Odhad typických TZ zděné novostavby

Plánujeme stavbu RD a jsem ve fázi, kdy zvažuju, jak a čím budu v budoucnu topit a ohřívat TUV. Pro nějaké reálné vyhodnocení variant potřebuju odhadnout přibližné tepelné ztráty domu, protože vůbec nevím, v jakých relacích se to pohybuje (6 kW? 10 kW? 15 kW?). Je mi jasné, že spolehlivější číslo zjistím až z konečného projektu, ale dají se nějak odhadnout typické TZ zděného domu? Předpokládám zdění z cihel Porotherm 50 EKO+ Profi (možná s tenkou vrstvou polystyrénu pod vnější omítkou), zastavěná plocha cca 150 m^2 (včetně nevytápěné garáže cca 30 m^2), bez podsklepení, přízemí + obytné podkroví (řekněme cca 4 - 5 řad cihel, poté sedlová střecha s podkrokevní izolací). V obýváku předpokládám jedno nebo dvě velká francouzská okna, jinde obyčejná plastová okna s trojsklem. Pokud by k nějakému kvalifikovanému odhadu byly potřeba nějaké další informace, rád na požádání doplním. Děkuji.
Odpovědět
Neznám kvalitu použitých cihel, ale když použít polystyren tak ne určitě tenkou vrstvu to jsou potom vyhozené peníze. Zaplatíte práci a materiál navíc a efekt skoro nula. Důležitá je ta izolace podkroví tam se může udělat dost chyba. Opravdu když to jen střelím tak by jste se při dobře provedené izolaci neměl dostat moc přes 6 kW.
Odpovědět
@pajur TZ bude zhruba v rozmezí 4 až 6 kW, pokud to neodfláknete. Kombinace Porotherm 50 EKO+ tenká vrstva EPS je nesmysl. Drahá kombinace a navíc riskujete, že bude docházet ke kondenzaci mezi cihlou a EPS. Buď použijte kombinaci pevnější cihly se šířkou 30cm a k tomu silnější vrstvu EPS (cca 20 cm) nebo jen samotnou cihlu. Levnější a méně riskantní je první varianta. V případě jednovrstvého zdiva si musíte pohlídat řešení věnce, překladů a ostění, aby jste si nenadělal tepelné mosty.
Odpovědět
@pajur řekl bych okolo 4. Máme dům z heluzu 2v1 50 a ztrátu spočítanou na 2,7kW. Něco na tom bude, jsme tu cca měsíc a zatím jsme ještě nezatopili. A teplota neklesá pod 20°C. Ale kombinace cihla + slabý polystyren je nesmysl. To je fakt lepší 30 cihla a 20 cm izolace.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi, budu tedy počítat cca 5 kW, pro začátek mi to bohatě stačí. Ten polystyren byl spíš takový momentální nápad, skladbu stěn určitě nechám na projektantovi.
Odpovědět
@pajur Jak psal zubr487 tím polystyrenem se nechají zachránit určité nedostatky při zděni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?