Elektrické topné kabely, máte zkušenost?

Profilova fotka
Ahoj, zrovna řešíme, jaké topení zvolit do našeho domu, který bude zděný, s podkrovím o velikost cca 11x11m. Máte někdo zkušenosti s vytápěním pouze el.topnými kabely?? Jako záložní zdroj topení plánujeme krb. Zajímalo by mě, kolik ročně protopíte těmi el.kabely??? Předem díky za odpověď. K.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, zajímalo by mě, zda máte zkušenost a kolik protopíte...chtěli bychom dát do domu (dřevostavba) el. topné kabely. Budeme mít ohřev vody přes soláry a jako doplňkový zdroj tepla krb na TP. Dům by měl mít únik 5kW (zatím bez rekuperace...myslíte, že je potřeba?) Uvažujeme dál jestli dát trojskla (tento únik je opět počítán s dvojskly) Díky za odpovědi!
Odpovědět
5kW s dvojskly? To je moc pěkné. Můžu se zeptat na skladbu stěn? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@gore když to beru z venku pod omítkou píší 160 polystyren,12,5 farmacel, 120 minerální vlna,parotěsná zábrana, latě 40/60 a nakonec opět 12,5 farmacel. Tepelný únik +/- těch 5kW s dvojskly. Ale my bychom se rádi vešli ještě níž...což nevím, jestli bez rekuperace půjde..jestli ta trojskla samotná by udělala nějakou výraznější úsporu... :-.
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 máme dřevostavbu,klasickej sendvičovej typ,TZ objektu 4,26kW,topení elektrické kabely,doplňkově krbovky,okna dvojskla,bez rekuperece,bez solárů...přepočítáno na m2 spotřeba za topení 1MWh na cca 60m2 a topnou sezónu...
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 v tom jsem se nějak ztratila :-D kolik tak za rok protopíte? Budeme to mít asi podobně, jen o něco větší tepelnou ztrátu..právě přemýšlíme, jestli tam bude rozdíl, když dáme trojskla...
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 to vám ale musí spočítat projektant,o kolik se hnete,když dáte trojskla...a budete vědět přesně:-)
Odpovědět
@verulicek88 Díky za odpověď. Já právě stavím, trojskla (jedna stěna + roh celá prosklená, tak proto trojskla, z dvojskel jsem měl obavy), tepelná ztráta kolem 4 kW, difůzně otevřená skladba stěn, dřevovláknitá foukaná izolace, předstěny a fermacell. Měl jsem naprojektované topné fólie, nakonec jsem je vyměnil za odporové kabely do anhydritu. Předpokládané náklady na vytápění jsou 10 000 Kč / rok, tak uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@gore to jsou parádní náklady..budeme rádi za dvojnásobné :-D ale my to nebudeme mít tak vymakané...nicméně taky chcem kabely do anhydridu. @gigi2 jojo to spočítá, ale ještě jsme to oficiálně nezadali..jen vím, že ta firma dává standard dvojskla tak jsem si říkala, jestli nemá někdo zkušenost o kolik to tu ztrátu reálně poníží..Ale děkuju za reakci!
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 my si to tenkrát nechávali spočítat,rozdíl byl malej v tomto a hlavně cena trojskel byla někde jinde,než se dají pořídit dnes...naopak hodně se promítlo,když přepočítávali s nějakou ovčí vatou do skladby stěny dávanou,ale pak ta cena pořizovací byla taky úplně někde jinde...suma sumárum,nám se žádné takové investice nevyplatily...a v reálných číslech oproti těm teoretickým podle tabulek jsme konkrétně se spotřebou elektřiny na topnou sezonu o hodně níže,než to vycházelo od stolu...takže já až tak na nějaká čísla teoretická moc nedám...realita je důležitější..:-)
Odpovědět
@gore Mám prakticky totéž co vy, tepelná ztráta 3,5kw náklady na vytápění jsou opravdu do 10 000 kč. Ale hlavně ta tepelná pohoda, ve starém domě jsme vytápěli na 23 C a byla nám zima, v novém máme 20C a je nám příjemně teplo.
Odpovědět
@davidxman Díky za info. Snad to tak fakticky bude. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gore Dobrý den, můžu se zeptat proč jste se rozhodl nakonec pro kabely a né pro topné folie? Já mám právě vybrané ty folie, jelikož budeme chtít plovoucí podlahu a ty folie se přímo doporučují na tento typ podlahy. Bohužel jsem moc poznatků o foliích nenašla, takže budu ráda za každý další :).
Odpovědět
Článek se načítá
@sisinka133 Ve finále kvůli poměru cena výkon. Za cenu fólií s 5 termostaty mám kabely s centrálním řízením (BMR - možno ovládat např. ze smart phonu) a jak prostorová, tak podlahová čidla v každém pokoji (předtím např. zádveři + technická na jednom termostatu).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@sisinka133 Rozdíl je v tom, že pokud dáš fólii přímo pod plovoučku, tak náběh je rychlý, ale také chladnutí je okamžité... Topný kabel (odporový) se ukládá do vrstvy betonu nebo anhydritu a nejprve předá teplo betonu a teprve potom do vzduchu v místnosti. Teplota je pak stálejší, ale nelze dost dobře regulovat o x stupňů nahoru a dolu několikrát během dne. Obecně u podlahovky má smysl měnit teplotu +-2stupně. Do trvale obývaného prostoru (rodinný dům) bych volil kabely do betonu. Fólie se dávají do prostor, které nejsou trvale obydleny (je nutný rychlý náběh) nebo do prostor, kde je nutné mít suchou skladbu podlahy (např. stropy by neunesly při rekonstrukci novou betonou vrstvu podlahy. Takže za mě asi tak.... ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?