Krbová vložka a její zapojení

Topení /krb. Novostavba obytná 270 plus 100 sklep. Hledáme momentálně krbovou vložku teplovodní a její zapojení. Hlavní je plyn, (chtěli jsme prvně kotel na dřevo, ale krb bude na práci se dřevem úplně stačit.) Krb sezóně a na hezké chvilky. Les je k dispozici, (Tepelne ztraty dle projektanta jsou TZ prostupem cca 6 kW a TZ větráním bez rekuperace při průměrné intenzitě větrání 0,3 1/h cca 3,1 kW, tedy celkem 9,1 kW. (cca 340m2 vytápěné plochy), . 1NP podlahovka plus žebříky, 2NP podlahovka plus radiátory. Sklep radiátory. Bojler 200l kombinace příprava na solar. Otázky zní, řešíme zapojení krbu, někdo říká jedine jen přes akumulační nadrz. Hledáme vhodnou variantu pro nás dům. Děkuji zareakce a rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@olivie82 odpověď bych hledal u kamnáře, který se přijede podívat na místo a podřídí řešení vašim možnostem a dispozici. v současné době je na trhu dost možností, o kterých člověk nemá tucha. výhoda spolupráce s kamnářem je to, že vám věci, které neznáte, ukáže v praxi. já vím, člověk si řekne, co je jako nového na topení??! o tom vím všechno. opak je pravdou. existuje x řešení, které je potřeba poznat a poté vybrat to pravé.
Odpovědět
@tomas80 zároveň je nutné narazit na kamnáře, který ví více než vy, neboť většina jich razí vyzkoušená, léta ověřená řešení, která fungují a nebudou Vám ta zadarmo řešit co s tím když nová teorie a nová technologie nebude na daný model fungovat. I zde platí, papír snese všechno. I já si myslím, že bez akumulační nádrže to fungovat nemůže, neboť to přebytečné teplo z krbu musíte někam pouštět.
Odpovědět
Akumulační nádrž je nezbytnost, pokud nechcete bláznit při každém výkonovém přebytku a vyndavat hořící dřevo z přetopeného krbu do plechového kýble nebo kolečka. Pouze názor, v žádném případě ne hana Vašich záměrů: Osobně bych nevolil teplovodní krb do domu s tepelnou ztrátou na horní hranici jeho možností (krbem topit víc než 8 kW už není o pohodlí, ale o práci). Píšete, že bude sloužit "na hezké chvilky". Pak bych si v pohodě užíval čistého plamene, bezproblémové obslužnosti a minimální údržby sálavého krbu (dle tepelné ztráty obývacího pokoje případně i s akumulací) a nedělal z jednoduchého zařízení "jadernou elektrárnu", notabene v obýváku. Zároveň bych využíval krbu jako záložního zdroje tepla, což krb s TV není (závislost na el. pohonu čerpadel).
Odpovědět
Profilova fotka
@olivie82 Jednak bych prověřil projektanta, protože běžné ztráty takového domu jsou kolem 6 kW. Pak se musíte rozhodnout, zda točit se kolem krbu bude hlavním životním posláním. Pokud jen pro radost, nedělal bych ani tu výměnu do vody, natož nějakou akumulačku. Pak "jenom krb" funguje i při výpadku elektřiny a teplo se slušně roznese i do patra pouze otevřenými dveřmi. Prošel jsem si totéž. Mám plyn a krb. Krb je otrava (i když se na něj hezky kouká), plyn drahý a neumí v létě vychladit podkroví. Proto přecházím po pěti letech na levné TČ. Nejspíš půjdete stejnou cestou :-) Víc v mém profilu.
Odpovědět
@olivie82 pokud chcete krb na pohodu , tak bez výměníku . Jak psal pan vávra . Teplovodní krb , aby se vyplatil , tak se v něm musí topit a jste prakticky kotelníci . Už jenom každý týden nebo dva čistit výměník v interiéru není žádná slast . Obyčejný krb udělat s větším otevřeným prostorem , at se teplo rozleze po domě .
Odpovědět
Krb s výměníkem a vše kolem není levná ani jednoduchá záležitost. Ochrana proti přetopení , přívod a odvod chladící vody, musíte být připojený na vodovodní řád, nebo záloha el.pr. atd. Plus dobrý komín. Podívejte se do návodu kamen na hod. spotřebu dřeva, co budete muset do domu nanosit. Je to docela prašný provoz a z obyváku si uděláte kotelnu. Aby výměník dal požadovaný výkon musí v kamnech pořádně hořet, nejenom dvě polínka. Potom ale dochází k přetápění místnosti ve které jsou kamna umístěny. Kupte malé kamínka pro radost a jako zálohu. Ta ztráta větráním se mi zdá nějak veliká.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?