Podlahove topeni svepomoci - cena?

Ahoj, dělal jste nekdo v soucasne dobe svepomoci podlahove topeni? Nasla jsem si i nejake balicky materialu pro tyto ucely, ale mam trochu strach z kvality. Resime ted dilema, zda podlahovku, nebo radiatory, pricemz nam jde bohuzel prioritne o finance. Co vyjde pri svepomocne praci levneji? Dekuji.
Odpovědět
Vyjde lépe podlahovka. Pokud dáváte EPS do podlahy což předpokládám že dáváte, tak jednoznačně podlahové topení. Nemáte žádné starosti, stačí vám rozdělovač a už jen tahate hady. Žádné systémové desky netřeba, normálně na beton ipu na to EPS 10cm a pak igelit, trubky podlahové a anhydrit Když si vezmu radiátor + konzol + termohlavice + dopojení a trubky v mědi taky nejsou levné tvarovky už vůbec ne, tak je to jasné. Nehledě na to že ta podlahovka 50, 70 let dá někde se udává 100 let. A má menší nároky na výkon a je úspornější
Odpovědět
@luj89 Kamarád dělal kdysi dávno cca před 40lety podlahové topení z benzinových hadic a funguje mu dodnes. Tím chci říct, že kvalitu trubek nemusíte moc řešit. Já jsem dělal PT svépomocí a pokud budete mít dotazy, tak se ozvěte na SZ. Konkrétně jsem kupoval materiál a trubky zde: https://www.1-topeni-levne.cz/katalog... Dneska je více typů trubek, Základem je aby to mělo kyslíkovou bariéru. Takový základ jsou trubky PEX-AL-.PEX. Uvnitř je hliník a osobně spíše pocitově věřím víc hliníku než různým spec plastům (polubuthen, pert apod). Pod PT to chce silnější izolaci. Těch 10 cm, co zde uvádí @vladimir_sacha je na dnešní dobu málo. Spíše se dělá tak 18 až 25 cm. Na tom odkazu Vám údajně umí spočítat i projekt a spotřebu materiálu. Jinak výhodou PT je i to, že to celkem snadno realizujete svépomocí. V případě radiátorů to sice taky jde, ale není to zdaleka tak jednoduché.
Odpovědět
Ještě jsem to nerealizoval, ale dle návodu na youtube se mi to zdá pro svepomocnika také celkem jednoduché. Musí se dodržet určitá technologie jako mezery, délka větví, izolace na trubky atp. Ale zdá se mi to blbuvzdorne. Nejvíce se bojím spojů, ale ty jsou v drtivé většině dva - vstup, výstup. Tudíž kdyby se se spojem cokoliv stalo je to nějakým způsobem ředitelné. Kdežto když se dělají klasické rozvody z mědi nebo plastových trubek, tak tam je spojů více. Pěkné návody jsou na tomto kanále : https://m.youtube.com/playlist?list=P...
Odpovědět
@zubr487 Tak dneska se dává více, my dávali 4 - 5 cm EPS v roce 2007 nebo 8. To ale bylo běžné v té době, v projektu podlahy bylo 6cm izolace Dnes bych bral 10 jako dostatečné a 14 - 16 jako optimální.
Odpovědět
Tak primárně u té výšky polystyrenu záleží v jaké fázi stavby jste - pokud v té že projekt ještě není hotov - můžete výšku polystyrenu ovlivnit, pokud již máte plány hotové, tak už by Vám změna výšky narušila všechny ostatní výšky. Ale i tak je možné použít např. místo podlahového polystyrenu pevnosti 100 třeba 150, nebo 200 a máte hned lepší tepelné vlastnosti - lambdu a tak můlžete mít i nižší výšku polystyrenu, navíc i pevnější polystyren. Jinak pokud jste zruční a máte nějaké základní technické vybavení, tak těch videonávodů je dost a zručný člověk, nebo s pomocí zručného kamaráda to určitě zvládné svépomocí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?