Kondenzační vs. turbo kotel, jaký je rozdíl?

Profilova fotka
Ahoj, chtěla bych poprosit o informace ohledně kondenzačního a turbo kotle. Pravděpodobně není pochyb o tom, že kondenzační je lepší, ale chtěla bych poprosit o vysvětlení rozdílu a také zda se opravdu vyplatí investovat do kondenzačního kotle? Vychází totiž o 20 - 40 000 Kč dráž, záleží zas na typu, tak jaká vůbec může být návratnost? Kolik se tím kondenzačním ročně ušetří na vytápění. Budeme mít teda kotel i na ohřev vody. Díky moc za postřehy
Odpovědět
Ahojky, přítel je instalatér topenář, řekl, že určitě je lepší kondenzační kotel, protože má menší spotřebu plynu, návratnost záleží na pořizovací ceně kotle a zda se vytápí byt či dům. Při tomto kotli je ale potřeba větších radiatorů. Až budeme řešit dům, koupíme určitě kondenzační kotel. Nejlepší by bylo, poradit se s tím,kdo vám kotel bude montovat, protože záleží na komínu apod. Je to věda a možností je spousta.
Odpovědět
@monicka_m Nejsem teda nějaký odborník, ale myslím, že je zásadní, jaké topení budete mít. Zda podlahovku - tady je asi kond. kotel lepší (pracuje v nízkoteplotním režimu) nebo radiátory. My jsme podlahovku nedali (hlavně kvůli pomalému náběhu a nemožnosti pružně regulovat teplotu) a známý, který nám počítal topení, nám v tomto případě doporučil normální kotel a to z důvodů: je podstatně levnější, levnější jsou i pravidelné revize, je daleko jednodušší na seřízení. Takže máme: V místnostech s fr. okny podlahové konvektory, jinak radiátory, v koupelnách žebříky, turbo kotel (nemusí být klasický komín), je i na ohřev vody. Máme za sebou 2 zimy, vše šlape jak hodinky, jsme opravdu spokojeni.
Odpovědět
nevím na co se ptáte - turbo kotel je kotel, který je na plyn a přisává si vzduch zvenku, spalovací komora je uzavření a nebere si vzduch k hoření z místnosti ale z kouřovodu (jsou to dvě trubky v sobě - jedna odvádá spaliny a druhá přivádí čerstvý vzduch kyslík k hoření) - tento způsob je použit při kondenzačním kotli tak při normálním Kondenzační kotel je jiný v tom, že teplo spalin přejde přes druhý výměník a využije se teplo spalin, a protože na tomto výměníku dojde ke konenzaci vody tak se mu říká kondenzační. tento kotel prqacuje při nižších teplotách do 55stC proto musí být o něco mílo větší otopná tělesa - jinak dokáže uspořit cca 20-25% nákladů na plyn - rozdíl v kotli je cca 20 tis ale jde o to že pak máte nižší spotřebu plynu a nižší účet na energie. ten rozdíl v ceně nemá vliv na stavbu proto si myslím, že je to dobrá volba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 @denulle @vodak01 Díky moc všem za Vaše postřehy. Dnes jsme psali pánovi, co nm má dělat topení a projekt na topení, takže uvidíme, s jakou pořídíme. :-)
Odpovědět
@monicka_m Super, tak pak dej vědět, jak jste pochodili, ať jsem zase o něco chytřejší :)
Odpovědět
Profilova fotka
@denulle Tak jsem s pánem mluvila ještě dnes. V podstatě když to shrnu, tak mi řekl asi něco podobného, jako psala @aneri53 ... že kondenzační kotle se používají převážně pro podlahové topení, aji mi to zdůvodnoval proč, ale teda to zde asi moc dobře nevysvětlím. U radiátorů říkal, že se s kondenzačními kotli dávají i větší radiátory, aby fungoval kondenzační kotel na tom principu, na kterém fungovat má. Pokud se nechají radiátory stejně velké jako by byly pro turbo kotel, tak ten kondenzační nemá takovou účinnost. To se pak nastavuje tak, aby se ten kondenační kotel spínal na kondenzační režim v případě, kdy to ty radiátory unesou, jinou jede na režim stejný jako turbo kotel. V závěru z toho vyšlo, že on sám za sebe je pro podlahovku+kondenzační kotel.Tu my ale nechceme z více důvodů. Takže pokud bychom dali větší radiátory+kondenzační kotel, vychází nám to o cca 50-60 tis Kč víc, návratnost záleží pak na spotřebě, ale říkal 10 - 12 let. Takže asi zvolíme stejně jako @aneri53 lepší turbo kotel. Ještě uvidíme, ale říkám, podlahovku nechceme a dávat větší radiátory se mi moc nechce. Snad jsem to napsala nějak srozumitelně :-)
Odpovědět
@monicka_m napsala si to srozumitelně,protože jsem to pochopila i já. Co se týče podlahovky, tu bych brala hned, protože nemam ráda koberce:(
Odpovědět
@denulle A co s tím mají koberce společného? :-D Podlahovku nemáme a v celém baráku je jen jeden malý koberec pod konferenčním stolkem.
Odpovědět
Jen jsem tim chtěla říct, že nemám ráda studené podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 denulle asi myslela, že se jí zdá podlaha bez podlahovky studená, tak by byl potřeba koberec...já jsem z bytu, kde jsou plovoučky nebo dlažba (byt je v přízemí) a je to ok....stejně tak mám kamarády nebo rodinu v domech bez podlahovky a mají plovoučky nebo dlažbu a taky není problém...ale to už záleží prostě jak komu co vyhovuje :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
Ahoj, může mi někdo poradit? Jsem v tomhle ohledu naprostý laik a vůbec nemám tušení, co a jak. Jsme ve fázi projektu domu, vytápění bude na plyn .. a jako alternativní zdroj krb. Minimálně v 1.NP bude všude podlahové topení. V 2.NP určitě alespoň v koupelně. V projektu je zakreslen komín pro plynový kotel. Popravdě, moc se m tam nelíbí/resp. pokud by tam nemusel být, bylo by to lepší (obrázky v příloze). Dnes jsem ukazovala půdorysy rodičům a tát se zmínil, že turbo kotel komín jako takový nevyžaduje, že vede "trubka" ven .. Mohl by mi někdo k tomuto říct více? Určitě to budeme řešit ještě s topenářem a projektantkou, ale rádi bychom o tom už něco věděli. Děkuji.
Odpovědět
@obla Neviem ako v CR ale na SR je vyvod plynoveho kodla na fasadu (cez stenu) zakazany a musi ist nad strechu. Na plynovy kotol staci plastova rura (na to urcena, moze byt koaxialna - rura v rure). Teplota splain u kondenzacneho kotla je nizka 65 stupnov. Neviem, ako je to ked dymovod ide cez izbu zhladiska poziarnych predpisov a podobne. Ten komin nemusi byt kompelet komin, staci tvarnica. Do vnutra sa vlozi potom rura na spaliny.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?