Krbová vložka - ano nebo ne?

Zdravím, prosím Vás poraďte mi...Budeme stavit a přemýšlíme o krbové vložce, ale u manžela doma nám to rozmlouvají. Tak nevíme jestli bude lepší dát místo toho kotel na dřevo. Já vůbec nemam zkušenosti s krbem tak vůbec nevím co to obnáší. Říkají nám, že nám to tak nevytopí, že to má známí a už s tím rok netopí, že to jsou vyhozené peníze, že budu mít všude prach a očouzené od kouře a furt něco. Můžete mi říct jestli to máte doma a jak jste spokojení? Díky
Odpovědět
@sweet123 Co se týče praktičnosti a efektivnosti krbové vložky, pak je samozřejmě lepší dát kotel. Na druhou stranu na kotel na tuhá paliva potřebujete separé místnost a to taky něco stojí. Rozhodně je potřeba i přemýšlet, do jakého domu vložku plánujete. Pokud stavíte nízkoenergetický nebo pasivní stavbu, pak nepotřebujete výkon do místnosti ale do ohřevu vody. V tomto případě Vám bohatě stačí dobře zvolená krbová vložka s výměníkem, kde jde jen část do prostoru (ideální je řešit i rozvod průduchy, aby se nekoncentrovalo předané teplo jen v jedné místnosti) a zbytek do ohřevu vody, která vám pak proudí topením (radiátory, podlahovka) a samozřejmě ohřeje užitkovou vodu. Co se týče začouzení - může být. Opět záleží na tom, jak to bude celé řešeno. Pokud máte dobře dimenzované přívody vzduchu a jeho regulace a umíte krbovou vložku ovládat, není s tím problém. Viděl jsem už i řešení, kdy byla nad krbem osazena štěrbina na odsavač a případný dým byl pohlcovám tam - ale u toho nevím, jak moc to bylo funkční a efektivní). Další řešení - to mám i já, je mít přikládání z druhé (technické místnosti) - kde skladuju i dřevo.. No a co se týče prachu - taky v tom není problém. Jsou vysavače na popel a výběr popela práší pak minimálně - pokud nebudete u toho máchat novinama, aby byl průvan :-) Spíš se připravte na to, že musíte mít někde uloženo dřevo a z něho může být nepořádek... Jinak co se týče toho, že s krbovou vložkou někdo netopí - pak dotyčný buďto špatně vybral tuto krb. vlož pro svoje potřeby, nebo je líný a zjistil, že mu to nestojí za tu práci, protože když bude u pasivu topit elektrikou, tak to nejsou zas tak velké pálky.. :-) Přiznám se ale, že my máme krbovou vložku s výměníkem hlavně kvůli tomu pocitu večer sednout u televize nebo u knihy a vedle sálá oheň :-)
Odpovědět
@sweet123 My ji máme a jsme spokojeni. Co se týče nepořádku, měla jsem obavy, ale musím říct, že žádný nadměrný prach nepozoruji a kouř už vůbec ne. Jediné z čeho je trochu nepořádek je dřevo a brikety, když se přikládá, takže jednou denně zametu a dřevo skladuju v proutěném koši poblíž, zásoby máme pak v samostatné místnosti, kterou zatím nepoužíváme. Dům to vytopí dokonale, samozřejmě záleží asi na celkově řešené stavbě, ale my máme někdy teplo až moc. Jedině jsme vypozorovali, že podlahovku to začne vytápět až jako poslední, takže pokud třeba čekáme návštěvu a chceme to urychlit, sepneme po chvíli ještě elektrokotel. A jak píše doog, ta atmosféra je k nezaplacení:)
Odpovědět
Ono hlavně záleží na tepelných ztrátách domu, podle toho se zvolí způsob vytápění a dotápění. Razím tezi, že když už doma musím topit dřevem, tak se chci alespoň koukat do ohně. Vložka dá výkon zhruba od 4kW více, pokud to někomu nevytopí dům, tak je spíše problém s velkými ztrátami, než s vložkou. Mám několik lidí v okruhu, kteří vložku mají a pokud člověku nevadí, že musí lítat kolem dřeva, tak koukání do ohně a atmosféra je k nezaplacení. Bohužel pro nás všechny stavitele pasivních domů je to k nepoužití.
Odpovědět
@jitkakbs kvůli tomu dřevu a tak chceme to přikládání zezadu (např. technické místnosti) jak říkal doog,
Odpovědět
Profilova fotka
mame vlozku bez vymeniku a spokojenost, mame radi ohen a barak to slusne vyhreje. prikladame z obyvaku, nedovedu si predstavit litat 10x za vecer kvuli prilozeni nebo rozhrabani zhavyho do separe mistnosti. ale je to o preferencich kazdeho
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?