Elegantní kombinace vytápění, ohřevu TUV a větrání

Ahojte, jsme ve fázi kupování pozemku a než půjdeme za projektantem, chtěli byhcom mít nějakou představu o fungování našeho budoucího domu. jak má dům vypadat: bungalov 5+1, 145m2, sedlová střecha, jižní orientace co bychom chtěli: rekuperaci krb rolety(nebo žaluzie) chytré ovládání(nejspíše Loxone) A teď to dilema.... já bych si představoval kombinaci topných rohožů a FVE, kde by přes léto FVE ohřívalo TUV a přes zimu lehce podporovalo topení přes rohože - s tím že většinu TUV + topení by v zimě obstaral krb. To celé si dokáži představit v kombinaci s rekuperací, ale nevím, jestli je vůči legislativě taková varianta vůbec dnes možná - a jestli to není blbost 🙂 Další varianta nás napadá klasické podlahové vytápění + ohřev TČ vzduch/voda, kde by TČ v létě přimárně ohříval TUV a v zimě by se podělil na ohřevu TUV s krbem, a primárně ohříval vodu do podlahy - opět kombinace s rekuperací.... Jsou nějaká z těchto možností vyloženě nesmyslná? Jsou nějaké další (ne extrémně nákladné) možnosti ? Plyn není zaveden. Předem díky za reakce
Odpovědět
Legislativně by měli být obě varianty v pořádku co se týče energetického štítku. Já také řeším zda volit TČ nebo FVE... U vás by to mělo být teoreticky splněno legislativně už tím krbem.
Odpovědět
@pertpak varianta s TČ je klasika a samozřejmě projde. Výhodou je i možnost letního chlazení a pokud Vás nebude bavit topení v krbu, tak není problém nechat to jen na TČ První varianta je horší. Na Vašem místě bych se určitě vykašlal na rohože a udělal teplovodní podlahovku s elkotlem. Až Vás jednou přestane bavit topení krbem, tak alespoň můžete vyhodit elektrokotel a nahradit ho TČ. U této varianty taky počítejte s tím, že podle nové legislativy musíte postavit dům v nejhorším případě ve třídě B. To znamená pasiv nebo skoro pasiv. Pro topení krbem proto musíte upravit dispozici domu, jinak budete bojovat s přehříváním. Zrovna v případě bungalovu se to řeší blbě, vhodnější je patrové uspořádání s krbem v otevřeném prostoru u schodiště.
Odpovědět
S krbem OK, nicméně, jak tu píše Zubr, tak opravdu, radši teplovodní PT, jednak spolehlivost, lepší časová setrvačnost při dokončení topení apod.... Řekl bych, že taky větší životnost (prakticky neomezená)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?