Doporučte tepelné čerpadlo země-voda

Do novostavby plánujeme tepelné čerpadlo země-voda, výkon TČ do 4kw + zemní kolektor. Prosím ty, kteří mají TČ země-voda, aby se podělili o zkušenosti, popř. doporučili značku/typ TČ + cenu kompletní realizace. Zatím jsem oslovil 3 firmy a ceny za kompletní realizaci se pohybují od 210 do 260 tisíc bez výkopových prací...
Odpovědět
1
2
zdravím, jsem ve stejné situaci a mám nabídky 3 firem, MS kraj, +/- 300000k Kč bez výkopu, čerpadlo do 6kW (přízemí + podkroví)
Odpovědět
@rades89 zkuste se podívat na TC Nibe nová řada S. https://www.nibe.cz/tepelna-cerpadla-.... je to asi to nejlepší co je momentálně na trhu.
Odpovědět
Profilova fotka
@rades89 my máme od Acondu, pasiv G4 je přesně ty 4kW, dnes instalovali... od středy topíme tak budu moct říct víc 😄 zemní práce jsme udělali sami, ale platit bagristu tak je to pálka. Nás vyšlo na cca 185 tisíc komplet.
Odpovědět
Zdravim. Poptával jsem Nibe řadu S a IVT EQ C6 obě země / voda a cena u obou lehce po 300.000 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme IVT a maximální spokojenost
Odpovědět
TC země-voda je fajn, ale se ztrátou 4kW a cenou kolem 300 tis Kč se snad nemůže nikdy zaplatit a bude celkově levnější topit elektrokotlem. Ten Acond je možná na hraně a to spíše pro TZ 5kW. Mám od nich také nabídku. Prodávají je ale minimálně a ani ho na webu neuvádějí. Je k tomu i od nich málo technických informací. Nevím, jestli je to jejich výrobek nebo nějaký přeprodej.
Odpovědět
@martin_s Stavím pasivní dům, abych měl do budoucna bydlení "zadarmo". Úplně mi nedává smysl připlatit si za pasivní dům a pak tam šoupnout elektrokotel (nehledně na to, že to není možné) který mi provoz čtyřnásobně zdraží... Díky tomu, že ta ztráta je opravdu malá, tak i ty čerpadla se dají pořídit za relativně rozumnou cenu a kolektor nemusí být až tak velký, rád bych se dostal se vším na +-200 tis. Navíc u zemního TČ je v létě chlazení domu zdarma. @lucka_dc Ten Acond mě taky zajímá. Mám s nimi domluvenou konzultaci. Určitě nám pak dejte vědět zkušenost. @ambrozek U IVT předpokládám, že se cena pohybuje mimo moje představy.
Odpovědět
@rades89 To je přesně ve stylu ušetřím 1 korunu, i kdyby mě to mělo stát 2 koruny. Dle kalkulačky TZB pro 4kW ušetříte na teplu a hlavně na teplé vodě pro 4osoby 10 tis Kč. Pokud nebudete potřebovat 20 let servis na čerpadlo a vejdete se do 200 tis Kč, tak budete v lepším případně na nule, pokud ale nějaký servis bude a vyšlo by to dráže - třeba na 300, tak jste klidně i 150 tis prodělal. To ovšem není všechno. Nečerpáte na to hypotéku? Pokud ano, tak počítejme dále, o těch 300 tis si navýšíte hypotéku, budete jí splácet 25let a RPSN 2,5% - tj. 188 tis Kč !! Na druhou stranu, to co ušetříte na provozu, můžete dát na předčasné splátky a snížit tak tu hypotéku na cca 120 tis. Pokud není optimistický výhled, tak výdaje investice 300 + servis 50 + hypo 120 = 470 a úspora provozních nákladů 200 = - 270 t Kč. Takže není problém prodělat 270 tKč, takže já fakt nechápu vizi ušetřím na provozu ať to stojí cokoliv. Abych nebyl jen pesimistický, tak je šance, že Vám po těch 20 letech zbyde něco, co bude ještě mít nějakou hodnotu a bude dále výhodné provozovat, tak by to mohlo ty čísla zlepšit. Můžete zvážit, jestli by pak pro Vás nebylo výhodnější ohřívat teplou vodu, která dělá 70% nákladů nějak jinak.
Odpovědět
@rades89 pokud stavíte pasiv, tak ten Acond je fajn kombinace a vyjde to levněji, než nějaké klasické TČ vzduch-voda. Stačí i malý kolektor a pokud si ho umíte položit sám již při stavbě základů, tak to nemá chybu.
Odpovědět
@martin_s Nevím nad čím polemizujete. Samotný elektrokotel dnes instalovat nemůžete, jen za předpokladu fotovoltaiky na střeše... A pak jsme na stejné částce jako TČ... A i kdybych to nějak udělal a prošel jen s kotlem, nedostal bych dotaci na pasivní dům 450 000... Nebojte, počítat umím.
Odpovědět
@rades89 Tak pokud jste okolnostmi donucen investovat do nevýhodných technologií, tak to pak chápu. Ještě k tomu chlazení: Máte nějaké zkušenosti či reference s tím chlazením zdarma z plošného kolektoru? Od prodejců mám info, že to funguje jen s vrty, ale s plošným kolektorem nic moc. Navíc to chlazení vyžaduje výměník, který většinou není součástí, tudíž je to příplatková výbava v desítkách tis. Kč.
Odpovědět
Těch čerpadel zeme-voda je na trhu strašně málo. Vzduchových je spousta. Před 4 lety se prodávalo vzduchové LG za 70tis Kč. Sám hledám něco co by se bez dotací vyplatilo. Z těch zemních tu je asi nejlevnější Eltex, s odstupem pak Acond, pak mini verze Nibe .
Odpovědět
Článek se načítá
@martin_s Na ten Eltex jsem se také díval, ale úplně mě nepřesvědčila jejich webová prezentace... Má s nimi někdo zkušenost?
Odpovědět
Zkušenost nemám. Na TZB je diskuse "Zkušenost s tepelným čerpadlem od pana Žeravíka". Dle webu nehodnotím, spíše jsem neměl dostatek tech. informací z měření, ale když jsem to porovnával kolem a kolem, tak cena zajímavá, ale zas tak bombastická ne.
Odpovědět
v čem je Acond tak super? český výrobek, cena, systém?
Odpovědět
@iamondras super není, ale konečně někoho napadlo, že se hodí TČ zem-voda pro pasivní domy za rozumnou cenu. U tohoto typu čerpadel je problém s velikostí kolektoru, ale pro malé TZ se kolektor nechá umístit třeba pod příjezdovou cestu, protože stačí malá plocha. V tom to je super. Nízká cena, žádná otravná bedna
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 úplně nevím jestli malá plocha... máme pasiv, tepelko od acondu a kolektor máme dlouhý 320m, zabralo to plochy docela dost
Odpovědět
@lucka_dc Tak to mám taky v hledáčku 🙂 Cena je i se zásobníkem?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 ano. očekávám tento týden fakturu na doplacení, zatím máme zálohu, takže napíšu přesně do koruny na kolik nás to vyšlo 😉
Odpovědět
@lucka_dc jen mě zarazilo, že zmíněné čerpadlo již Acond asi nenabízí. Alespoň já jsem ho tam nenašel.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 oni ho na stránkách nemají, to je pravda. Řekla bych ale že mají pořád v nabídce. Mohu dnes ověřit 🙂
Odpovědět
@zubr487 Dnes jsem mluvil s Akondem. Mají nový web, na kterém zatím prezentují pouze jejich vzduchové TČ - což je pro ně priorita. Nicméně zemní TČ stále nabízí.
Odpovědět
Profilova fotka
@rades89 Ono na pasiv to jde i bez vodní podlahovky a klasického TČ (tedy ani elektrokotel) s nesrovnatelně nižší cenou. Včetně dotace. Takže opravdu není potřeba být ten typ nechci slevu zadarmo, jak psal @martin_s
Odpovědět
@radim2015 samozřejmě že to jde bez PT a TČ. Je více možností, ale zase tak moc se investičně neliší. Určitě to není nesrovnatelně nižší cena.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 jak píše @rades89 , Acond tento typ TČ stále nabízí, ale teď jedou hodně ta vzduchová. Mají i nějaký nový typ vzduch-voda, u kterého teď vychytávají mouchy
Odpovědět
Profilova fotka
tak přišla faktura a mám to za necelých 180 tisíc. (178 815,-)
Odpovědět
Máme taky acond, topime od října a nebyl žádný problém. Cena kolem 200 tis komplet (včetně bojleru i kolektoru) zemní práce nam udelal místní bargista. K cerpadlu jsme od nich vzali i materiál na podlahové vytápění za lepší cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc Už zdraželi, cenová ponuka 2 mesiace dozadu 196k bez výkopu.
Odpovědět
Profilova fotka
@josefx všichni zdražují, nejvíce teď asi výrobci izolací. Polystyren od nového roku +15% a dalších 15% od února.... to je síla.
Odpovědět
@lucka_dc luci, díky za info, už jsem volala do stavebnin, v pondělí to asi objednám ať máme eps nachystaný. Prý to ale skočilo trochu nahoru a teď zase trochu dolů. Pohybuje se to pořád nahoru dolů i dle ceny ropy - řešila jsem tak ten eps do podlahy.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?