Digestoř - vzduchotechnika

Máme ostrůvkovou digestoř s přímým odtahem přes pultovou střechu ven. Kondenzát je odváděn trubkou nad parozábranou do odpadu, na který je napojena i pračka.. Zápachu zabraňují dvě zpětné klapky. Bydlíme týden, z toho digestoř použita asi 2x. Dnes z ní začala kapat voda a po odstranění spodní části (filtru a bodovek) se vylil asi litr vody. Voda průběžně kape skrz motor. Dál jsme ještě neměli sílu pokračovat. Když digestoř sundáme, uvidíme jen rouru z které kape voda a dál by to znamenalo sundat svítidla, sadrokarton, parozábranu, odhrnout vatu ..... šílená představa. Nemá prosím někdo nápad, čím by to mohlo být. Že by se voda dostávala přes odpadní trubku z pračky? Nedokážu si ale moc představit, že by se voda vytlačila až ke stropu. Kondenzát, který by neodtékal to asi taky nebude. Otvor ve střeše je v pořádku. MOc děkuji za rady.
Odpovědět
Příčina je neizolované a špatně vyspádované potrubí, ve kterém se sráží teplý vzduch z interieru. Jiné funkční řešení než trubku obnažit a opravit chyby není. Nějakou fotku z montáže nemáte?
Odpovědět
@requied Všechny trubky i odtah je nad parozabranou ve vatě. Je jí tam opravdu dost a dali jsme si na obalení záležet. Odtah digestoře je téměř rovně nahoru, a trubka na odvod kondenzu je vyspádovaná do té odpadní. Dělal nám to vodař, ale konzultovali jsme s jiným vzduchotechnikem. Tohle jako jediné jsme nestihli nafotit, dělalo se dost narychlo před záklopem sadrokartony. Může kondenzát být skutečně až 1 litr vody? Navíc jsme digestoř opravdu téměř ještě nepoužili. Děkuji za reakci.
Odpovědět
Může ho být i mnohem více než 1l. Trubka rovně nahoru je špatně. V cestě musí být lapač kondenzátu, nebo alespoň 2 kolena a mezi odbočka do kanalizace. Je potřeba zjistit jak to máte řešené. Třeba sundat digestoř a do trubky strčit kameru. Podle toho se pak bude pokračovat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@requied Dobrý den, zdá se, že tomu rozumíte, můžu se taky zeptat? :-) V domě, kam jsme se nastěhovali, je po předchozích majitelích komínová digestoř. Paní byla hodně malá, takže digestoř je umístěna nízko a my se o ni pořád boucháme do hlavy. Není to žádná zásadní závada, ale dost nás to otravuje. Dá se s tím něco dělat, nějak zkrátit ten komín a posunout ji výš, nebo je třeba ji vyměnit? A kdo by případnou úpravu udělal, samostatní řemeslník, nebo kuchyňské studio? Moc děkuju za odpověd!
Odpovědět
@evka2011 ve Vašem případně není čemu rozumět... potřebujete prostě zkrátit trubku na které digestoř visí. Nevím jak to u Vás přesně vypadá, ale toto by měl podle mě zvládnout prakticky kdokoli (truhlář, hodinový manžel, atd...)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?