Nemáme externí přívod vzduchu

Přeji pěkný den, chtěla jsem se zeptat na vaše názory. V PD je počítáno s krbem, ale do zákl.desky přívod externího vzduchu naprojektován ani proveden nebyl, tudíž ho nemáme. Zjistili jsme to pozdě, stavíme poprvé, všechno jsme hned při začátku stavby nevěděli, neznali a nikdo se o ničem takovém ani nezmiňoval. Dle stavařů a kamnáře v tom problém není, povede se podlahou, ale...je to dřevostavba a s tím i riziko vzniku tepelných mostů při špatné izolaci atd. Jak byste to řešili vy, co je v tomto případě nejlepší? Přívod nebo ne? Komín máme hotový, digestoř s uhlíkovým filtrem a kamna máme vybraná akumulační Evora od Romotop. Nevím, zda třeba i ta akumulace vyžaduje víc O2 nebo naopak méně? Díky za rady a názory. :-)
Odpovědět
1
2
...mame to stejne...problem se vyresi tim,ze v pripade pusteni digestore v dobe,kdy budete topit v kamnech budete mit okno otevrene na mikroventilaci...my budeme mit dokonce digestor s vyvodem ven...na vse jsem se informovala u prodejce kamen..tedy nepanikarte:-)
Odpovědět
@markarnatnel -děkuji, vím, že je řešení, jen nevím, které je lepší. Být teda bez CPV raději než zasahovat do konstrukce? A když máte teda zrovna zatopeno, jak větráte? Aha, ještě netopíte, když píšete v budoucím čase. :-) My se pojedem mtknout na kamna, tak se zeptám i tam. :-)
Odpovědět
@zuzavas ...my měli už natažené podlahové topení,tak už jsme nechtěli,ani nemohli tahat nějakou trubku v podlaze...máme vybrané krbová kamna HWAM-Viking na zavěšení....zrovna minulý týden jsme byli u pána,co je prodává,dokonce jsem psala na stránky,zkusím Vám zkopírovat odpověď,od odborníka.... Dobrý den. Mé doporučení je jednoduché. V této fázi stavby již neřešte žádný externí vzduch přiváděný do spalovací komory kamen. V případě vzniku příznaků, na které Vás upozorňují ostatní uživatelé kamen, jsou skutečně optimálním a zaručeným řešením odstranění podtlaku v domě otevřená mikroventilace, pootevření okna, dveří, krátké vyvětrání apod. U Vámi vybraných krbových kamen Wiking Miro 2 je Vámi popisované riziko minimální, vzhledem k ideálnímu dotěsnění kamen, automatické regulace přívodu vzduchu pro hoření a v neposlední řadě i bezztrátový horní komínový odtah. Bohužel se při stavbě málokdo zabývá tím, že podtlak v domě by neměl být intenzivně vytvářen. Dokonce někteří uživatelé rekuperačních jednotek si nesmyslně nastavují podtlakový režim, který je kontraproduktivní. I při výběru digestoře, tedy zdroje vysávání vzduchu, jsou někteří zákazníci omámeni marketingovým vábením přehnaného výkonu jednotky a nevěnují se spíše odborným doporučením umístění digestoře, výškou a sběrnou plochou filtrace, tedy nastavení pouze mírného odtahu vzniklých par při vaření. Každopádně vždy stačí používání všech spotřebičů sladit a řídit se doporučeními výrobců. Vždyť zcela stačí při zatápění, kdy máte otevřená dvířka kamen digestoř vypnout nebo pustit pouze na 1. výkonnostní stupeň a její intenzitu zvyšovat až po prohřátí kamen a komína při kontinuálním hoření, kdy krbová kamna od firmy HWAM "odolávají" podtlaku až 4 Pascalů. Věřím, že při správné instalaci a používání krbových kamen Miro 2 budete se svým výběrem spokojení a podobné "strašení" není u takto kvalitních kamen na místě. Doporučuji Vám však kontaktovat prodejní místo, kde jste si Vaše krbová kamna vybrali a průběžně konzultovat správnost příprav komína, komínového připojení, uchycení na stěnu, podkladovou podložku apod., tak, aby nebylo při instalaci zapotřebí žádných dodatečných úprav. Hezký den. S přátelským pozdravem/ Mit freundlichen Grüßen/ With kind regards VJ. Vratislav Janeček
Odpovědět
@markarnatnel -děkuji. Hned se na ty vaše závěsné musím mrknout. My budeme mít klasiku na zemi. Právě nevím, kdy se dostanu do prodejny, tak se ptám už tady, jestli to mám hned řešit. My ještě teprve podlahy budeme vylívat, ale moc se mi v dřevostavbě díry dělat nechtějí.
Odpovědět
@zuzavas...mrkněte http://www.krbova-kamna-hwam.cz/produ...
Odpovědět
@markarnatnel - vypadají dobře!
Odpovědět
@zuzavas ..jj...my měli mít krbovou,obezděnou vložku s přiznaným nerez komínem na fasádě,po sečtení všech nákladů,by to bylo cenově vysoké a bude to víceméně náhradní zdroj tepla,plus topení,pro náladičku:-)tedy drahá náladička...od krbaře jsem odjížděla s katalogem krbových kamen a v obchodě jsme zrovna vybrali....až doslouží,tak je holt odmontujem a pořídíme nové...u krbu,nebo vložky nelze...
Odpovědět
@markarnatnel -my máme komín taky venkem, ale klasiku, máme dvoukomín, jeden je nachystaný na venkovní krb a vevnitř jsme chtěli obezděnou vložku, ale po sečtení fin.nákladů jdeme taky do kamínek. A účel úplně stejný, hl.zdroj bude podlahovka.
Odpovědět
Profilova fotka
vedli jsme externí přívod vzduchu podlahou až v té výšce co je podlahovka, vypočetli nám průměr 10 cm tak to stačilo, ale dá se udělat i ploché a to může být nižší a širší. V základovce jsme to vedené neměli.
Odpovědět
@jirinapezl -a máte dřevostavbu nebo zděný dům? Já se celkem bojím špatné izolace a následné plísni dřeva, zatím ho máme pěkně vyschlé. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzavas pokud je to pro vás druhotný zdroj, tak bych to neřešila...my přívod vzduchu také nemáme
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzavas já až nedávno po letech bydlení zjistila,že máme v základovce extrerní přívod vzduchu...když jsem se ale ptala manžela,jestli to nějak využíváme,tak mi řekl,že tím,že máme krbovky a ne krb,tak ne..jako já tomu nerozumím,no každopádně krbovky máme jen jako doplňkové topení a i bez toho externího přívodu s tím žádný problém při topení nemáme...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zuzavas máme zděný dům
Odpovědět
Profilova fotka
my mame ytong, privod vzduchu mame v podlaze v polystyrenu. do desky jsme to davat nechteli, protoze se bude barak jeste zvenku dosypavat a bylo by to moc utopene. Rozhodne je lepsi privod z venku nez experimentovani s mikroventilaci. Navic vam vyhori kyslik v mistnosti a budete se citit unavene. Asi se v tom miste bude podlaha malinko ochlazovat, ale krbar nam rekl, ze pokud nebude privod vzduchu z venku, tak krb nebbude poradne horet a bude stale ocazeny a spinavy - vysledek spatneho spalovani.
Odpovědět
Já bych ještě doplnil, že s nízkým přístupem vzduchu kromě špatného spalování (=vyšší spotřeba dřeva, nižší výhřevnost) budou kamna i víc dehtovat, takže se bude víc zanášet komín. A pak to může mít taky další negativní efekty jako, že při digestoři nebo centrálním vysavači to obrátí tah komína do domu, případně budete spalovat vzduch přímo z domu a snížíte komfort bydlení, případně budete muset víc větrat, takže vzduch, co ohřejete, zase vyvětráte..... Do starého domu bych CPV neřešil, ale do nového, který bude dost zatěsněný, to je podle mě potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius nedokážu si představit, že bysme externí přívod neměli, my taháme vzduch ze sklepních prostor (není tak ledový v zimě), kde jsou otevřené ventilace a je slyšet co si to vedení bere vzduchu a samozřejmě krbová kamna mají perfektní tah. Jen jsme ještě na tento přívod udělali klapku, když netopíme, tak můžeme lankem (to je umístěné na zdi) zastrčit klapku a vedením neprochází vzduch.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius @zeneva @jirinapezl máme krbová kamna třetí zimu bez přívodu vzduchu v dřevostavbě a žádné špatné spalování nepociťuji a už vůbec ne nižší výhřevnost ;-) :-D ( cghodím doma na boso v trenkách ) kamna jsou čistá jak dětská prdelka, pochopitelně mám suché kvalitní dřevo, pokud občas nebylo, tak jsou kamna černá, ale vzduch v tom nehraje roli. Pokud pouštím digestoř, pootevřu okno, žádný problém v tom není ;-) viz info i pro @zuzavas
Odpovědět
Profilova fotka
Presne jak pise @petrsv1000 mame to uplne stejne ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 a odkud krb bere vzduch? Jaky mate vykon krbovek? Muzu se zeptat, na kolik Vas vyjde topeni a jake mate? Bracha kouka po drevostavbach a Vase 101 se mu pomerne zamlouva. Kdysi to byl take muj favorit, ale nakonec jsem drevostavbu a patro zamitnul. Diky
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva krb asi z venčí, já mám krbová kamna, mají 8Kw na plný výkon, tam si nasávají z celého domu. Spálím cca 3-4m3 dřeva za zimu, to mám zadarmo, jen dovoz a práce ( štípání ) jinak mám elektrokotel a klasiku radiátory a vše na elektřinu, platím měsíčně 2tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 diky za odpoved , tak na krbovky to asi stacit bude, predpokladam, ze malokdy pojede krb/Vase krbovky naplno. My mame vykon 5-12 kW, tak tam to asi potreba bude sat zvenku. Manzelka mela krb bez externiho privodu vzduchu, pomerne velkou vlozku a rikala, ze to nebylo dobry reseni. Mate tedy - elektrokotel na ohrev vody do topeni a bojler? Takze sazba D45d? a nejaky solar? Rad bych se do tyhle castky taky vesel - my budeme mit bojler na 200 l a podlahovku - el. kabely
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva jj není zač ;-) na plno opravdu asi nee, to bychym se upekli, nebo by muselo být venku -20st jj přesně tak to máme jen bez solárů, začínal sem na 3tis měsíčně, ale co zlivnili tak jsem na 2tis + tedy to dřevo, takže já jsem spokojen ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 tak to je OK. na solary jsem koukal, ale ekonomicky je to nesmysl i s dotaci. Kamarad ma dum od ELK, celkovy provoz domu 25 tis rocne komplet, ma plyn, ale je fakt, ze maximalne reguluje
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva jj právě proto jsem je také nechtěl, chci to co nejjednoduší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
za mně je přívod vzduchu výborná věc, ať už při zatápění, krásně se rozhoří, anebo při regulaci teploty, i když je v kamnech už jen pár žhavých uhlíků, stačí otevřít přívod vzduchu, přiložit a oheň se krásně znovu rozhoří:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 já z toho začínám být jelen...takovýhle přívod nebo řečeno regulaci,či nevím,jak odborně se to nazývá,to má přeci každý na kamnech,nezávisle na externím přívodu odněkud zvenku,ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 ano, ale pokud maji externi privod vzduchu, tak otevres klapku regulace a ten vzduch to bere z venku cerstvej.... Pokud neni externi privod vzduchu,tak klapku regulace to ma taky ale vzduch to bere z mistnosti...nekdy ho tam je malo a uz vubec ne treba cerstvyho...
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 já mám pod kamny toto
Odpovědět
Profilova fotka
@wawwaw super,už tomu rozumím...:-)tak to si neumím představit,jak by to vypadalo u nás,kdyby krbovky vzduch nasávaly zvenku,to by asi vycestovaly z místnosti...;-) @romik67 jo,tak to máme taky,ale nepoužíváme to,že to bylo připravený pro krb...prý jsem ho v projektu chtěla...tak to si už nepamatuju...
Odpovědět
Děkuji všem za komentáře, asi to nedáme a naučíme se bez CPV, navíc budeme mít akumulaci, takže v době topení vyvětráme a pak jak bude akumulace vydávat teplo už bude moct být zavřeno. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?