Je lepšia litinová nebo ocelová krbová vložka?

Ahojky, chceme kupovat krbovou vložku a máme vybranou buď ocelovou anebo litinovou. Litinová je asi o 2tis. dražší. Někdo nám poradil, že litinová je (co se týče životnosti a tepelných vlastností) lepší. Ale mně se zrovna - jak naschvál, líbí víc ta ocelová... Tak nevím, poradíte mi?
Odpovědět
alcar, my mame ke krbu nerez - bylo to uz v dodavce s krbem..myslim, ze i kominik nam rikal, ze budou vlozkovat dalsi kominy pro krbova kamna nerez vlozkou..je to snad taky kvuli zivotnosti a vlivum z exterieru.. ja teda o litinove zatim vubec neslysela, takze v tom neporadim.. co takhle zavolat si primo do nejakeho krbove studia nebo primo kominicke firme, ktera kominy vlozkuje?
Odpovědět
Ale já myslela přímo ty kamna, co se obezdívají, do které se dává dřevo. To je krbová vložka. :-D Já nemyslela vyvložkování komínu... :-D
Odpovědět
:-D no vidis a ja to ctu a vubec mi nedochazi vyznam slov..tak pri patku jsem uz evidentne uplne mimo.. :-D abych pravdu rekla, ja myslim, ze nase je litinova, ale nikde jsem to nenasla na netu napsane... my jsme poridili krb Kago http://www.kago.cz/krby/parma.html ..postavili nam ho vlastne na klic..
Odpovědět
Profilova fotka
my máme litinovou, je prý lepší přesně jak píšeš tepel.vlastnostma, tak jsme ji vzali ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
alcar: jelikož ta vložka stejně nebude vidět, bude obestavěná, tak bych se přikláněla spíš k té litinové, když jsou na ní lepší reference, že víc vydrží a má lěpší tepelné vlastnosti.. Zase na co by ti byla sice ocelová, která se ti líbí víc (ale stejně ji pak neuvidíš), navíc když by se musela za čas třeba vybourat nebo tak.. Toť můj názor a díky za toto téma, protože v domě budeme mít taky krb a teď jsem si udělala aspoň jasno :-)
Odpovědět
my tiez teraz rozmyslame nad krbovou vlozkou... nevieme si vybrat. Paci sa nam napriklad tato http://www.hakrcompany.sk/sk/krbova-v... ale nevieme, ci je dobra. Je to dvojplast, zvnutra samot a zvonku neviem, asi liatina. Asi poslem mail do tej firmy, nech mi daju blizsie info a uvidime. Ale liatinove su dobre, len neviem, co tam ten samot a toto je teplovzdusna, takze tie dva otvory sú zrejme na prieduchy a ten stredovy do komina, co by bolo super. A cena je tiez v pohode. Ak je tu niekto odbornik cez krby, tak ju skuste zhodnotit.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mat ocelovu vlozku, samozrejme s tym dvojitym plastom, aby sa ohrieval vzduch a vykuroval aj druhu izbu. Ohnisko bude vsak vyplnene laitonovymi doskami. Takze vyriesena dilema, ktory material si zvolit. Nam to poradil jeden krbar z Trnavy a tusim to mam byt nejaka talianska vlozka.
Odpovědět
Ahojky děvčata, moc vám všem děkuji za vyčerpávající informace... ;-) Dnes jsem byla na For Archu v Praze a obě vložky tam měli výrobci vystavené. Vyptávala jsem se, ale řeknu vám, že teď mám dilema ještě větší. Každý si vychválil to svoje a teď babo raď! :-| Asi budem tahat papírky. :-D Evax: to je fakt, že bude obestavěná a nepůjde prakticky vůbec vidět, ale mně se právě líbí nejvíc ta část, co jde vidět - vnitřek a olemování té vložky. Prostě celkový pohled do ní či na ní zvenku, no. Jsem prostě náročná. :-N Simon_sc: mohla bys mi zjistit výrobce té vaší krbové vložky? Nezní to totiž vůbec špatně... x-)
Odpovědět
no já jsem jednoznačně pro litinu, většinou ti i prodejci řeknou, že kdyby ti praskla nebo něco, tak se dá vyměnit
Odpovědět
No právě, že mi řekli, že litina praská a když už praskne, tak se musí celá vložka vyměnit. A bourat celý krb se mi potom nechce, takže toto výhodou zrovna není. A ocelová prý nepraská, tak nevím... Tady se jedině rozhodnout mezi životností a tepelnými vlastnostmi.
Odpovědět
ty litinové máš většinou udělané tak, že je to z více kusů, takže se vymění jen daný kus, já slyšela, že právě ocelové jsou celé jeden kus.
Odpovědět
ahoj,máme taky nový rohový krb,potřebovala bych poradit nějaký fígl jak zamezit aby byl krb cítit,vždy když jdeme přikládat tak nám vyletí kouř ven!a to i když ho otevíráme velmi pomalu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
matri: tento problém prý vzniká při nedostatečném odtahu, což je většinou, když máš vložku napojenou na komín v 90 stupních a ne ve 45. pokud máte odtah (komín) v pořádku tak to asi moc vyřešit nepůjde :-|
Odpovědět
Nebo to může být ještě tím, že nemáte dostatečný přívod vzduchu, takže krb si bere vzduch z místnosti a když už je ho tam málo, tak to blafne. Zvlášť pokud máte při tom ještě puštěný digestoř, který je vedený do toho samého komína... Pokud nemáte vedený vzduch do krbu zvenku a bere si ho ze vnitř, tak zkuste mít při přikládání a zatápění pootevřenou ventilačku u okna. Jinak nevím, co by to mohlo způsobovat. Zkuste se poradit s kominíkem...
Odpovědět
vzniká to např. když neotevřete při přikládání klapku do komína
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli u přikládání máte otevřený tah i komínovou klapku, tak by to čoudit nemělo.A taky by se krb neměl otvírat během silného hoření.Správně se má pořádně naložit,zapálit anechat vyhořet. Znovu přikládat se má až dřevo jen žhaví,ne hoří.
Odpovědět
Profilova fotka
tak my máme tuhle http://www.krby-blanzek.cz/cz/katalog... doporučuji otvírání nahoru, ale asi bysme koupili už od jiného výrobce jinak při přikládání musí být otevřena komínová klapka jinak půjde kouř vždycky do místnosti ještě nejlepší je před zatopením vyvětrat celý barák je pak lepší vzduch pokud topíte jako my krbem, skoro pořád přepaluje se starý vzduch a pak bolí hlava
Odpovědět
Profilova fotka
Ocelovou krbovou vložku jsme měli na chalupě. Rodiče mají doma litinovou. Doporučuji vám tu litinovou. Naše plechová krbová vložka (vnější části) se po roce pěkně ušpinila, začoudila a poškrábala. Takže v interiéru vypadala dost nehezky. Krb u rodičů vypadá pořád fajnově. Až budu stavět nový krb v domě, rozhodnu se pro litinu. Určitě je to křehčí materiál než plech, ale to byste se k němu museli chovat asi fakt dost drsně, aby prasknul. Jistému zakouření místnosti se při zatápění v krbu asi nikdy neubráníte. Chce to mít opravdu silný plamen, otevřít komínovou klapku a dvířka otevírat pomalu. Kvůli tomu kouři nechci v domě ani teplovodní rozvody. Všude děsněj prach, který se šíří po domě. Blog o stavbě našeho domu http://stavimerd.blog.cz
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Vybíráme krbovou vložku a jsem z toho nepřeberného množství zmatená. Chceme rohovou. Můžete mi doporučit nějakou kvalitní za rozumnou cenu? Na co si dát při výběru pozor? Prosím o vaše zkušenosti. Díky moc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Ahojky, prosim o radu. Mame moznost koupit krbovou vlozku s teplovodnim vymenikem http://www.eshop-simecek.cz/krbova-vl..., veskere parametry by nam vyhovovaly, az na to, ze je plechova. Ma litinovy akorat rost. Myslite si, ze je to hodne na skodu? Mimo jine jsme hledali teplovodni krbovou vlozku litinovou, ale nenasla jsem. Ze by se vubec zadna nevyrabela? 8-)
Odpovědět
Tak zatim jsem listovala po netu a nenasla jsem snad ani jednu krbovou vlozku s teplovodnim vymenikem, aby byla komplet cela litinova. Tak to tak asi bude, nebo mate jine zkusenosti? (zatim jsem videla akorat ocelove s litinovym rostem)... :-)
Odpovědět
nevie mi niekto poradit? chcela by som obycajny krb, bez prieduchov, ci vymenika. A ani rohovy by nemusel byt. Zhanam neico za rozumnu cenu, co by sme si vedeli sami obstavat. Dakujem
Odpovědět
@danulik3 Praveze ta krb.vlozka je na krbe ta najmensia polozka. Do obstavby sa samy nepustajte,ak nemate skusenost, je to riziko... Skus pogooglit, napr. znacka Kobok, ci Blanzek
Odpovědět
@kaacka Pokud by byl litinový i výměník, mohlo by to být nebezpečné - litina má velkou tepleně akumulační schopnost. Pokud bys zatopila a vypadla elektřina, vložka by zůstávala dlouho teplá a mohla by "explodovat" právě díky tomu, že by litina stále ohřívala tekutinu ve výměníku i přesto, že oheň by byl automaticky udušen. Tohle bych ale řešil přímo s krbařem, specialista dokáže poradit sofistikovaně :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrafox tento probém nemá podle mě cenu řešit jinak, než záložním zdrojem pro oběhová čerpadla. Když vypadne elekřina není podle mě podstatné, zda je to litina či ocel. Pokud bude záložní zdroj, dejme tomu za 3000 Kč, tak tyto obavy můžete pustit z hlavy.
Odpovědět
Obávám se, že to nebude tak jednoduché. Záložní zdroje jsou sice teoretickým řešením, ale bojím se, že jejich výkon oběhové čerpadlo dlouho neudrží v běhu, pokud jej vůbec rozběhne :( obecně se to právě řeší omezením přístupu vzduchu, je to automatická záležitost a všechny tyto vložky to mají (vyráběné solidními firmami samozřejmě). Oheň zhasne a krb tím dál chládne - problémy s tím nejsou.
Odpovědět
Profilova fotka
po nejakom tom nastudovani, moj nazor: pokial mate dostatocne velky priestor, kde bude umiestneny krb moze byt aj liatinova (lepsie akumulacne schopnosti) a obsluha bude musiet mat minimalne nastudovanu problematiku kurenia v krboch. Pri mensich priestoroch (nas pripad) doporuceny externy privod vzduchu a ten moze liatinovym vlozkam robit problem - chladny vzduch, preto sa odporuca ocelova so samotovou vystelkou. Avsak aj pri ocelovych sa da akumulacna funkcia liatinovych nahradit akumulacnou obstavbou vlozky. Druhym faktorom je servis, pri nespravnom kureni (neumyselne, nahodne) nastane pri liatinovej vlozke poskodenie, ktore je nutne riesit v tom lepsom pripade vymenou poskodenej casti vlozky (demontaz krbu, demontaz vlozky) samozrejme firmou, pri ocelovej dojde maximalne tak k prasknutiu samotu a ten si uzivatel moze vymenit aj sam. Za ocelove vlozky hovoria aj parametre, my sme sa rozhodli pre Kobok a po komunikacii s obchodnym oddelenim mozem vrelo odporucit. Vlozka podla nasich predstav, to s liatinovou pojde asi tazko. Pre nazornu info: Kobok Chopok R90S/330 670/500 P, vonkajsi popolnik, panty na pravej (opacnej, kratsej strane) za nezmenu cenu. A popravde neviem si predstavit montaz liatinovej vlozky s rozmermi 1000/560 (pri ocelovej 285kg), snad jedine zeriavom :-) Vodnik je uz problematika sama o sebe, skuste si postavit hrniec s vodou na sporak (ktory pustite na plno) zakryty pokrievkou. Tak nejak sa bude spravat voda vo vyhrievanom telese. Bez profesionalnej realizacie, zalozneho zdroja,, pretlakovych ventilov, dostatocne nadimenzovaneho vykurovacieho systemu, riadiacej elektroniky (radovo tisice eur) by som nad touto variantou ani nerozmyslal.
Odpovědět
Také řeším dilema, zda tepelný výměník ano, či ne. Napřed jsem tím byl nadšený, ale teď spíše uvažuji o rozvodu teplého vzuchu do patra a v přízemí jen termoelektrický ventilátorek (pracuje díky teplu z krbu, viz wikipedie např. pod heslem termočlánek). Viděl jsem jej někde na výstavě a funguje pěkně. Jinak se omouvám za offtoppic.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrafox záložní zdroje pro případ teplovodního systému rozhodně nepovažuji za teoretické řešení. Naopak je to dle mě komfortnější řešení než nějakým způsobem hasit oheň v krbu. Záložní zdroj zajistí, že čerpadlo i při výpadku elektřiny ochlazuje systém (určitě udrží čerpadlo v chodu do doby, než oheň sám vyhasne). Zažila jsem u souseda, který měl výměník u krbu, když byl venku na procházce: kamna mu doma hořela a venku zjistil od sousedky, že vypnuli produ. Vběhl do chalupy a rychle vynášel ven žhavé uhlíky, aby mu to "nebouchlo" :-) . Pak si pořídil záložní zdroj a žil v klidu.... čerpadlo topného systému dále fungovalo, a topení běželo navzdory poruše ČEZu. Schema jednoduchého principu např. zde. http://zdroje.webnode.cz/zalozni-zdro...
Odpovědět
@zdenkaj Určitě záleží na typu vložky a výměníku, ale současně vyráběné mají několik kroků (znal jsem je, ale teď si vzpomenu jen 2) pro případ, že se přeruší dodávka elektrické energie. Je nemyslitelné, aby vzniklo riziko exploze výměníku v případě, že se vypne proud. Takový produkt by neměl projít na trh. Takže krby s výměníkem od seriózních společností není třeba "hasit" v případě, že vypne proud. K záložnímu zdroji - nejsem elektrikář, ale oběhové čerpadlo podle mě na klasické UPSce nevydrží. A hlavně - ve světle ochrany těchto výměníků již z výroby to hlavně není třeba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?