Krbové kamna + el. kotel vs. tepelné čerpadlo

Zdravice, mám takovej problém. Koupil jsem hrubou stavbu RD (140 m2, patrový)s projektovou dokumentací a dalším papírovým příslušenstvím. Stavebník, resp. firma, která dům stavěla, mi doporučuje TČ. Já je sice chápu, je to moderní, ale já jsem k tomu nijak nepřilnul už jen z důvodu vyšších pořizovacích nákladů. Prostě na to nemám volné finance. Rozhoduji se teda na el. kotlem a krbovejma kamnama. Dům samozřejmě hodlám zateplit jak zvenčí, tak i strop a podlahu, to je jasný. Vytápění absolutně nerozumím a proto bych chtěl vědět, jestli můžu spíše = převážně vytápět dům krbovkama (žena je doma s prckem) a příležitostně el. kotlem. Počítám, že asi kotel bude mít svou expanzní nádobu a kamna výměník. Lze to dohromady připojit do radiátorů? Poraďte mi :-D Díííííííííky lidé dobří :-N
Odpovědět
Zrušte krb, komín a elektrokotel a máte dostatek peněz na a TČ.
Odpovědět
dewareius má pravdu, tahle dvoukombinace s komínem vyjde skoro na stejné peníze. Pokud přihlédneme k práci. Nicméně každá otopná soustava je věc poměrně složitá a měla by mít svůj projekt. Kolik je TZ domu? Pokud tomu vůbec nerozumíš, rozhodně nedoporučuji se zabývat co nejsložitějšími kombinacemi. Ušetřit při stavbě lze na dost položkách, ovšem topení a dobře udělané rozvody elektřiny, vody, odpadu a sítí je v podtatě to nejdůležitější z celého domu. A věř mi wendheline, že na tom se dá ušetřit pár tisíc, ovšem prodělat i statisíce. Stačí se jen porozhlédnout po fórech, které jsou plné lidí s elektrokotli platícími desetitisíce, TČ, které jsou předělané z nejlevnějších kompresů a klimatizací. Např můj otec má kanadská kamna, která jsou opravdu výborná, vytopí mu celý dům a hoří 16h. Ovšem stála jen ta kamna 65 tisíc. A to pořád musí nosit dřevo, dělat ho, skladovat, je z něj špína apod. On ale bydlí v horách, tak je to pro něj nejekonomičtější varianta. Pokud je v dosahu plyn, neváhaval bych a pořídil kondenzační kotel, stojí dnes méně než lepší krbovky. Pokud ne, varianta TČ, lze taky. Ale je to více o komfortu topení než o ušetřených penězích. Zvláště při malých tepelných ztrátách. Typicky 5-8kW. Jako poslední bych řešil elektrokotel. Kamna jsou více méně o pocitu, ale jako o primárním topení bych o tom neuvažoval. Budeš ty nebo žena pořád přikládat? Když už tuhá paliva, tak automatický kotel na pelety. Ale tam jsme cenově podobně jako u TČ. Tedy z pořizovacího hlediska. Pelety jsou na provoz v podstatě nejlevnější z dnešních běžně dostupných možnostech vytápěni. Pokud budeš mít dotazy, neváhej.
Odpovědět
Ahoj @velman, kotelnu v domě stavět nebudu. Krbovky jako primární zdroj tepla jsem vypustil z hlavy, nicméně bych je stejně chtěl. Hlavním zdrojem bych to viděl na el.kotel. Jako to TČ mi pořád leží v hlavě. Problém je v pořizovací hodnotě a v zapojení. Tím se dostanu někam na 200 tis. a víc. To snad ony dva zdroje budou o něco levnější. Mě nevadí přikládání pěkně "rúčo" do kamen :-D Jsem na to zvyklej. Plyn bohužel nemáme vůbec zavedený, tak s touto variantou ani nepočítám. Samozřejmě nechci podceňovat jakoukoliv instalaci. To nechám odborníkům. Ale to TČ je prostě drahý. Já vím, za pár let se to vrátí, ale teď mě to bude stát hromadů kaček, který bych mohl dát do něčeho jinýho. Ty más TČ? Pokud ano, tak na kolik tě to přišlo?
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin my jsme prozatím řešili tak, že jsme pořídili krbovky a elektrokotel a máme předpřípravu na TČ a až ho pořídíme tak bude elektrokotel určený pro přitápění když nebude stačit výkon TČ
Odpovědět
Profilova fotka
Resime podobnou dilemu. Zatim jsme dospeli k variante TC+krbovky s vymenikem+akumulacni nadrz. Cena toho vseho vsak bude dost velka, ackoliv krb hraje take estetickou funkci, stejne jako nabytek. Problem je v tom, ze pokud si date krbovou vlozku bez vymeniku, vsechno teplo pujde do mistnosti, kterou rychle pretopite a budete hned ohen skrtit coz veci jeste zhorsi. K vymeniku se proto nepriklanime ani pro ucely ohrevu vody, ale snesitelnosti fungovani krbove vlozky. Ohrev vody (zaskok za TC) pak bude prijemny bonus navic.
Odpovědět
Já vás tady všechny chápu. To TČ je dobrá mašina, ale prostě moc drahá. Nebránil bych se mu v kombinaci s krbovkama. Ale to bude levnější variantou el. kotel a krbovky, což? Nicméně ty krbovky jedině s výměníkem, ať to má nějakej smysl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?