Plynový kotel x kondenzační kotel, co je lepší?

Profilova fotka
Dobrý den,má prosbu. Budeme muset vyměnit starý plynový kotel a při té příležitosti by jsme ho chtěli buď napojit na bojler,aby zároveň ohříval vodu plus topil . (do teď je bojler na elektriku). Nebo je lepší koupit kondenzační kotel? Nevím jestli při výběru kotle je i nutné zohlednit,že ten původni je na čerpadlo a ma expanzní nádobu(snad to píši dobře)
Odpovědět
1
2
Určitě je lepší koupit kondenzační kotel. Nezapomeňte, že by jste museli pořídit i kombinovaný bojler. A navíc, ohřev vody plynem je výhodnější i z ekonomického hlediska. A pak, teplá voda je k dispozici kdykoli, ne jen v závislosti na "nočním proudu" (HDO). V neposlední řadě se ušetří místo po bojleru. Čerpadlo a expansku má v sobě dneska každý kotel, to problém není. A mohu-li doporučit kotel, pak máme nejlepší zkušenosti se značkou Protherm. Mám zkušenost, že čím dražší kotel, tím častější a dražší servis, revize a pod. Přeji mnoho zdaru. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jenday Děkuji moc. Také si myslím,že by ten kondenzační kotel byl určitě lepší
Odpovědět
topíte jen radiátory, nebo máte i podlahovku? Je dům zateplený a vyměnená okna? Pokud kladné odpovědi, tak určitě kondezační kotel. Dobré kotle má např geminox, brötje nebo baxi. Na baxi a brötje je i všude dobře dostupný servis. Ale asi i ostatní značky nebudou dnes asi propadáky :) Pokud nemáte zateplený dům a vyměněná okna, je třeba to spočítat. Kondenzační kotel má největší účinnost při nízkých teplotách otopné vody(cca do 60 stupňů) Pokud budete ohřívat vodu na víc stupňů, není rozdíl mezi obyč. kotlem a kondenzačním.
Odpovědět
@ohi u kondezačního kotle počítejte také s vyššími náklady na pravidelné revize a musí být dobře udělaný odvod spalin. U kondenzačního jsou vyšší pořizovací náklady a záleží jestli se to vrátí v podobě ušetřeného plynu. Zkuse oslovit více firem a zjistit informace. Obrátil bych se také přímo na výrobce těchto kotlů a nechal si poradit.
Odpovědět
Profilova fotka
@hondrle @velman Díky moc za cenné informace. Určitě se poptáme jak nějakého plynaře,tak firem.
Odpovědět
U kondenzacniho kotle kazdorocni revize delat nemusite. Pokud mate odtah spalin. Naprm od firmy Brilon nebo jine. Taky tam neni co revidovat, je to plastova trubka a vne ocelova, pokud je nuceny. A Protoze jsou ty spaliny nizkoteplotni, staci Vam revize o spusteni a kominika potom neuvidite do konce zivota. Tak se prosim informujte, nez zacnete psat něco o kazdorocnich revizich kominu, kdyz nespalujete tuha paliva.
Odpovědět
velman: mám pocit, že hondrle měl na mysli spíš každoroční servisní prohlídky kotle, ne revize komínu
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
pokud vím, tak revize plynových zařízení je jednou za 3 roky. Pouze komín 1x ročně. V případě kondenzačního kotle je to pouze revize plynových zařízení. Takže ještě jinak. V případě domácností podle vyhlášky 85/1978 Sb. se provádí pouze výchozí revize, Další už potřeba nejsou. Tedy shrnuto, v případě kondenzačního kotle už nemusíte dělat po výchozí revizi dělat vůbec nic, ani komín.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@ondrejperoutka a jinde píšete, že máte tepelné čerpadlo... tak dohromady s kondenzačním kotlem se to určitě vyplatí.... zkuste si na firmu udělat reklamu jinak
Odpovědět
Minulý týden jsem měl revizi plynového kotle a pán co to dělal mi sdělil, že od příštího roku už musí být pouze kotle kondenzační, jelikož prý mají opravdu lepší účinnost až o 40%, má ho prý v domě a náklady na plyn má dobře o třetinu nižší. Tedy prý se jiné kotle než kondenzační prodávat nebudou, ale chválil je, že jsou opravdu účinné, tudíž úsporné......
Odpovědět
@guteman . Kondenzační kotel pracuje v nízkoteplotním režimu - tzn. ideální na podlahové vytápění. Co by si dali lidé, kterým odejde kotel a mají radiátory, které jsou dimenzovány na daleko vyšší teplotu? To by měli předělat celé topení ? Nebo lidé, kteří podlahovku prostě nechtějí? Nevím, zdá se mi to divné.
Odpovědět
Článek se načítá
kondenzační kotel má největší účinnost až 109% při teplotě 40 -60 stupňů. Při vyšších teplotách funguje jako normální kotel. Tzn, dnes kupte jen kondenzační kotel. Radiátory časem vyměníte za nové, které mají větší otopnou plochu, tzn, topíte na menší teplotu.
Odpovědět
@velman to že je kondenzační kotel úspornější je pravda, ale jak píše @aneri53, jsou případy, kdy kondenzační kotel postrádá smysl. Nebudu pak vyhazovat zbytečně víc peněz jen proto, abych měl kondenzační, když ty jeho výhody nevužiji. Pokud bych měl vyměňovat radiátory, tak i ta výměna něco stojí, takže i návratnost kondenzačního kotle se pak prodlužuje. Kondenzační kotel je super věc, ale nehodí se prostě vždycky a pak nastupuje např. levnější turbokotel.
Odpovědět
@aneri53 naprostý souhlas, nejde jen tak vyměnit klasický plynový kotel za kondenzační, protože ten pracuje s teplotami nižšími, tedy by se musely nechat přidat / změnit / radiátory, což by ve finále změnilo podstatně cenu a v tu chvíli by se koupě kondenzačního kotle prostě nevyplatila...jen můj názor
Odpovědět
teď vlastně koukám to popsal podrobně přede mnou radim83 :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A nikdo tu nemluví o tom, že pro kondenzační kotel se musí udělat odpad, tedy pokud není v relativním dosahu je to další zbytečný zásah...
Odpovědět
soused plynař mně tu informaci o budoucím zákazu jiných než kondenzačních kotlů taky říkal. Má to z nějakého školení. Důvod myslím není zase tak složité zjistit: klasický státní regulační zásah ve smyslu "budete se mít líp i kdyby jste nechtěli" (žárovky, plazmové TV, vysavače, OZE, ...)
Odpovědět
@cincula Trefně napsáno. :-D
Odpovědět
@radim83 - to že ten kotel nevyužiješ teď, neznamená že se tak nestane v průběhu dalších pár let. Kotel je investice dejme tomu na 20 let. A dnes je cenový rozdíl mezi kondenzačním a turbo kotlem pár tisíc. Snad jedině důchodce, který by už nechtěl zateplovat by si mohl vybrat obyčejný. Nepředpokládám na modré střeše významnější procento zastoupení :) @yarin: nic se přidávat nemusí, kotel funguje při vyšších teplotách jako klasický spalovací. Je to vždy otázka investice do budoucnosti. Radiátory taky nejsou pověšené navždy. Kotel Vám obvykle vydrží déle než auto, ale stále na tom chtějí někteří šetřit.
Odpovědět
@velman Představ si, že máme obyčejný turbo kotel Thermona. Protože jsme nechtěli podlahové topení, byl nám známým, který nám topení navrhoval, doporučen. Má vestavěný zásobník TUV, stál kolem 22 tis. Kč (ale cena nebyla rozhodující), je jednoduchý na seřízení, ovládání, roční revize stojí kolem 500 Kč. Jsme maximálně spokojeni (bydlíme 3 roky, dům máme zateplen dost slušně - NED). Ale vůbec si nemyslím, že ho budeme mít 20 let, tak jako nemáme 20 let auto, lednici, myčku, sušičku. Během 20 let všechny tyto přístroje, i když budou třeba funkční, morálně zastarají a proto počítáme s jejich výměnou. A napsat, že je kotel investice do budoucnosti, je legrační. Kotel, zrovna tak jako ost. věci do domácnosti je spotřeba, ne investice. :-D
Odpovědět
@velman určitě nesouhlasím...za a) máme doma klasický kotel, kde není nic jiného, než věčný plamínek, sada hořáků a plynový ventil. Máme ho tipuju asi 35 let, pravidelně ho před zimou vyčistíme a jede dál, pochybuju, že nový kotel vydrží víc jak 10 let. V bytovce jsem za 20 let měnil až jsem se dostal k číslu 3. Za b) pokud bude kondenzační kotel fungovat jako spalovací, pak jsem si mohl koupit klasiku a nevyhazovat peníze z oken, když k tomu nemám tělesa...
Odpovědět
@yarin Důchodce co bydlí v nezateplené bytovce. Jeden a přece musí říct svůj názor. Ano, pro tebe možná nemá kondenzační kotel na plyn opodstatnění. Pro lidi kteří staví, nebo rekonstruují má daleko větší. A o tom to fórum je. Kecat o tom, že mám kotel starý 35 let a je pořád super, to asi dnes člověk, který řeší topení do nového domu nebo rekonstrukci, vidět nechce. Pro něj to nemá žádný informační význam, ta technologie je do novostaveb a rekonstrukcí mrtvá. Řeší kondenzační kotel na plyn, tepelné čerpadlo popřípadě elektrický kotel. Kvalitní kotel Vám vydrží minimálně 15 let.. Tady morální zastarávání až tak nemá význam, neřeší se zde design, technologie taky ne. Převratný objev ve spalování plynu se nečeká. Emisní normy bude splňovat i za 15 let. A počáteční úspora cca 10t se obvykle vrací za 3-4 roky. Ve prospěch kondezačního kotle Jsou to jenom počty. Stejně jako LED žárovky, auto na CNG apod.
Odpovědět
@aneri 53. Představ si, že to funguje i s radiátory. A stejně tak i tepelné čerpadlo. Kondenzační kotel se zásobníkem se dá pořídit kolem 33-40t, podle výkonu. Pokud si kupujete kotel, čerpadlo, lednici na 5 let, také to vymlouvat nebudu. Ale nepokládejte to na oltář diskuze, že plynový kotel je lepší než kondenzační, nebo např tepelné čerpadlo. Vše má svůj smysl, záleží jen na počtech a ztrátách příslušného objektu. Obyčejný plynový kotel v pouze případě objektu, který se nebude zateplovat a investorovi se nechce řešit jakákoliv alternativa (TČ, peletky, solární příhřev apod.)
Odpovědět
@velman Prosím Tě, kde jsem napsala, že plynový kotel je lepší než kondenzační? Nikde a ani si to nemyslím. Kondenzační kotel je jistě úspornější, ale aby tomu tak bylo, musí pracovat v nízkoteplotním režimu, jinak pracuje jako normální kotel. Pro podlahové topení je jasně ideální, teplota vody, která do něj jde, je nízká a tam se jeho vlastnosti projeví. Ale když se nedává (z různých důvodů) podlahovka a potřebuji, aby se voda ohřívala na cca 80 st., tak prostě dávat 2x tak drahý kond. kotel je blbost, jeho předností nevyužiju. A znovu opakuju, máme novostavbu na hranici NED (můžeš mrknout do albíčka), topíme normálním turbo kotlem s vest. zásobníkem. Bungalov 230 m2 (vytápí se cca 180 m2), spotřeba plynu za rok kolem 1000m3, včetně TUV. Takže mě teplo a příprava TUV v tomto docela velkém, navíc přízemním, domě přijde i s "obyčejným" kotlem na asi 1100 Kč/měs. Jsme maximálně spokojeni. :-D JInak jalternativy jsme také řešili( např. solární ohřev) ale výpočty jsme došli k názoru, že se nám prostě nevyplatí. Pokud bychom se rozhodli pro topení podlahové, kond. kotel bychom určitě dali, to je jasné.
Odpovědět
@velman ty jsi vůbec nepochopil, co jsem myslel a důchodce ještě zdaleka nejsem, pokud se tedy u nás nechodí do důchodu v padesáti, o čemž pochybuji....v bytovce dávno nebydlím a dům docela úspěšně a postupně rekonstruji, ovšem používám rozum a nepletu si hrušky s jabkama a koukám, že nejsem jediný, kdo si to myslí, naprosto přesně ti to popsala aneri53 x-)
Odpovědět
@aneri53 prosím, prosím 1000m3 a platíš 12 000,-- ročně? Tak to asi ten plyn na zahradě těžíte, ne? Tady je přibližný přepočet. http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Dosaď si svých 1000m3 a cenu potom napiš, kolik ti to vyjde. V podstatě je to dvojnásobek toho co píšeš. Nicméně to nikam nevede, tady si prostě liška chválí svůj ocas, i kdyby měl být bez chlupů :)) @yarin ten důchodce byl samozřejmě v nadsázce. Myslím, že jsem byl u o hodně více kotlů a staveb. Tak si dovolím říct, že tomu opravdu nerozumíš. Mně je jedno, jestli si budeš doma topit plynem, jačím lejnem nebo trávou. Každý ať si topí čím chce, jsou to jeho peníze. Pouze si dovoluji upozornit, že obyčejný kotel nikdy nedosáhne účinnosti jako kondenzační (máte přechodná období jaro podzim, kdy ten kotel topí opravdu jen na 40 stupňů) A průměrná návratnost oproti obyčejnému turbokotli je 3 ROKY. To je spočítáno. Takže stejně jako u obyčejných žárovek se vyplatí dnes koupit 10x dražší led než obyčejné. Totožný princip. Toť můj poslední příspěvek do vlákna. Howgh
Odpovědět
@velman Nauč se počítat - psala jsem, že platíme 1100 Kč/měs., t.j za rok 13.200,- Kč a ne 12.000,- Další údaje beru za faktury - při spotřebě 1000 m3 je to 10.600,- KWh. A jedna kWh nás stojí (opět údaj z faktury) 1,243 Kč. Takže za 10600 kWh je to 13.176 Kč. Nikdo nepsal, že plyn odebíráme u RWE, E.onu atd. A na zahradě si ho také netěžíme :-D Účastnili jsme se aukce a s vítězem jsme uzavřeli smlouvu - toť vše. Předtím jsme nuceně 2 roky brali plyn od RWE (jinak by nám novostavbu nepřipojili) Rozdíl v ceně je cca 5 Kč/m3. Smlouvu máme na 2 roky, pak do toho klidně jdeme znovu. To samé máme u elektřiny, ale tam je úspora trochu menší.
Odpovědět
@velman Tak jsem Ti to vysvětlila, jak jsi požadoval - stačí? Že by liška měla pravdu? Příště více tolerance. Čti příspěvky druhých pořádně a nezkresluj je - ani já ani @yaryn jsme nikde netvrdili, že kondenzační kotel nemá vyšší účinnost. Pro Tebe ještě jednou - samozřejmě že má, ale pouze v případě, kdy pracuje v nízkoteplotním režimu. Pokud máš jiný názor klidně ho napiš, ale prosím věcně, bez urážek a napadání, tak, jak je mezi slušnými lidmi zvykem.
Odpovědět
Aneri: kondenzacni kotel ma vyssi ucinost i pri teplotnim spadu 70/60.Dokonce kondenzuje az do -12 . Dulezite je ,aby byla teplota zpatecky 57stupnu a mene. To jestli se to nekomu vyolati nebo nevyplati si musi kazdy propocitat na svem konkretnim pripade. Neni mozne pausalizovat.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?