Máte chladič vzduchu do rekuperace?

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s tímto? http://katalogy.abf.cz/exhibit_769&ca... Funguje podle očekávání? Plusy, mínusy? Díky
Odpovědět
@noemi77 Zajímavé, ale předpokladám, že místnost, ve které to je, to zase otepluje?
Odpovědět
@noemi77 Podle té papírové voštiny to bude především zvlhčovač a chlazení bude druhotné jen využitím skupenského tepla. Potrubní chladič je třeba tady: https://shop.systemair.com/cs-CZ/cwk-... , ale potřebujete ještě řízený ventil, kapiláru pro mrazovou ochranu, a uzavírací klapky na sání a vyfuku (trubky skrz venkovní zeď)
Odpovědět
@petr13 @kofejn Tak konzultováno na veletrhu a sám prodejce přiznal, že účinnost chlazení podlahovkou přes zpětný chod TČ země voda bude určitě vyšší. Navíc je to celkem drahé - zvlhčovač 27 000 Kč, chladič 37 000 Kč. @kofejn Díky za tip na levnější alternativu, zástupce firmy tvrdil, že jsou zatím jediní na trhu 🙂
Odpovědět
@noemi77 Tyhle voštinové zvlhčovače se používají v zimě pro vlhčení dodávaného vzduchu a určitě význam mají. Ale ta cena... Vlhčení na odtahu před rekuperátorem se taky používá, ale ve formě mlžení, kdy to ve velkých vedrech pomáhá zvýšit účinnost rekuperátoru. Kapičky se odpařují na lamelách rotačního rekuperátoru a využívají tak skupenského tepla. Snižuje se tak požadavek na chladící registr. Ale tohle platí pro velké vzduchotechniky, kde vzduch slouží k topení/chlazení budovy. Pro bytové jednotky to moc smysl nemá, tyto jednotky jsou větrací a pracují s mnohem menšími objemy vzduchu. Jestli mermomocí toužíte po potrubním chlazení, koukněte se na vzt jednotky systemair, jejich sowtware už obsahuje řízení. https://shop.systemair.com/cs-CZ/rezi... My budeme mít VTR250. Výhodou rotačního rekuperátoru je možnost zpětného získání vlhkosti, nevýhodou nižší účinnost rekuperace (u bytových jednotek) a nepatrné míchání odpadního a čerstvého vzduchu.
Odpovědět
@kofejn Na chladiči netrváme, nakonec bude TČ země-voda, takže to snad bude na chlazení stačit. S pánem ze Systemair jsme taky mluvili a ten fígl s rotačním rekuperátorem nám vysvětloval... . Mě taky celkem zaujaly ty jejich digestoře, protože vážně nechápu, jak s digestoří s odtahem ven projdeme blower door testem. To se asi technicky musí řešit až po něm, ne?
Odpovědět
@noemi77 Co jsem tak četl, tak všechny tyhle díry do obálky domu se musí před testem ucpat, zalít sifony u odpadů. Ale osobní zkušenost s tím zatím nemám, teprve máme desku.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Tohle by nás zřejmě čekalo, pokud do zvlhčování půjdeme. Evora (dle odkazu vystavovatel) byl náš dodavatel VZT a jednatel firmy po nějaké době od montáže zmiňoval možnost doplnění systému zvlhčování příchozího vzduchu, kterou v době montáže ještě nenabízeli. Pravdou je, že ta cena je vysoká. Ovšem neustálé obhospodařování zvlhčovačů v pokojích (doplňování vody, filtry) je po nějaké době dost otravné a pokud by to bylo víceméně bezúdržbové, asi bych o tom i uvažoval. Variantu entalpického výměníku jsem vyloučil právě kvůli zmíněnému míchání odpadního a čerstvého vzduchu. Ale možná jsem jen příliš paranoidní 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 @kofejn Máme dřevostavbu, difúzně otevřenou. BDT se u nás dělal před výplní předstěn minerální vatou a záklopem SDK kvůli korekcím v ev. problémových místech. Vše bylo ucpané. Digestoř máme recirkulační právě kvůli narušení obálky domu. Pokud budete mít s vývodem ven a tento v době BDT již nachystaný, prostě se otvor ucpe, ale zajímalo by mne, jak to pak bude v reálu technicky řešeno?
Odpovědět
@awakened To ucpání? Vzduchaři na stavbách dávají na spiro pytlík a zatěsní ho tou hliníkovou vzduchařskou páskou. Primárně to ale dělají kvůli sadrokartonářům, aby se nedostal bordel do potrubí. Stejně se ale většinou před předáním dávají nové filtry, protože dokončovací práce nevydrží.
Odpovědět
@awakened Jinak ohledně rotačních výměníků bych byl v klidu. V drtivé většině kancelářských budov se používají hlavně ty. Deskový protiproudý se dává do kuchyní a do exového prostředí.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn Šlo mi o finální řešení té digestoře, jestli to bude nějaká technická vychytávka s těsnící zpětnou klapkou nebo prostě "díra do baráku". Ucpání je jasné, u nás bylo vše utěsněné a ve vstupech a výstupech VZT potrubí byly plastové zátky, právě kvůli bordelu z SDK prací. Co se týká entalpického výměníku, tak ve vodě je rozpustná řada látek, které chce člověk dostat z domu ven a kvůli nimž větrá. Proto je mi proti srsti představa, že se vlhkost "obohacená" o uvedené vrací zpět do domu. Když jsem to řešil (cca 2-3 roky nazpět), tak jsem se dočetl, že na západě se právě z hygienických důvodů v domech entalpické výměníky téměř nepoužívají.
Odpovědět
@awakened Rekuperačka od systair má pro digestoř pátou trubku, která obchází rekuperátor a digestoř od systemair by měla mít klapku s nastavitelnou dobou doběhu a i ovládá režim rekuperačky. Popravdě jsem ještě digestoř neřešil, pro PENB jsem se musel rozhodnout pro větrací jednotku. Ani proti díře do zdi projektant vzt nic neměl, ale konkétně jsme to ještě neřešili. Třeba budem mít jen recirkulační digestoř. U roťáku musí dojít ke kondenzaci vlhkosti na lamelách, aby ta se následně odpařila do přívodu. Nebude-li rekuperátor dostatečně vychlazený, ke kondenzaci nedojde a vlhkost nevrátí. Nebude-li mít dostatečné otáčky, taky vlhkost vracet nebude. Takže vlhkost vrací, jen když je venku zima. Pro zajímavost návod na rekuperačku od systemair: https://shop.systemair.com/upload/ass...
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj, taky plánujeme chlazení skrz TČ země-voda i když pořád netuším kterého výrobce vybrat a jaký typ kompresoru - on/off vs invertor, pán z Stiebel Eltronu mi invertor na For Pasivu vymlouval že to kv. malým teplotním rozdílům v půdě (budeme mít vrt) není potřeba a on/off je lepší a šetrnější varianta pro životnost kompresoru...no dávalo to smysl ne že ne takže jsem zase na začátku... Nicméně jelikož se nedostatku vlhkosti docela obávám doptával jsem se též na to a ve finále to vypadá pouze na souboj entalpie vs dodatečné zvlhčování buď to v pokojích anebo stylem co propaguje Evora. Entalpie se z hyg. důvodů také obávám, dokonce jsem se ptal v Nilanu a prej tento typ výměnníku ani nedělají a vlhkost si mám prej pořešit zvlhčovači z hobby marketu...což mi nevyhovuje. Řešení Evory se mi líbí i když u toho mě zase strašili tím že bude možná posouvat vlhkost do potrubí rozvodů a jsme zpátky u hygieny...tak už fakt nevím co zvolit, zkoušel jsem hledat recenze HomEvapu ale nějak kde nic tu nic a Evora to prodává už několik let co si pamatuju - reference prej můžou nabídnout ale těžko říct jak spolehlivé...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?