Dá se v bungalovu dodatečně dodělat krb?

Vzhledem k napjatému rozpočtu přemýšlíme, že zrušíme krb. Máme projektovaný nízkoenergetický bungalov a topit budeme tepelným čerpadlem. Dal by se v budoucnosti dodělat krb? Bylo by to složité, když nebude komín, jen základy na něj? My si myslíme, že ne, protože strop je sádrokartonový a udělat dodatečně díru ve střeše asi taky není problém. Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
@snanok- jestli krb moc chcete,tak bych komín postavila hned. Dodatečně to asi jde,ale nechtělo by se mi v novostavbě probourávat nový strop a střechu.Podle mě je to dost velký zásah a to by mě určitě odradilo.
Odpovědět
@snanok Mam taky ten názor jako gabal.Nechali jsme si udělat komín .Ale krb bude později.
Odpovědět
Profilova fotka
@snanok Taky máme zatím jen komín a krb bude až budou někdy peníze.
Odpovědět
No my to máme jednodušší v tom, že je to bungalov a nemá pevný strop, ale jen sádrokartonový podhled zavěšený na vazníkách. Takže snad ani komín by neměl být problém. (Máme totiž naprojektovaný krb uprostřed místnosti a moc si nedokážu představit, že by tam místo krbu byl jen komín ( sloup)..:-( )
Odpovědět
@snanok A proč né? Spíš ti vyjde dráž, když budeš muset znovu volat střechaře, aby předělali střechu.
Odpovědět
To je asi pravda, ale já si spíš myslím, že ten krb nepotřebujeme a nakonec jej stavit vůbec nebudeme... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@snanok My to máme taky tak, ale nad sádrokartony máte určitě parozábranu a izolaci stropu a tu byste museli narušit. Všechno jde dodatečně udělat, ale je to pak dražší. Myslím, že po stavbě domu budu mít na nějaký pátek vyčerpáno, nechat si nějakou místnost znovu rozkopat :-).
Odpovědět
@yess99 my ještě nemáme ani základy :-) Tam je nějaká parozábrana? Hmmm, tak to bude muset ještě pořádně promyslet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@snanok Nad sádrokartonem musí být parozábrana a na to se dává ještě izolace stropu. My jí máme dost silnou, u bungalovu jsou největší tepelné ztráty právě stropem. Děláme si jí sami a pěkně kouše, už bych jí nechtěla rozebírat :-). Ta parozábrana by se neměla ničím narušit. Jsem jen laik, takže nějaký odborník ti to určitě vysvětlí fundovaněji.
Odpovědět
@snanok Ahojky, kamarad take topi tepelnym cerpadlem v nizkoenergetickem domku. Vyzdili komin, az pod strechu, ale strechou neprosli. Zaklad ma take. Rika, ze si udelaji krb az budou deti vetsi jen pro tu pohodicku. (takze jim topeni asi staci) V prizemi maji vsude dlazbu, takze uz ani nemusi o podlaze pod krbem premyslet. Pokud budete delat podlahovku (topeni), tak v miste, kde by mohl krb stat ji teda nedavejte. Jinak myslim, ze vsechno jde, ale musi se to promyslet. Muze se ale i stat, ze to nakonec bude o neco drazsi, nez by jste to delali hned najednou. (stavebni upravy,...) Promyslete to. My jsme o krbu "az pak" uvazovali nejdrive take, ale protoze budeme topit elektrikou, tak jsme se nakonec rozhodli pro krb s vymenikem, no a to uz se muselo resit ted :-)
Odpovědět
Komín stavět nemusíte, pokud na něj zrovna nemáte. Ve vašem případě by se dal pak dodělat nerezový komín až při stavbě samotného krbu. Průchod stropem a střechou nebude problém. Co se týče podlahové krytiny, tak na zem se dá položit např. sklo nebo něco podobného také dodatečně. Akorát bych viděla problém s přisáváním externího vzduchu ke krbu. To bych asi udělala hned a v podlaze zaslepila a normálně zakryla plovoučkou...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?