Jaký druh kotle při topení plynem?

Zdravím všechny, řešíme výběr kotle a nevíme si rady. Novostavba, bez podsklepení (pouze technická místnost), přípojka plynu. Rohodli jsme se pro podlahovku vytapěnou plynem. Co byste vybrali vy? nebo s čím máte dobrou zkušenost? Kondezační kotel samostatný plus samostatný bojler cca 200 litru - Kotel pojede jen v zimě na jaře se vypne a bojler se přepne na elektřinu. Nebo kondenzační kotel s vestavěným bojlerem 2v1, kdy kotel pojede celý rok na plyn. Vybrali bychom nějaký lepší Immergas, victrix-zeus-superior-26-kw. Uvědomujeme si, že to v 2v1 ušetří místo v technické místnosti, ale jak je to opravou....... Prosíme o radu, děkujeme.
Odpovědět
@ospalky vždy je lepší vybírat kotel s externím zásobníkem. Pokud máte problémy s místem (a to by jste v případě novostavby neměli mít) tak kotel s integrovaným zásobníkem. Nejméně vhodný je kotel s průtokovým ohřevem. Jedná se o novostavbu tak nechápu, proč chcete kotel s výkonovým rozsahem 4.7 až 26kW. Jaké budete mít TZ domu ? Pokud to bude normální dům, budete mít TZ kolem 4 kW a průměrný topný výkon kolem 2kW. Co myslíte, jak se to bude líbit kotli, který má regulaci od 4.7kW
Odpovědět
Externí zásobníky jsou lépe izolované...jsou lepší. Elektřinu bych nezvažovat, plyn je na ohřev vody levnější. U plynu možná stačí i menší zásobník než 200 l, kotel by měl být schopný vodu dohřívat i průběžně....tímto si ale nejsem jistý....pokud někdo má přehled prosím o info...zda stačí třeba 120 l zásobník pro 4 osoby.
Odpovědět
Nevím co máte za barák, ale 26 kW je tak pomalu na nezateplený zámek. Nám na velký dům na patro stačí 14 kW. Záleží jaké máte tepelné ztráty. Jinak ideální varianta je kombinovaný kondenzační kotel s externím zásobníkem 100 až 120 l, který kotel průběžně dohřívá. Zásobník dát ideálně na zem pod kotel. Všechny ostatní varianty co uvádíte jsou ekonomicky o dost nevýhodnější.
Odpovědět
@l_sekanina @zubr487 tak třeba tazatel potřebuje sloučit 2 obtížně slučitelné funkce. Malé TZ a komfortní ohřev vody. Až bude mít ten 100 l zásobník na 4 lidi, voda dojde a zbylí 2 se ještě budou chtít jít umýt, tak tazatel bude dodatečně opravdu vděčný, že dal na radu dát kotel podle TZ domu. Nehledě na to, že když kotel dá výkon do ohřevu vody, tak na topení už mu moc, v té době, nezbývá.
Odpovědět
@honzik75 Nějak nechápu jak TZ souvisí s ohřevem teplé vody. Kotel vám těch 120 L dohřeje okamžitě do 10 min. 200 L elektrický se bude dohřívat mnoho hodin za mnohem více peněz. 30 let jsme bydleli v baráku s el. bojlerem a těď máme tu variantu s plynem (110 L). Takže z vlastní praxe moc dobře vím o čem mluvím. Jsme taky 4 a teplá voda nám nikdy nedošla. To by se museli jít všichni koupat hned po sobě.
Odpovědět
@l_sekanina Jestli kotel bude ohřívat TUV třeba 15 min. tak to na topeni absolutně nepoznáte. TUV se ohřívá s max. výkonem kotle a ten je min. 10x větší než 2kW těleso v el, bojleru. Co je opravdu důležité u domů s malou TZ aby měl co nejmenší min. výkon aby kotel necykloval. Kotel moduluje (mění výkon podle potřeby).
Odpovědět
@ospalky ad samostatný nebo vestavný zásobník - lepší samostatný, za mě ale jen v případě, že je to někde uklizené a nemusím se na soustavu "trubek a beden" každodenně koukat. ad velikost zásobniku - u plynového bohatě stačí 100-120 ltr. Nelze na to koukat optikou elektrického bojleru, který dohřívá vodu výrazně menším výkonem a zpraviddla jen v některé hodiny (nízký tarif). Také na to nelze koukat optikou tepelného čerpada, kde se vyplácí nahřívat větší množství vody na nižší teplotu (můj případ, zásobník na 290 ltr) . Plyn dohřívá okamžitě a vysokým výkonem, i když si dá někdo velkou horkou vanu, tak než vyleze, je opět voda v zásobniku ready na dalšího. ad sezonní odstávka plynového kotle - přepnout na léto na dražší ohřev elektřinou nedává ekonomický smysl. V dalších letech navíc rostě riziko, že po letní odstávce plynoý kotel jen tak nenastarujete (tj. další servisní náklady) ad výkon kotle - jak tu již zaznělo, zcela nevhodný výběr kotle co se týká výkonu. Pokud novostavba s TZ 4-6 kW, ideálně kotel s modulací maximálně tak 3 -12 kW, nebál bych se i méně. Ten spodní výkon je dost důležitý (již tady zmiňované zbytečné cyklování) ad rentabilita plynu - při vaše návrhu, kdy samostatný kotel stojí v katalogové ceně 70.000 Kč a při připočtení ceny zásobníku, ceny přípojky do domu, komínu,, montáže, propojení, zprovoznění ... jste hodně přes 100.000 Kč, možná i 120.-130.000 (při dodavatelských běžných cenách) . Pak bych zvážil topení tepelným čerpadlem, ktéré vyjde jen o něco dráž, provozní náklady proti plynu cca 50%, dále ušetříte za paušálu za plynoměr, pravidelné zákonné revize, a budete mít levnější elektřinu rpo veškerou další spotřebu domu . Přesně Vám to spočte kalkulačka na TZB info.
Odpovědět
@mp77 Proč kotel za 70t vybral l bych i s ohledem na dostupnost servisu. Co třeba tento za 30t https://www.akoupelnyatopeni.cz/topen... i ta nejslabší verze vám 100l bojler dohřeje za 15 min. Zásoba u 200l bojleru je zbytečná i když budete ohřev TUV časově řídit tak to budou podstatně větší TZ které v létě vyvětráte.
Odpovědět
@wpavel . ..protože ho tazatel uvádí v úvodním příspěvku , proto ho uvádím (rozporuji) v mé reakci
Odpovědět
@mp77 Aby to tady mělo nějaký řád tak jsem odpověď zařadil za vás. Připomínka k ceně byla na tazatele.
Odpovědět
mám pocit, že to tazatele nezajímá, protože nereaguje a proto je debata zbytečná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?