Cirkulace TUV v domě

Ahoj, mám dotaz ohledně provozu cirkulace TUV v domě. Máme jí nainstalovanou s čerpadlem Grundfos COMFORT 15-14 B PM. Je to jen "hloupé" čerpadlo s možnosti ON/OFF. Nyní mám v zásuvce osazené spínací hodiny a nastavené časy provozu na ráno a večer. Vždy dojde k velmi rychlému poklesu teploty v bojleru vlivem tepelných ztrát v prochladlém potrubí. Moje otázka je, zda je lepší provozovat cirkulaci tímto ON/OFF systémem, kdy dojde k neustálemu ohřevu/vychlazování potrubí TUV nebo je lepší provozovat cirkulaci TUV trvale, kdy čerpalo poběží neustále, trubky se prohřejí a voda se bude ochlazovat jen tepelnými ztrátami? Jak to máte vy? Co je podle vás lepší a proč? 🙂
Odpovědět
Pokud je čerpadlo spuštěné v době Vaší potřeby, tak je to plně komfortní a celkově levnější než při stále spuštěném čerpadle.
Odpovědět
@rosta6 Z hlediska spotřeby energie, čím je v trubkách teplejší voda, tím máte větší ztráty. Pokud tedy můžete čerpadlo automaticky vypínat, třeba když nejste doma, tak ta voda v trubkách po nějaké době vychladne, čímž se snižuje tepelná ztráta a začínáte šetřit. Další úspora je dána tím, že nemusíte napájet čerpadlo, které také něco žere. Je to vždy kompromis mezi spotřebou a komfortem. Cirkulaci si většinou pořizují ti, co spotřebu až tolik neřeší a chtějí si připlatit za komfort.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jako uvádět úsporu u napájení čerpadla je samozřejmě hloupost i v dnešní době drahé energie. Běžně se instalují a postačují pro cirkulaci TV, čerpadlová "koťatka" s příkonem 3-4W. Tady žádnou úsporu nevidím v kontextu toho, že bych měl ještě myslet na ON/OFF 😬 BTW cirkulace není primárně o komfortu, ale opět o ekonomice provozu. Takže cirkulace je otázkou hlavně délky rozvodu a režimem odběru vody... 🤔 No a abych taky odpověděl @rosta6, tak pro rozhodnutí o nějaké úspoře, je třeba znát ještě alespoň přibližně vaší spotřebu, její rozložení (kdy a kolik a pak cca délku bm rozvodu.
Odpovědět
@panlorenc Konkrétní čerpadlo má 7 W, což je pár stovek Kč za rok. Když se tazatel ptá na úspory, tak proč to nezmínit. Cirkulace je o komfortu a vychází (při cenách vody a tepla v ČR) vždy dráž. Není potřeba se o všem hádat a dělat v každém vlákně drama.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Nemáš opět pravdu....7W je běžný pro topnou větev třeba s TČ...ale rozhodně ne pro rozvody TV. Pro typický RD s cirkulací se osazují čerpadla 3-4W, kdy režim i normální setrvačný rozdíl na teplotě může běžet s příkonem 2W (pro potrubí PPR DN25 CV mám změřeno). Což může být třeba 200-250,-/rok...jenže to více peněz zase proteče ze studené vody. Vypínat cirkulaci nedává smysl jako vypínat podlahové vytápění (teplovodní akumulační).
Odpovědět
@panlorenc Koukni spíše, jaké tepelné ztráty jsou na potrubí v takovém průměrném RD s cirkulací. Pak možná zjistíš, že ta hlavní ztracená energie není v provozu čerpadla. V běžném RD nějaké vypínání čerpadla ekonomický smysl má.
Odpovědět
@panlorenc Konkrétní typ čerpadla je uveden v dotazu. Kdo chce šetřit, tak jistě ocení i těch pár stovek, ač je to jen jedna menší komponenta úspory. Rozhodující je samozřejmě úspora na ohřevu vody. Něco se zase ztratí na vytáčení studené vody, ale je to vždy méně, než kolik se vydá u cirkulace za ohřev. Nechápu váš agresivní útočný tón a proč přecházíte do tykání.
Odpovědět
@martin_s Pane Mirku... 😄 Smysl má zhasínat žárovku 40-60W tam, kde není třeba svítit. Nemá ovšem valný smysl každý den příjít domu a mít upomínku-jdi vypnout čerpadlo 😄 😄. Nechte tazatele si udělat názor ze všech komentů a neprosazujte tak tvrdošíjně ty vaše moudra.
Odpovědět
@panlorenc Vy si myslíte, že to bude tazatel vypínat ručně? To je nějaký vtip nebo to je myšleno vážně? Jakou 60 W žárovku? Bavíme se o úsporném provozu rodinného domu, nebo o osvětlení technického muzea? Nic si tvrdošíjně neprosazuji, odpověděl jsem na dotaz a vy jste se tady začal zase předvádět, že prý opět nemám pravdu, bohužel se sám opět mýlíte, což je lidské, avšak co už není úplně lidské je ta agresivita kolem toho. Kdlidně napište svůj názor, třeba mylný, ale bez zbytečných provokací a útoků na ostatní.
Odpovědět
@rosta6 Cirkulaci jsem vyřešil tak, že jsem ji nedělal a máme malý 10l boiler v kuchyni, který je spínaný podle časových plánů. Ostatní odběry TUV jsou blízko nádrže. Ztráty cirkulací nejsou vůbec malé, můžete se odpíchnout od kalkulačky na tzb: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-...
Odpovědět
@kofejn Dobrý den, máme stejný plán, mohu poprosit zda 10 l stačí a jak jej máte v kuchyni umístěn? 🙂 Děkuji!
Odpovědět
@m_i_r_e_k takových témat už bylo...tady si přečti a zjistíš že s cíle ušetřit každou korunu se tímto stane investice a zábava nadšence. https://diskuse.elektrika.cz/index.ph...
Odpovědět
Článek se načítá
@dvehrdlicky Chtěl jsem 5l, ale vodák mi to rozmluvil a doporučil 10l. Při mytí nádobí se stihne dohřívat, spirálu má 2,2kW a sedí na dnu rohové skříňky. Spínám ho ve všední dny ve 14-22h o víkendu 8-22.
Odpovědět
@rosta6 o tomto už to bylo hodně řešeno a v nedávné době kdy tazatele řešili že mají velké náklady na ohřev TUV. Mrkněte do hostorie. Jediné úsporné řešení je když vám čerpadlo pojede jen těsně před tím než tu vodu budete potřebovat jinak úsporněji vyjde odpouštět. A jen pro představu kdyby jste nechal běžet čerpadlo pořád tak provoz čerpadla vyjde na 500kc/rok. Plus velké náklady na ohřev vody možná až dvojnásobne.
Odpovědět
@edison101 Chod čerpadla má vliv na celkovou spotřebu naprosto marginální. Podle té kalkulačky na tzb by naše cirkulace při trvalém běhu sežrala skoro 1,5MWh ročně a to by bylo sakra znát. Cca 2x 13m potrubí do kuchyně, TUV 48°C, okolí 22°C izolace 13mm Mirelon, AlPex20x2,3 a ztráty vychází na 166W/m potrubí. Ve výsledku by to bylo míň, okolí se prohřeje a z venku je na zdi 28cm polyše, ale stejně jsem do kuchyně nachal dotáhnout jen studenou vodu 🙂. Takže rady: "nechat běžet cirkulační čerpadlo trvale" jsou fakt k nezaplacení.
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme napojené na vypínač na světlo v koupelně, čili když se rožne, spustí se čerpadlo. Kuchyni i malé wc máme oboje hned vedle TM, takže tam je to blízko a teplá teče hned. Poradil nám to elektrikář, který hledí na spotřebu a má to takto doma sám. Píšu pro inspiraci pro ostatní, tazateli to zřejmě nepomůže 😞
Odpovědět
@kofejn Ty ztráty jsou velké, ale 166 W/m mi přijde nějak moc. Mělo by to být cca o jeden řád méně.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Pardon, 166W je ztráta těch 25m. Díky za upozornění, zbytek by měl sedět.
Odpovědět
@kofejn ale já tazateli neradim aby nechal běžet čerpadlo pořád já jsem odpůrce toho kdo ví z jiných diskuzí že já jsem i odpůrce téhle cirkulace to je investice co se člověku nikdy nevrátí. A to že jsem psal kolik sežere čerpadlo kdyby jelo nonstop bylo spíše pro ty dva co se tu hádají 😁😁
Odpovědět
@edison101 Trvalý běh v tohle vlákně doporučuje jen jeden nick a vy to nejste. Jen jste se mi tu připletl. 😎
Odpovědět
Tady nejde ani tak o prikon cerpadla, ale o tepelne ztraty ktere jsou nasobne vyssi. Je zbytecne mit v okruhu tak teplou vodu jako v boileru. Jestli toho docilis tim ze snizis otacky cerpadla nebo tak ze ho budes mit 5minut zaple a 5minut vyple je celkem jedno, jen to cerpadlo bez plynule regulace bude mnohem levnejsi. Osobne to mam udelane tak, ze to chvili jede a chvili stoji (casy se daji nastavit v ridicim systemu bytu, stoji to v noci, kdyz zapnu alarm (nejsem doma) apod. Neni to ani tak o setreni za kazdou cenu, ale o zamezeni uplne zbytecnemu vyhazovani penez z okna. A hlavne cele to nic nestoji, jen kousek kabelu a pitome relatko za dvacku. Zbytek uz je jen otazka napsani software.
Odpovědět
@kofejn já bych dodal že izolovat cirkulaci 13mm izolace je veeeeeelmi poddimenzovane. Mělo by být minimálně 30mm. 13mm je tak na studenou vodu
Odpovědět
@roxtidy Ideální by to bylo do středu izolace pod podlahou, jenže zase tam může být spoj trubek. A zasekávat vodorovně do zdi takhle silnou trubku je asi na posvěcení od statika. Takže buď do podhledů, nebo AlPex v kuse podlahou. Past vedle pasti 🙂
Odpovědět
@kofejn nechápu proč by měl spoj trubek něčemu vadit? Já budu mít studenou vodu v úrovni první vrstvu polystyrenu. A teplou vodu + cirkulaci v druhé vrstvě polystyrenu ...na trubce bude izolace 30mm a ještě bude vlastně okolo samy polystyren.
Odpovědět
Já třeba nemám ke spoji v místě kam se nedostanu důvěru. Vedením ve zdi by byla porucha u vody vidět, v podlaze není šance. Kabely mám taky napojované jen v krabicích. Jinak co se týka ztrát, vedením trubek v podlahové izalaci toho víc udělat nejde.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?