Podlahové topení u oken

Ahoj, máme na stavbě francouzská okna, HS portál a podlahové topení. Viděl jsem, že se někdy u oken dávají hadice více nahusto, ale u nás máme rozestup 15cm jako v cele místnosti (krajní hadice je kousicek od okna, cca 5cm). Dle topenářů zbytečné a takto ze to stačí. Jaký máte názor a zkušenost? Děkuji.
Odpovědět
My dávali myslím 20 nebo 25cm od sebe trubky a bez ohledu jestli u francouzského okna víc míň nebo jaká místnost, všude stejně a poslední řada je asi 20cm od zdi, oken a všeho a blíže už ne
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pitrispe:

Ahoj, máme na stavbě francouzská okna, HS portál …
@pitrispe Záleží na tom, zda to ještě můžete změnit. Dělat všude rozteče 15cm je zbytečné a navíc pak hrozí, že budete překračovat mezní doporučené délky okruhů. Takže jednak by měly být okruhy navrženy tak, aby se zhruba shodovaly délky okruhů. Pokud to nesplnite, mohou být problémy s vyrovnáním průtoků. Délky okruhů by pro trubky 16x2 neměly překračovat zhruba 80m. Pokud to nesplnite, tak nebude dostatečný průtok. Dale se normálně využívá toho, že natokova trubka je teplejší. Takže od rozvaděče se jde nejprve podél stěny pod okna. Tam se namotá menší spirála s malou roztečí a pak se pokračuje spirálou na zbytek plochy. Zde se ale dělá rozteč 20 až 25 cm. Samozřejmě v koupelně se dělá malá rozteč 10 až 15cm. Dělat všude stejné rozteče je ignorace a lenost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pitrispe:

Ahoj, máme na stavbě francouzská okna, HS portál …
@pitrispe Mne projektant navrhol rozteče 20 cm s tým, že to je maximum, čo môže projektovať kvôli nejakým normám, že pri väčších vzdialenostiach trubiek už vznikajú problémy s nerovnomerne vyhrievanou plochou, vznikajú teplé a studené pruhy. Inak pred portálom nemám v projekte zhustenie trubiek, ale ničomu nevadí ho tam dať. Akurát pozor na celkovú dĺžku okruhu, ak je to na hrane, ďalšie metre trubiek by som nepridával.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@pitrispe Záleží na tom, zda to ještě můžete změn…
@zubr487 Dobry den, Zial nic také jako mezni doporucene delky okruhu neexistuju (je to len taka internetova povidacka) a podlahovka v RD sa nenavrhuje na ziadne shodne delky… Predsa kazda mistnost ma inu tepelnu ztratu, moze mat inu povrchovu krytinu, plochu, pozadovanu teplotu interieru atd. Například pokoj 15 m2 se 100m potrubi bude/moze mat rovnaku hydrauliku jako koupelna 5 m2 s 50m trubky. Kazda z těchto mistnosti ma predsa inu potrebu tepla, iny prutok a inu deltu T a navrhne sa to tak aby po vyvazeni na rozdelovaci bola hydraulika v poriadku a idealne aby dochadzalo k turbulentnímu proudeni. Priblizne rovnake delky musia byt len v ramci jedneho dilatacneho celku, například obyvak s 3 okruhmi a nie cely RD to by nedavalo ziaden zmysel. Prutok neurcuje delka smycky, jedna sa o rodinny dom a nie prumyslovu halu se zapojenim na tichelmanna… Pouzivaju sa roztece 150-200mm pro obytne mistnosti a 100mm pro koupelny. Pretoze je zelane, aby bolo teplo rovnomerne rozlozene v ploche a cim hustejsie je potrubi, tym mensiu teplotu vody do systemu potrebujeme pustat aby sme pokryli tepelne ztraty a tym padom mame mensie provozni naklady. Roztece 250-300mm sa davaju do podradnejsich mistnosti jako vnitrni chodby, satny, cez ktore aj tak prechadzaju vacsinou len pripojky. Delat roztece 250 a vice v pobytovej mistnosti je neznalost s cilem vyhrat zakazku s nižší cenou. Pod fr. Okna sa mozu davat zhustene zony po 100mm a to z dovodu ze mierne vyssi vykon „tlaci“ proti stekajicimu chladu po skle dolu. Ked sa to neurobi není to ziadna chyba je to len také male zauzivane zlepseni.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?