Odpověď na příspěvek od jakubbra:
Dobrý den, slyšel jsem, že měli ve firme Akustone… @jakubbra ja kdyz prikladam , tak vzdy otevru ventilacku na okne, aby pri otevreni dvirek kamen mohl komin chytnout poradny tah a zamezil uniku koure do mistnosti.Odpověď na příspěvek od jakubbra:
Dobrý den, slyšel jsem, že měli ve firme Akustone… @jakubbra nemáme tato kamna, ale teplovodní krb. Když přikládám, tak otevírám klapku do komína, ať nejde dým do místnosti.Odpověď na příspěvek od jakubbra:
Dobrý den, slyšel jsem, že měli ve firme Akustone… @jakubbra Zdarvím, ano stane se že kouř jde do místnosti, když normálně hoří. Dělám to tak, že nechám shořet první dávku dřeva až zůstane jen žhavé a pak přiložím druhou dávku dřeva, pak už nepřikládám a jen uzavřu klapky a tím eliminuji kouření do místnosti.Odpověď na příspěvek od jimbo101:
@jakubbra Zdarvím, ano stane se že kouř jde do m… @jimbo101 Děkuji, taky to už takhle dělám a funguje to dobře. Ještě mám jednu otázku. Měl jste někdy problém, když děláte první zátop po létě s ucaným komínem (vytvoří se "špunt")? Oheň Vám zhasne a kouř se vyvalí do místnosti?Odpověď na příspěvek od jakubbra:
@jimbo101 Děkuji, taky to už takhle dělám a fung… @jakubbra Zdravím, ano už se mi to několikrát stalo. Pomohlo mi nakonec zatápět "od shora" ... tj dám vetši dřevo a na něj skolky a podpalovač. Postupně jak hoří nahoře skolky tak se prohřívá postupně komín. Nebo způsob jak ukazují na strankách výrobce jak jsem dnes narazil a to podpálit papír se skolkama až se přohřeje komín a pak přikládat normálně dál. A když se mi to stalo poprvé, tak jsem pomohl kamnům strčeným fénem do roury přisávání vzduchu venku :)Odpověď na příspěvek od jarris:
Zdravím. Mám také kamna akustone IPtop. Hodně se … @jarris Zdravim, mě je stavel taky ukrajinec už na jaře 2022. Moc toho nenamluvil, vše dělal podle sebe a moje připomínky odpověď, že se to tak dělá. Ve finále po komunikaci s panem Skokankem vse uděláno jak jsem chtěl já. Dvakrát oprava spár, ze spodniho šáru u popelniku mi několikrát vytekal dehet. Kamna jsou ale nádherná, vzhled kamene je luxusní. To co jsme viděli na předváděcích sezeních se nam moc nelíbilo, ale bylo jam řečeno, že je to loterie. Podle pana Skokánka ani oni sami neví jaký kámen dostanou. Při přikládání mi taky vnikne kouř do místnosti. Zkoušel jsem otevřenou i zavřenou klapku sání, ale nejvíc se mi osvědčilo nechat vyhořet, zavřít klapku sání a pak trochu pootevřít dvířka ohniště aby se nadechl komín. Rychle hodit 2,3 polena a zavřít. Ještě dotaz, jak vám vyřešili klapku externiho vzduchu?. Mě dali obyč šoupátkovou (posunu plech-otevřeno, zasunu plech-zavřeno). Jenže před tim musim otevřít dvířka popelníku, oheň chytne brutální tah, popel všude na dvířkách ohniště. Nastavim klapku na optimální množství vzduchu, zavřu dvířka popelníku. Pak při přikládání, tan popel napada všude na podlahu. Teď se to chystám překopat na ovládání tím kolečkem na dvířkách popelníku. Jinak Akustone se přejmenoval na Waff, prý kvůli vyhledávání na webu, tam nejdřív vyskakují kapky do uší. A taky prý aby se zbavili pozůstatků aktivit pana Fojtika. Jak se tu psalo nasliboval všechno možné a pak skutek utek. Mám treba sliboval, že si vybereme z několika dvířek a při stavbě dovezli stejne co mate vy. Pan Skokánek mi pak vysvětloval, že to tak není a ani oni sami mění dodavatele dle možností. Nyni (2025) prý spolupracují s Benekovem. Jinak už od jara tohoto roku s ním řeším dodatečnou úpravu v ohništi,tak aby nepadaly žhavé uhliky do mezery na těsneni dvířek. Těsnění dodal nové zdarma, protože to původní už bylo na několika mistech od uhlíků spálené.Odpověď na příspěvek od backus:
@jarris Zdravim, mě je stavel taky ukrajinec už n… @backus Dobrý den, podle Vašeho popisu mi to stavěla stejná osoba. Klapku přisávání mám také obyčejnou plechovou. Jen takové šoupě. Paradoxní je, že přípravu na přisávání jsme měl KG 110, ale to plechové šoupě má průměr sotva 80mm. Přikládat jsem se postupně naučil jak popisujete, nechat vyhořet, maličko pootevřít dvřka a potom tam rychle naložit. Štve mě, že je topeniště mělké, protože dost často uhlíky napadají na dvířka a při otevření ven. Uděll jsem si takový "mantinel" z nerezového plechu. Psal jsem do Waff ohledně čistění kamen, paní Šopíková mi odepsala, že servis mohou udělat, ale že to bude stát cca 7tis. Ale také jsme přišli na to, že mi tam chybí horní čistící otvory, které mají popsáné dokonce i v návodu používání. Věřím tomu, že kdybych je tam měl, tak si nebudu zvát servis. Spodem mi to fakt moc čistit nejde, nemůžu se tam pořádně dostat. Když se tam dostanu, tak ta štětka je narvaná v jednom rohu a do jiných míst se už nedostanu. Jak čistíte kamna vy? Máte na to nějakou speciální vymetací štětku?Odpověď na příspěvek od jarris:
@backus Dobrý den, podle Vašeho popisu mi to stav… @jarris Zdravím,tak klapka překopaná. Jak píšete, také jsem měl zadání na privod vzduchu 120mm a pak pan Skokánek tvrdil, ze stačí 70-80mm. Takže jsem koupil vduchotechnickou, těsnou 80 mm klapku. Upravil jsem ovládání na polpelníkovych dviřkách, tak že jsem propojil s ovládáním klapky. Dvířka se dají otevírat a propoj se pri zavírání navede na klapku. Pak jsem upravil popelnik (byl moc vysoký a nevlezl s novou klapkou. Vyzkoušel jsem topením a za me top. Kamna jsem ještě nečistil, dival jsem se do otvorů u popelníku a je tam jen asi 5mm sazí a popílku. Zatim neřeším. Jestli mám otvory nahoře nevim. Horní kryci kameny jsem si nechal přilepit, protoze se mi nelibilo, že mají být jen volně položeny.