Infratopení, máte někdo zkušenost?

Ahoj, narazili jsme u jedněch známých, že si pořídili podlahové infratopení a že by snad mělo být mnohem lepší než např. tepelné čerpadlo apod. Prozkoumala jsem internet, ale jelikož nejsem moc dobrý "gůgler", nic pořádného jsem nenašla. Nemáte někdo o tom více informací, příp. přímou zkušenost? (Pro upřesnění - nemyslím sálavé panely, ale přímo nějaké kabely v podlaze :-D) Díky!
Odpovědět
@sathine Elektrické odporové kabely nebo rohože. Není potřeba žádný kotel, jen regulace.
Odpovědět
Podlahové infratopení je to samé jako normální elektrické podlahové topení. Akorát to někteří prodejci začali nazývat honosněji, aby vypadali světově. Elektrické podlahové topení, elektrické infratopení, elektrokotel, přímotopy, topné infrapanely, elektrické topné kabely, elektrické topné rohože, elektrické konvektory, infra zářiče atd. Všechny tyto tepelné zdroje pracují na úplně shodném principu přeměny elektrické energie na tepelnou. Všechny tedy mají při vytápění stejnou spotřebu elektřiny a zároveň i cenu. Pokud Vám někdo tvrdí něco jiného, tak lže. Provoz tepelného čerpadla bude vždy levnější, než výše uvedených druhů vytápění.
Odpovědět
@sathine Pletete asi 2 věci dohromady. Tep. čerpadlo získává teplo zvenku (země, voda, vzduch) a to teplo někam předává-buď do vody-teplá užitková, teplovodní podlahové topení. Nebo do vzduchu. Topené infrakabely (elektrické kabely) v podlaze je prostě druh el. topení-ale je to jen drát, sám nic nenatopí, potřebuje zdroj (elektřinu).
Odpovědět
Děkuji moc za osvětlení. V těchto věcech jsem absolutní laik :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jsou to zalite topne kabely v anhydritu
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius provoz asi bude levnejsi, ale investice a navratnost je otazkou... Pro novy bungalow s dobrym zateplenim naprosty nesmysl, pro velky dum nebo starsi rekonstruovany barak to smysl dava
Odpovědět
@zeneva Přesně tak, vždy záleží z jakého vyúčtování (náklady na vytápění za rok) vycházím. Solidní prodejci tepelných čerpadel sami vždy upozorní na návratnost. Jestliže investuji do zateplení ( tepelné ztráty domu do 5kW nebo náklady na vytápění cca 12tis. Kč/rok) pak je v současných podmínkách tepelné čerpadlo nevýhodné. Toto platí většiny konstrukčně jednodušších novostaveb, kde investice do zateplení vyjde levněji než pořízení tep. čerpadla apod .... U starších domů, může být opak pravdou.
Odpovědět
A jen se tak zeptám, trochu mimo téma. Když budu tedy mít tepelné ztráty okolo 7kW, zateplení jako takové mít nebudeme, budeme mít heluz cihly, které jsou vyplněné polystyrenem, podlahové topení, bungalov, cca 90 m2 obytné plochy, tak to, že plánujeme mít tepelné čerpadlo země/voda tedy není dobrý nápad? A jaké je místo toho řešení, aby člověk ušetřil, ale zároveň měl komfort? Díky.
Odpovědět
@zeneva @kolemkolem Máme ztrátu kolem 4,5 - 5 kW. Návratnost cca. 4 roky. Psal jsem to již zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/tope... a zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
@sathine Já tomu do detailu nerozumím, ale takto malý domeček, plněné cihly a ztráty kolem 7kW? To je nějaké podivné. Když investujete nesmyslné peníze do těchto cihel (kdo vám to poradil? jaké uvedl výhody? zvlášť s polystyrenem uvnitř), tak proč máte tak šílené tepelné ztráty? My plánujeme bungalov 160m2, cihla 30+15 EPS (což nás výjde podstatně levněji než ty vaše) a TZ jsou předběžně vypočítány na 3,5-4kW.
Odpovědět
@sathine Taky se mi zdá, že ztráty jsou dost vysoké. Já bych byl taky pro cihlu 30 + 15 polystyren. Zdá se mi, že v dnešní době je to ta ekonomicky nejvýhodnější varianta.
Odpovědět
Díky za informace, na ty tepelné ztráty se ještě podívám, ale do polystyrénu nejdu. Pravděpodobně změníme cihly na porotherm s minerální vatou, ale plácat na nový dům polystyrén vůbec. Je to možná jen můj názor, ale ten určitě nezměním :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@sathine Myslím si, že polystyren ještě nikomu neublížil. Je to běžný materiál pro zateplení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?