Dohřev u rekuperace - ano nebo ne?

Profilova fotka
Zdravím, do bytu 85m2 chystám pasivní rekuperaci s elektrickým předehřevem (jednotka Nilan CT 200). Vytápění bude plynem do podlahy, dům zateplený 20cm polystyrenem, nová okna. Přemýšlím ale, co s dohřevem. Jde mi o to, když bude venku -10, aby mi z rekuperace nepadal příliš chladný vzduch. Vy, co máte nebo chystáte pasivní rekuperaci, jak to máte s dohřevem? Dává vám smysl? Jeho cena je kolem 12 000 Kč.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jonas_kopp:

Zdravím, do bytu 85m2 chystám pasivní rekuperaci …
@jonas_kopp Dohřev byl v ceně rekuperace (Systemair), ale provozoval jsem ho jen k temperování a vysoušení stavby než bylo tepelko. Dohřev (1kW) máme jako zálohu, kdyby vypadlo tepelko.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jonas_kopp:

Zdravím, do bytu 85m2 chystám pasivní rekuperaci …
@jonas_kopp Myslím si, že to zmysel nedáva. Pôjde trochu chladnejší vzduch, ale iba o pár stupňov oproti vzduchu vnútri, záleží na aktuálnej účinnosti výmenníku. Kým sa vzduch cez všetky potrubia dostane až do miestnosti, tak už sa to skoro vyrovná.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jonas_kopp:

Zdravím, do bytu 85m2 chystám pasivní rekuperaci …
@jonas_kopp Nechá se dokoupit. Problém není s padáním chladného vzduchu, ale s tím, že rekuperace zamrzá a automaticky snižuje výkon. Ten ale musíte v mrazech snižovat i z důvodu nízké vlhkosti. Takže vykašlete se na předehřev a uvidíte časem, že je zbytečný.
Odpovědět
My ho po dukladnem samostudiu mame a i clovek, ktery nam zprovoznoval nasledne rekuperaci (nedelal ji ani od nej nemame komponenty), rikal, ze ho vzdy doporucuje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jonas_kopp:

Zdravím, do bytu 85m2 chystám pasivní rekuperaci …
@jonas_kopp Našel jsem fotku ze zimy a přikládám aktuální. Bohužel vlhkost a otáčky rekuperátoru nemám. Ale já mám rekuperačku s rotačním rekuperátorem, tam zamrzání nehrozí a je schopná vrátit nějakou vlhkost zpátky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@jonas_kopp Našel jsem fotku ze zimy a přikládám …
@kofejn dotazovaná CT200 je klasická rekuperace. Já ji mám taky a řešil jsem stejnou otázku. Na dohřev jsem se vykašlal s tím, že ho časem možná dokoupím. Je to zbytečné. Jen vidím, že pár dnů v roce se periodicky vypíná jako ochrana před zamrznutím. Otázka zněla, zda nevadí chladnější přívodní vzduch. Rozdíl bývá tak do 3st a než se dostane na úroveň hlavy, stačí se promísit a teplotně srovnat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@kofejn dotazovaná CT200 je klasická rekuperace. …
@zubr487 Já měl k výběru buď dohřev 500W nebo 1kW, vzal jsem 1kW jako částečnou zálohu tepelka. Kdyby byla volba nebrat, tak to taky oželím. Chladnější vzduch u výústku je znát, jen když tam dám ruku, při běžném provozu to je nepostřehnutelné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@kofejn dotazovaná CT200 je klasická rekuperace. …
@zubr487 Len či nepletiete dve rôzne veci. Predohrev je ochrana výmenníku pred zamrznutím, dohrev je za výmenníkom a dohrieva vzduch o tých pár stupňov, aby sa zrovnal s odsávaným. Prvá vec je dobrá, aj keď sa použije len občas, druhá je už zbytočná úplne. Bez predohrevu sa jednotka musí chrániť inak, vypnutím, bypassom, asymetrickým chodom..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zubr487 Len či nepletiete dve rôzne veci. Predoh…
@roman_ Mám na to zcela opačný názor. Předehřev je v reálu prakticky k ničemu. Každá pasivní jednotka, i bez něho, má ochranu před zamrznutím výměníku. Bez předehřevu v zimě občas vypne přívod, aby se tak nestalo. Nicméně pokud někdo nebydlí na horách, nebo v mrazové kotlině, tak je to zcela bez znatelných praktických dopadů na to, že by něco větralo nedostatečně. Je to tedy zcela zbytečně spálená energie. Naopak dohřev je velmi přínosný, protože bez něho může z vývodu jít velmi nepříjemně chladný vzduch. Má to dva důsledky. Jednak to může být dost nepříjemně cítit. Za druhé to vychlazuje prostor a o to víc musí topit topení. Dohřev má samozřejmě také spotřebu, ale lze to vyladit na kompromis a spotřebu dohřevu nelze brát jako ztrátu, ale naopak jako příspěvek k vytápění.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@roman_ Mám na to zcela opačný názor. Předehřev j…
@honzik75 Tepelko topí minimálně za 1/3 toho co elektroohřev, jako pomoc k vytápění jiným zdrojem než je čistá elektřina je to ekonomický nesmysl. Dohřev je jen o komfortu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@honzik75 Tepelko topí minimálně za 1/3 toho co e…
@kofejn nepíšu nic jiného než, že je to o komfortu. Typ zdroje a jeho efektivita je irelevantní. Pokud si mám vybrat, zda na sebe nechat foukat studený vzduch, při večerní pohodě, tak je moje volba jasná. A když se pak v zimě pustí zvýšený odtah (z WC, z kuchyně), tak je pasivní jednotka bez dohřevu docela chuťovka. Ale pochopím, že někomu to nemusí vadit. V podstatě celé topení v domě je o komfortu. Někdo snese 18, jiný musí mít v obýváku 23. Mimochodem, jak se v poslední době hodně šetří a lidé si snižují teplotu v domě, tak to má samozřejmě významný vliv i na chování pasivní rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@kofejn dotazovaná CT200 je klasická rekuperace. …
Díky všem za přínosné komentáře. Z diskuse mi vyšlo, že si raději udělám přípravu a uvidím po první zimě, jestli dohřev dokoupím nebo ne. Ještě se zeptám @zubr487 přímo na jednotku CT 200: 1.) Jak jste spokojen s řízením jednotky? Používáte na řízení tuhle jednotku ( https://nilan.cz/dotykovy-ovladac-hmi/ )? Pokud ano, je používání za vás ok? 2.) Používáte tlačítka na zvýšený odtah? U kuchyně je mi to jasné, ale zajímá mě záchodová místa - odvětráváte rovnou mísu? Je i tam potřeba tlačítko nebo odvětrání je na 100% i bez toho? Díky
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od jonas_kopp:

Díky všem za přínosné komentáře. Z diskuse mi vy…
@jonas_kopp ano, používám HMI. Jen malá poznámka. Kod do servisního nastavení =2. V servisním nastavení jsem si upravil výkony ventilátorů pro základní 4 režimy podle svých potřeb. Ovládání je jednoduché, v podstatě k tomu není co dodat Tlačítka pro zvýšený výkon používám na WC a mám i kabel do kuchyně, ale zatím jsem to nepropojil. Na WC mám udělaný i odtah z mísy. Řídící jednotka si kontroluje vlhkost a pokud detekuje rychlý nárust vlhkosti, tak automaticky zvedne výkon. To je třeba po sprchování. Dostala mě věta, že pasivka bez dohřevu je chuťovka. Uvidíte sám, že pokud nemáte výustky přímo nad hlavou, tak žádný průvan nebo chladnější vzduch neucítíte. Zase tak velké větrací výkony to nejsou. Spíše mám problém udržet dostatečnou vlhkost. Jakmile totiž nastavíte velký výkon, tak razantně klesá vlhkost. Musíte si najít určitý komromis. Já navíc používám i zvlhčovače.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?