zastínění jak naznačil pepitoczse . . davex já jsem uváděl ceny nejlevnější drátové varianty zonováho topení. Centrální svorkovnice je cca 3500, termostat 500, termopohon 600.
Odpovědět
@martas85 Mame maly bungalov, neco malo pres 100m2 s teplovodni podlahovkou a elektrokotlem. prvni zimu jsem nastavil prutoky v okruzich a mam nastaveno. Nemam ekviterm (moje blbost, nevedel jsem a neresil to), takze obcas v zime pri silnych mrazech jen prenastavim teplotu topne vody (zmena v ramci stupne, max dvou) a hotovo. Jakakoliv dalsi regulace mi prijde naprosto zbytecna / kontraproduktivni vzhledem ke zpusobu topeni.
Odpovědět
@zubr487 No ale taková představa je reálná.Dám příklad...někdy je počasí takové a někdy zase takové...nebudu topit přece za každých okolností stejně.Zbytečně bych protapel.Jak píše PEPITOCZ , dá se takto přesně oddálit přechod mezi sezonami.Dále někdy není taková zima a chci topit na 21....prijdou z ničeho nic mrazy větší a chci razem topit na 23. Nebudu přece pořád chodit otáčet "kohoutama" na rozdelovaci.Do toho jedno dítě má rado tolik stupňů, další není doma....tak tam dam 18st. Za dva tydny dojede...chce mít 23st. To bych si tam mohl ustlat.Nastavit jednou a uz do toho nelozit-pro mě nereálná představa. A přesně takto to funguje, apka v mobilu která dá pokyn otoc ventil tak aby bylo 23...otoc ventil...aby bylo 20. To jak rychle to reaguje nevím přesně ale ano určitě takto na dalku to funguje.A co ja vim, tak soused ten to nastavoval nevim jak dlouho a říkal že už nikdy by to.nastavovat nechtěl. Před koupelí chci třeba z dosavadních 20st chci zesílit, zase jdu ke kohoutu.Nejsem ten typ člověka co jednou něco nastaví a tak mu to jede pořád a sem tam si v zimě jednou něčím otočí.Takto mám pod dohledem všechny pokoje a když v nich nikdo není...natukam teplotu kterou tam chci mít....a je to jak kdybych k tomu rozdelovaci přišel...je to úplně stejny princip....akorat otacim hlavicemi na.dálku.A to jak rychle to zareaguje bude stejne i jak při manualnim otáčení ventilu tak i při ovládání na dalku.Chodit po baráku...a zjišťovat...jeee tady je moc horko...jdu to sestelovat...tady mi to topi málo jdu sestelovat....mělo by to fungovat právě takto....že zadam teploty jednotlivych místností a ty tam prostě budou.
Odpovědět
@martas85 Moc pěkná teorie. Až to celé postavíte, tak nám napište, jak to funguje. Např. zda se Vám podaří před koupelí zvednout teplotu a zda udrříte v jednom pokoji 18C a ve druhém třeba 23C. Předpokládám, že stavíte novostavbu. To znamená, že máte nebo budete mít vysoký tepelný odpor obvodových stěn a proti tomu bídnou izolaci příček. Ve výsledku to znamená odhadem max 2-3C rozdíl pokud vypnete topení v jedná místnosti. Nevím jak u Vás, ale já jsem nikdy nedonutil děcka zavírat dveře. Takže nejjednodušší je topit v celém domě na stejnou teplotu. Vaše představy platily ve starých domech s radiátorovám topením. V moderních NED domech je to jiné. V každém případě doporučuji nejprve realizovat jen variantu 1 a pak se rozhodujte zda budete investovat do dalších sarapatiček. Nevím čím budete topit. Ve spojení s TČ to znamená výrazné prodražení celého topného systému a navíc si zhoršíte účinnost topení a tepelný komfort.
Odpovědět
@zubr487 Budeme mít plynovy kondenzacni kotel.Je mi jasné že nějaké teplo pujde z chodby ci okolních pokojů...ale že by se to až tak naakumulovalo do stěn....že by to najednou zvýšilo teplotu v pokoji druhém...to nevím.A myslim, že když budu vědět, že půjdu do sprchy za hodinku, tak věřím tomu, že to nebude problém aby se vice pootevrenim ventilu na dálku teplota tady nazvýšila.Uvidíme...vyzkoušíme.
Odpovědět
Nečetla jsem příspěvky přede mnou, ale u teplovodního vytápění podle mě termostaty úplně zbytečné.
Odpovědět
@martas85 Nevím v jaké fázi stavby jste. Osobně bych Vám spíše doporušil použít TČ. Pokud použijete nějaký levnější typ (např. LG,Panasonic,Fujitsu), budete mít investiční náklady srovnatelné. Provozní náklady TČ budou mírně nižší a navíc umí i chladit. Pro Vaši velikost domu budete mít TZ mírně pod 4kW. To znamená, že průměrně budete topit výkonem kolem 2 kW. Jen to Vám komplikuje výběr kotle, protože by jste měl použít kotel s modulačním rozsahem od těch cca 2 kW, U kondenzačních kotlu rychle padá účinnost s nárustem teploty oběhové vody. Vhodnější je proto trvalý chod s minimální počtem přerušení. Vy si tam dáte regulaci, která v podstatě náhodně uzavírá okruhy a klidně naráz uuzavře věechny. Výsledkem budou vwlice pravděpodobně problémy s cyklováním kotle. Pokud máte vybraný kotel, tak se pro tento typ podívejte do diskuzí na cyklování kotle. Podívejte se třeba na diskuze na Energoportálu nebo TZB. Takže je vysoce pravděpodobné, že touto regulací neušetříte, ale naopak budete mít vyšší náklady a horší komfort. V podobném domě se opravdu teploty sttavebních konstrukcí a nábytku srovnají na téměř shodné teploty. Jen budete mít nepatrně vyšší teplotu podlahy. Navíc pokud budete mít rekuperaci tak ta taky srovnává teploty mezi místnostmi prostředníctvím rekuperačního výměníku. Pokud chcete rychlé zvednutí teplotu v koupelně, tak si tam dejte žebřík. Stačí jen elektrický, nebo případně nakombinovaný napojená na jeden okruh rozdělovače,
Odpovědět
@martas85 Zkušenost s podlahovým vytápěním a akumulací asi není žádná, že? Píšete tu totiž představu, která možná funguje u starších ne úplně izolovaných domů s klasickým vytápěním radiátory atd. U nových domů s nízkoteplotním vytápěním nic takového jako "hodinu před koupáním zvýším teplotu" nefunguje. Není to sálavé teplot, je to záležitost akumulace a pro vás je podstatné dům naakumulovat a tuto teplotu plus minus udržovat. Vypínáním/zapínáním či přenastavováním jednou nastaveného systému neušetříte vůbec nic. Jakékoliv smart technologie s mobilní regulací na dálku s tím, že si cestou z práce zapnete topení, jsou vyhozené peníze. Tento způsob vytápění se prostě chová úplně jinak, než si myslíte.
Odpovědět
Článek se načítá
@lukoid Mrkněte sem.... https://www.svepomoci.cz/stavba-domu/...
Odpovědět
@martas85 A co s tím? Už jen to, že pouští do podlahy při -9 °C vodu o teplotě 40 °C, značí, že mu to úplně nefunguje tak, jak by mělo. To je pro vás v něčem inspirativní?
Odpovědět
@martas85 Pročtětw si ten článek ještě jednou a přemýšlejte 1) pán je možná z energetiky, ale neví na co je ekviterm. Ten automaticky upravuje teplotu oběhové vody podle venkovní teploty. Takže pokud by ho nastavil správně, nepotřebuje žádný další regulátor pro korekci při změně venkovní teploty 2) topí jen 7 h denně od 15.00 do 22.00. Proč ? Znamená to, že kotel musí topit 3x vyšším výkonem a z toho plyne zbytečně vysoké teplota oběhové vody a horší účinnost. Při teplotách pod 50C strmé stoupá účinnost s poklesem topné teploty z hodnoty cca 85% až někde k 110%. Tímto pitomým přerušováním se připravuje o cca 3 až 5% účinnosti. 3) Topí 7h a za zbylých 17h mu teplota poklesne o 1C. Stejná je rychlost natápění a vy si mysléte, že stačí hodinu předem zaklkat zvedne se Vám teplota v koupelně. Na duhou stranu to také znamená, že jak uvádí mu v průbehu dne kolísí teplota v místnosti od 22 do 23.5C a teplota podlahy kolísá od vychladlé podlahy do nějakých 25C. To má být komfort ?. Já tyto nesmysly nemám a teplota v interiéru včetně teploty podlahy je celý den prakticky konstanní. 4) Pokud zatopí v krbu, tak se mu vyne okruh. To je fajn ale k ničemu, protože naakumulovaný beton topí dál. Sám tam uvádí, že po vypnutí topení teplote ještě dále stoupá o 0.5C. 5) Píše tam, že topí na 23C a v ložnici na 18C, ale teplota takto neklesne. To je to, co jsem psal. Přetoky mezi místnostmi stačí k vytopení sousedních místností. Normálně se do PT topí trvale konstantní teplotou, která se mírně koriguje podle venkovní teploty (ekviterm). Zbytek zařídí samoregulace. V jeho případě by stačilo topit průměrnou teplotou např. 26C. Pro interní teplotu 23C je rozdíl 3C. Výkon je zhruba lineární funkcí teplotní diferenci. Neboli 3C v tomto případě odpovídá 100% výkonu. Jakmile stoupne interní teplota o !C, klesne diferenca na 2C neboli výkon klesna na 60%. Při nárustu na 27C klesne výkon na 0%. Nepotřebujete žádný regulátor. Funguje to samo. Autoregulace podlahovky ale funguje tím lépe, čím nižší teplotou oběhové vody topíte. .
Odpovědět
@zubr487 Ok...noo...tak děkuji.
Odpovědět
@zubr487 Musím souhlasit - jestliže je TP větší vrstvy je nadměrná regulace spíše na škodu - ekviterm stačí. Pán pravděpodobně topí elektrokotlem a má druhou sazbu. Nejlepší je nastavit nízkou teplotu vody třeba 35C a nešahat na to. Také je otázka kam akumuluje.
Odpovědět
@martas85 Ti poradím - na to LOXONE se vyprdni 8-)
Odpovědět
@profitechnik Jen pro informaci. Pán z odkazu i tazatel má nebo plánujé plynový kotel. To ty představy o zonove regulaci ještě víc kopmlikují.
Odpovědět
@zubr487 No ok, tak pak to nedává smysl. Přeregulovaných systémů, kde si lidi stěžovali, že to nefunguje jsem viděl.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Tak určitě děkuji za názory. Jedná se mi o jednu prostou věc. Jsem laik. Máme hotové rozvody vody a budeme dělat elektriku a chtěl bych jestli by mi někdo poradil s touto věcí. Nastíním proč jsem tu regulaci chtěl. Máme zamýšlenou krbovou vložku. Nyní jsme v pronájmu /ve starším domku/, kde je jeden bezdrátový termostat a v momentě, kdy teplota dosáhne požadovaných stupňů tak se vypne topení všude a tohle opravdu v novém domě nechci. A pokud by tento termostat v novém domě byl takto v obýváku, kde si například přitopím krbem, logicky vypne topení v celém domě, protože dosáhne požadované teploty. Otázka je tedy jednoduchá...Jak udělat to, aby mi tohle neudělalo a např. v obýváku to nepojede protože topím krbem (nebudu přece přenášet termostat někam jinam z obýváku).Zároveň ale chci temperovat ostatní pokoje, které jsou pro děti (ale zatím děti nemáme a proto stačí např. 18 stupňů) A určitě nechci chodit pořád štelovat průtoky podle počasí. V létě je to pohoda, ale pak jsou přelomové měsíce, kdy chcete lehce zapnout topení a přitopit si jen v obýváku krbem (protože ten je jen pro obývák , bez výměníku ). Je mi jasné, že regulace u podlahovky s plynovým kotlem je problémová a vím, že akumulace- doběh a náběh vyhřáté podlahy nereaguje na to, že teď nastavím na 18 stupnů a bleskem je tam 18. Ale jde mi o to, abych z pohodlí nastavil teplotu v jednotlivých místnostech a pořád nechodil a seřizoval a točil s průtoky. A pak najednou je týden chladněji, tak zase. Zároveň chci aby měl člověk v dané místnosti (pokoj, ložnice...) možnost si danou teplotu sám nastavit např. na nástěnném termostatu a ne, aby, když nám někdy děcka řeknou - jeden je zimomřivej a druhej má rád chladněji říkali: "Mě to zvedni, mě to sniž" a podobně. Prostě buď si to tam nastaví sami v pokoji pro daný pokoj a nebo prostě si to budu řídit na mobilu s tím, že budu akceptovat - náběh a doběh. Nebo nevím jak to řešíte vy? Jestli tedy termostat do každé místnosti nebo nevím...Jsem laik, nechám si určitě poradit, ale jeden termostat si myslím je k ničemu, protože tak se mi vypne vše, když si přitopím v obýváku a bude tam termostat a dosaženo požadovaných stupňů. Možná je to hloupý dotaz, ale nechápu princip. A pokud je třeba nějaké čidlo či termostat do jednotlivých pokojů, musím řešit drážku, materiál atd. navíc...tak než se to celý omítne. Raději teď než později. Tak díky moc za vaše názory a omlouvám se za slohovku :-)
Odpovědět
@martas85 Pokud nevěříte, že regulace je v podstatě zbytečná a budete potřebovat často měnit teploty, tak si dejte do všech místností s okruhy PT krabice pro zamontování termostatů. Z každé krabice natáhněte k rozdělovači PT jeden kabel CYKY 3x1.5 a jeden kabel UTP. Dále natáhněte kabel CYKY 3x1.5 od rozdělovače ke kotli. Pokud zjistíte, že Vám minimální regulace nevyhovuje, můžete doplnit nějaký typ zónové regulace. UTP kabel můžete použít pro např. Loxone a CYKY pro nějakou drátovou verzi zónové regulace. Jedna z nejlevnějších verzí je regulace od f Salus. V tom případě doplníte k rozdělovači PT elektrický rozvaděč např. KL06 napojíte na něj ty kabely od termostatů a do rozdšlovače přidáte termopohony ovládané z KL06. Takže termostaty prostřednictvím KL06 ovládají termopohony. KL06 vyhodnocuje požadavky a podle toho ovládá kotel. Nejdražší položka jsou termostaty. Tady doporučuji používat používat verze s PWM modulací a tichým spínačem. Tato regulace je jedna z nejlevnějších. ale neumí ovládání telefonem. Já nevím o žádné verzi drátové regulace, která to umí. To pak musíte jít do dražších bezdrátových verzí nebo k nějakých inteligentům typu Loxone.
Odpovědět
@zubr487 O to, že tomu nevěřím, o to tady nejde. Nemusím to mít, pokud mi někdo vysvětlí princip jak řeší např. přechodné období (nebo i jiná období), kdy si člověk zatopí krbem v obýváku a má tam termostat a ten mu vypne topení v celém domě.Ok - v obýváku topit tím pádem zase až tak nemusím, ale chci, aby mi jeli ostatní pokoje. Co pak udělám? Přenesu z obýváku termostat na chodbu? Za týden je třeba zase venkovní teplota o 10 stupňů výše a potřebujete topení stáhnout, zase půjdu přiškrtit průtoky? Snažím se přijít na to, jak by bylo možné ovládat teplotu v jednotlivých pokojích, pokud vidím nějaký výhled počasí...a nechci chodit do technické místnosti tam a zpět a reguloval jednotlivé pokoje, protože někomu vyhovuje 18, někomu 19 někomu 22 stupňů. Jinak samozřejmě nepotřebuji nutně nebo neprosazuji zonovou regulaci. Jsem laik a nevím jak se správně při této regulaci u rozdělovače postupuje tak, aby to člověk právě nerozhasil a abych kdykoliv co nejsnadněji "přidal či ubral" topení v jednotlivých místnostech.
Odpovědět
Profilova fotka
Žádný termostat bych nedával, použil bych ekviterm (pouze venkovní čidlo teploty, kotel upravuje drobně teplotu topné vody podle průměrné venkovní teploty). Tím máte pořešené ty vlivy počasí. Když se vyladí cca během první topné sezóny průtoky, tak nejsou podle mne potřeba už žádné další zásahy - osobní zkušenost. Jak často potřebujete měnit teploty v místnostech, krom toho obýváku s krbem (viz dále)? Když zatopíte v krbu, tak myslím, že krb ohřeje vzduch v obýváku, potažmo podlahu a ta přestane předávat teplo z podlahovky - to je ta samoregulační schopnost - je třeba si uvědomit, že teplo se předává jen tam, kde je rozdíl teplot v obou prostředích. To samé, pokud vám např. přes velká okna bude podlahu ohřívat slunce...
Odpovědět
@martas85 Psal jste něco v tom smyslu, že budete dělat omítky a musíte rozhodnou co kam natahat. To jsem Vám snad odpověděl jasně. Pro jistotu natáhněte do každé místnosti ty dva kabely a krabice zavíčkujte. Až budete bydlet, uvidíte sám zda to má význam. Pak můžeme řešit jakou verzi a co s tím dál. Nechce se mi číst co jsme Vám napsali, ale určitě nikdo z nás nedoporučoval vypínání kotle prostorovým termostatem někde v místnosti. To se sice taky používá, ale ten prostorový termostat musí být někde v neutrální místnosti. Třeba na chodbě. Psal jste o nastavování teploty jednotlivých místností pomocí mobilu. Tomuto požadavku se říká zónová regulace, proto o tom píšu. Já žádný prostorový termostat nemám. V přechodném období (třeba nyní) nezapínám PT. Jen pokud se venku ochladí, tak si malinko přitopím v krbu. V topném období běží PT trvale prakticky na konstantní teplotu oběhové vody. Podle venkovních teplot se jen mírně mění teplota v rozsahu asi od 25 do 35C. Na regulace průtoků nešahám. Pokud vím, že budu topit, vypnu PT hned ráno. Já ale mám nad krbem rozvod teplého vzduchu, takže se vytápí i sousední místnosti. Pokud normálně topím a chci zatopit v krbu, tak PT neřeším. Nemá to prakticky význam, protože stejně topím jen dvě hodinky a za tu dobu PT nestačí vychladnout,
Odpovědět
Udělej si přípravu, jak píše zubr, a zatím se na to vykašli. Pak vyřeš ekviterm, jak píše petr a v životě si žádné termostaty do místností dávat nebudeš. Já mám rád automatizaci, dělám v tom, mám doma Loxone, ale ovládání vodní podlahovky jsem vyhodnotil jako vyhozené peníze. A to, že jednomu dítěti bude vyhovovat 19 stupňů a druhému 20? Kravina. Je blbost a zbytečnost chtít v každé místnosti jinou teplotu. Chladnější ložnici chápu, ale mít v jednom pokoji 21 stupňů a v druhém 22 je blbost. To potom to dítě, které půjde do obýváku tam nebude moct být, protože manželka má ráda 23°C?Pokud budeš mít vymyšlený krb nějak rozumně, tak v přechodném období nebudeš topit plynem třeba vůbec a bude stačit na vytopení domku jen krb. Ideální pro podlahovku je ji zapnout a nechat ji, ať si žije vlastním životem, jen trochu upravit průtoky.
Odpovědět
Já nemám Loxone, mám Foxtrot, mám v něm i teploty ve všech obytných místnostech, ale okruhy podlahovky nijak nereguluju. Dokonce jsem si nechal do rozvaděče přivést kabel, ale není zapojený. Dvě zimy potvrdily, že to skutečně není potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
Prosím, můžete vložit konkrétní výrobek ekviterm, který se instaluje? Děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jakky111 To je (alespoň co jsem viděl) záležitost konkrétního kotle/tepelného čerpadla a jeho příslušenství.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr86 takže, pokud budeme mít elektrokotel, ekviterm bude jako příslušenství k dokoupení?
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?